settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația curcubeului?

Răspuns


Din punct de vedere biblic, curcubeul este semnul unui legământ pe care Dumnezeu l-a încheiat cu întregul pământ: El nu va mai distruge niciodată pământul printr-un potop. Curcubeul este literalmente corelat cu ploaia.

Dumnezeu a încheiat acest legământ, având curcubeul ca simbol, după ce apele potopului s-au retras și Noe și familia sa au ieșit din arcă. Dumnezeu a spus: "«Închei un legământ cu voi: niciodată nu vor mai fi distruse toate creaturile de apele vreunui potop şi niciodată nu va mai fi vreun potop care să distrugă pământul.» Dumnezeu a mai zis: «Acesta este semnul legământului pe care îl fac cu voi şi cu toate vieţuitoarele care au fost cu voi, pentru toate generaţiile viitoare: pun în nori curcubeul Meu; el va fi semnul legământului dintre Mine şi pământ. Când voi aduce nori peste pământ, iar curcubeul se va vedea în nori, Îmi voi aminti de legământul pe care l-am făcut cu voi şi cu toate vieţuitoarele de toate felurile. Apele nu vor mai deveni niciodată potop care să distrugă toate creaturile.»" (Geneza 9:11-15).

Dumnezeu a făcut această promisiune, pecetluită prin curcubeu, nu numai pentru omenire, ci și pentru "toate vieţuitoarele care au fost cu voi – păsările, vitele şi toate animalele sălbatice care au fost cu voi, toate cele care au ieşit din arcă – cu toate vieţuitoarele de pe pământ" (Geneza 9:9-10). Legământul este perpetuu, adică a valabil pentru toate generațiile. Niciodată nu va mai avea loc un potop mondial.

Culorile curcubeului sunt în ultima vreme folosite ca simbol al "mândriei gay". Acest lucru a început în 1978, când un artist pe nume Gilbert Baker a proiectat și realizat un steag pentru comunitatea homosexuală din San Francisco. Desenul original al lui Baker avea opt culori, iar el a atribuit fiecăreia o semnificație: roz aprins (sexualitate), roșu (viață), portocaliu (vindecare), galben (soarele), verde (natura), albastru (artă), indigo (armonie) și violet (spirit). Modelele ulterioare au afișat șapte și apoi șase culori. Steagurile și bannerele curcubeu, așa cum sunt folosite de comunitatea LGBTQ+, reprezintă diversitatea, speranța și acțiunea socială.

Există și alte steaguri și bannere curcubeu care nu au nimic de-a face cu cultura homosexuală. De exemplu, steagul Hawaii Ko Aloha are nouă dungi colorate care reprezintă insulele care au fost locuite înainte de sosirea civilizației occidentale. Un alt exemplu este steagul Ordinului Internațional al Curcubeului pentru Fete, o organizație masonică al cărei steag reprezintă șapte virtuți diferite.

Curcubeul este o creație a lui Dumnezeu. Ne bucurăm în mod natural de el. Există ceva impresionant în apariția unui curcubeu după o furtună. Este bine și corect să ne bucurăm de curcubeu ca simbol al credincioșiei și al milei lui Dumnezeu. Încercarea unora de a confisca culorile pentru propriile scopuri nu diminuează frumusețea și minunea a ceea ce a făcut Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația curcubeului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries