settings icon
share icon
Întrebare

Care e semnificația crucii?

Răspuns


În esență, semnificația crucii e moartea. Din aproximativ secolul VI î.Cr. și până în secolul IV d.Cr., crucea a fost un instrument de execuție care aducea moartea în cel mai torturant și dureros mod posibil. La răstignire, persoana era fie legată, fie pironită de o cruce de lemn și lăsată să atârne până la moarte. Moartea era înceată și deosebit de dureroasă. Totuși, datorită lui Cristos și datorită morții Lui pe cruce, semnificația crucii în ziua de azi e complet diferită.

În creștinism, crucea e locul în care se intersectează dragostea și dreptatea lui Dumnezeu. Isus Cristos este Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii (Ioan 1.29). Referirea la Isus ca fiind Mielul lui Dumnezeu duce înapoi la instituirea Paștelor evreiești, în Exodul 12. Israeliților li s-a poruncit să sacrifice un miel fără cusur și să ungă cu sângele lui tocurile ușii casei lor. Sângele urma să fie semnul pentru Îngerul morții să „treacă de" acea casă, lăsându-i pe cei acoperiți de sângele mielului în siguranță. Când Isus a venit la Ioan să fie botezat, Ioan L-a recunoscut și a strigat: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!" (Ioan 1.29), în acest fel făcându-L cunoscut, împreună cu planul lui Dumnezeu pentru El, de a fi jertfit pentru păcate.

Se poate ridica întrebarea de ce, întâi de toate, a trebuit să moară Isus. Acesta este mesajul general al Bibliei – istoria răscumpărării. Dumnezeu a creat cerurile și pământul, și i-a creat pe bărbat și pe femeie după chipul Său și i-a așezat în Grădina Edenului, să fie administratorii Săi pe pământ. Însă, datorită ispitirii din partea lui Satan (șarpele), Adam și Eva au păcătuit și au căzut din favoarea lui Dumnezeu. Mai mult, au dat mai departe blestemul păcatului la copiii lor, astfel că toți oamenii moștenesc păcatul și vinovăția lor. Dumnezeu Tatăl L-a trimis pe singurul Lui Fiu în lume să ia un trup de om și să fie Salvatorul poporului Lui. Născut dintr-o fecioară, Isus a evitat blestemul căderii, care le infectează pe toate celelalte ființe umane. Fiind Fiul fără păcat al lui Dumnezeu, a putut să asigure jertfa fără cusur pe care Dumnezeu o cere. Justiția lui Dumnezeu cerea judecată și pedeapsă pentru păcat; dragostea lui Dumnezeu L-a făcut să-L trimită pe singurul Său Fiu să fie jertfa ispășitoare pentru păcat.

Datorită jertfei ispășitoare a lui Isus pe cruce, cei care își pun credința și încrederea numai în El pentru mântuire au garantată viața veșnică (Ioan 3.16). Totuși, Isus i-a chemat pe urmașii Săi să-și ia crucea și să-L urmeze (Matei 16.24). Acest concept al „purtării crucii" în ziua de azi și-a pierdut mare parte din înțelesul original. De obicei folosim ideea de „purtare a crucii" pentru a semnala un inconvenient sau o situație împovărătoare (de exemplu, „adolescentul meu problematic e crucea pe care trebuie să o port"). Însă trebuie să nu uităm că Isus îi cheamă pe ucenici să se angajeze în lepădare de sine radicală. Crucea însemna un singur lucru pentru o persoană din secolul I – moarte. „Pentru că oricine va vrea să-și scape viața o va pierde, dar oricine își va pierde viața pentru Mine o va câștiga." (Matei 16.25) Galateni reiterează această temă a morții sinelui păcătos și a învierii, pentru a umbla într-o viață nouă prin Cristos: „Am fost răstignit împreună cu Cristos și trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine. Și viața pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine." (Gaateni 2.20)

Sunt locuri în lume unde creștinii sunt persecutați, chiar până la moarte, pentru credința lor. Ei știu ce înseamnă să-și poarte crucea și să-L urmeze pe Isus într-un mod foarte real. În cazul celor care nu sunt persecutați într-o astfel de manieră, cerința încă rămâne de a continua să-i fie credincioși lui Cristos. Chiar dacă nu vom fi chemați niciodată să oferim sacrificiul suprem, trebuie să fim gata să facem acest lucru din dragoste pentru Cel care ne-a salvat și Și-a dat viața pentru noi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e semnificația crucii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries