settings icon
share icon
Întrebare

Care e înțelesul numărului 666?

Răspuns


La finalul capitolului 13 din Apocalipsa, care vorbește despre fiară (Anticrist) și profetul mincinos, citim: „Aici e înțelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și șase. ” (versetul 18). Într-un fel, numărul 666 este un indiciu pentru identitatea fiarei. Apocalipsa 13 menționează, de asemenea, „semnul fiarei” (versetele 16-17) și gândirea populară leagă adesea numărul 666 de semn, însă semnul fiarei și numărul 666 par să fie două lucruri diferite. Semnul fiarei e ceva ce oamenii trebuie să primească pentru a putea cumpăra sau vinde. Numărul 666 e oarecum asociat cu fiara/Anticristul, ca număr „al lui”. Bineînțeles, numărul lui poate fi parte din semnul lui, dar Biblia nu ne dă o legătură clară.

Înțelesul numărului 666 e un mister, și pare că apostolul Ioan , scriind sub inspirația Duhului Sfânt, a intenționat să fie așa. Ioan spune că calcularea lui necesită „înțelepciune”. Unii oameni, folosind gematria (atribuirea unei valori numerice fiecărei litere a unui nume sau a unui cuvânt și apoi combinând numerele pentru a ajunge la un total), l-au identificat pe Anticrist în persoana a numeroși oameni din istoria lumii. Unele dintre cele mai populare ținte au fost „Cezarul Nero”, „Ronald Wilson Reagan”, „Mihail Gorbaciov” și numeroși papi din istoria Romano-Catolică. Până unde pot merge unii pentru a găsi un nume de persoană pe care să îl adauge lângă 666 e uimitor. Practic orice nume poate da 666 dacă sunt implicate suficiente artificii matematice.

E interesant că în unele manuscrise antice grecești ale cărții Apocalipsa, numărul dat e 616, în loc de 666. Dovada manuscriselor e puternic în favoarea numărului 666, dar apariția alternativă a numărului 616 ar trebui să ne oprească să ne avântăm în calcule.

Numărul 666 va identifica într-un fel fiara, dar cum anume e conectat numărul 666 cu fiara nu e punctul principal al versetului Apocalipsa 13.18. Biblia folosește adesea numărul 7 pentru a se referi la Dumnezeu și la perfecțiunea Lui. Numărul 6 se crede că e numărul omului, creat în ziua a șasea și întotdeauna „lipsit de slava” lui Dumnezeu. Fiara/Anticrist se va strădui să fie ca Dumnezeu. Probabil chiar va pretinde că este Dumnezeu. Însă așa cum numărul 6 nu se ridică la înălțimea numărului 7, la fel fiara/Anticristul, cu „trinitatea” lui de cifre 6, în cele din urmă va eșua în efortul lui de a-L înfrânge pe Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e înțelesul numărului 666?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries