settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt câteva dintre semnele credinței mântuitoare adevărate?

Răspuns


Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări care țin de viața creștină. Mulți credincioși se îndoiesc de mântuirea lor pentru că nu văd semne ale credinței autentice în viața lor. Sunt persoane care spun că nu ar trebui să ne îndoim niciodată de decizia noastră de a-L urma pe Cristos, dar Biblia ne încurajează să ne cercetăm pe noi înșine să vedem dacă suntem cu adevărat „în credință” (2 Corinteni 13.5). E bine însă că Dumnezeu ne-a dat instrucțiuni ample cu privire la cum putem ști cu siguranță că avem viața veșnică. Prima epistolă a lui Ioan a fost de fapt scrisă cu acest scop, așa cum e afirmat în 1 Ioan 5.13: „V-am scris aceste lucruri ca să știți că voi, care credeți în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveți viața veșnică.”

În 1 Ioan există o serie de teste pe care le putem folosi ca să ne testăm pe noi înșine și credința noastră. În timp ce ne uităm la ele, amintește-ți că nimeni nu le va îndeplini în mod perfect pe toate în orice moment, dar acestea ar trebui să arate o direcție consecventă care caracterizează viața noastră pe măsură ce creștem în har.
1. Te bucuri să ai părtășie cu Cristos și cu poporul Lui răscumpărat? (1 Ioan 1.3)
2. Oamenii ar spune că umbli în lumină sau în întuneric? (1 Ioan 6-7)
3. Recunoști și-ți mărturisești păcatul? (1 Ioan 1.8)
4. Asculți de Cuvântul lui Dumnezeu? (1 Ioan 2.3-5)
5. Indică viața ta faptul că Îl iubești mai mult pe Dumnezeu decât lumea? (1 Ioan 2.15)
6. E viața ta caracterizată de „a face ceea ce este drept”? (1 Ioan 2.29)
7. Cauți să îți păstrezi o viață pură? (1 Ioan 3.3)
8. Vezi în viața ta un tipar comportamental în care păcatul e în scădere? (1 Ioan 3.5-6) [De observat că acest lucru se referă la a nu continua să trăiești în păcat ca mod de viață, nu la absența totală a păcatului.]
9. Dovedești dragoste față de alți creștini? (1 Ioan 3.14)
10. Umbli pe cale sau doar vorbești despre ea? (1 Ioan 3.18-19)
11. Îți menții o conștiință curată? (1 Ioan 3.21)

Dacă poți cu adevărat să răspunzi „Da” la aceste întrebări (sau la majoritatea dintre ele și lucrezi la celelalte), atunci viața ta are roadele mântuirii reale. Isus a spus că după roadele noastre se va cunoaște dacă suntem ucenicii Lui (Matei 7.20). Ramurile fără roade – cei care pretind că sunt creștini, dar care nu prezintă roada Duhului (Galateni 5.22-23) – sunt tăiate și aruncate în foc (Ioan 15.2). O credință autentică este una care nu doar crede în Dumnezeu (și draci fac acest lucru – Iacov 2.19), ci duce la mărturisirea deschisă a păcatului și la ascultarea de poruncile lui Cristos. Reține acest lucru, suntem mântuiți prin har, prin credință, nu prin faptele noastre (Efeseni 2.8-9), dar faptele noastre trebuie să prezinte realitatea mântuirii noastre (Iacov 2.17-18). Credința mântuitoare adevărată va produce întotdeauna fapte; o credință care e în mod continuu fără fapte de fapt nu e credință și nu mântuiește pe nimeni.

Pe lângă aceste confirmări, trebuie să ne amintim promisiunile lui Dumnezeu și realitatea războiului în care ne aflăm. Satan e la fel de real ca Isus Cristos și e un dușman teribil al sufletului nostru. Când ne întoarcem la Cristos, Satan va căuta orice oportunitate prin care să ne înșele și să ne înfrângă. Va încerca să ne convingă că suntem un eșec rușinos sau că Dumnezeu a renunțat la noi. Când suntem în Cristos, avem asigurarea că suntem păstrați de El. Isus Însuși S-a rugat pentru noi în Ioan 17.11: „Păzește-i, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, cum suntem și Noi.” Din nou, în versetul 15, S-a rugat: „Păzește-i de Cel rău.” În Ioan 10.27-29, Isus a spus: „Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc și ele vin după Mine. Eu le dau viața veșnică, în veac nu vor pieri și nimeni nu le va smulge din mâna Mea. Tatăl Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decât toți și nimeni nu le poate smulge din mâna Tatălui Meu.” Dacă auzi și asculți de vocea lui Isus, atunci ești una dintre oile Lui, și El nu-ți va da drumul din mână niciodată. Aici, Isus a descris frumos în cuvinte faptul că creștinii sunt ținuți în siguranță în mâinile Lui iubitoare și mâinile atotputernice ale lui Dumnezeu se strâng la rândul lor în jurul Lui, dându-ne o dublă garanție a siguranței noastre veșnice.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt câteva dintre semnele credinței mântuitoare adevărate?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries