settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă selah?

Răspuns


Cuvântul selah se găsește în două cărți ale Bibliei, dar cel mai des întâlnit este în Psalmi, unde apare de 71 de ori. De asemenea, apare de trei ori în al treilea capitol al profetului mic Habacuc.

Există o mare incertitudine cu privire la semnificația lui selah. Cele mai multe versiuni ale Bibliei nu încearcă să traducă selah, ci pur și simplu transliterează cuvântul direct din ebraică. Septuaginta a tradus cuvântul prin "daplasma" ("o împărțire"). (În limba română, termenul este tradus prin „Oprire”.) Cercetătorii biblici bine intenționați nu sunt de acord cu privire la definiția cuvântului selah și la cuvântul-rădăcină, dar, din moment ce Dumnezeu a rânduit ca acesta să fie inclus în Cuvântul Său, ar trebui să facem un efort pentru a afla, pe cât de bine putem, semnificația lui.

Un posibil cuvânt ebraic înrudit cu selah este calah, care înseamnă "a atârna" sau "a măsura sau cântări în balanță". Referindu-se la înțelepciune, Iov spune: "Topazul din Etiopia nu este ca ea şi aurul curat nu se cumpăneşte cu ea." (Iov 28:19) Cuvântul tradus prin "cumpănit (prețuit)" din acest verset este ebraicul calah. Aici Iov spune că înțelepciunea nu poate fi comparată nici măcar cu bijuteriile, iar atunci când este cântărită în balanță cu înțelepciunea, cele mai frumoase bijuterii nu pot egala valoarea ei.

Selah este, de asemenea, considerat a fi format din două cuvinte ebraice: s_lah, "a lăuda"; și s_lal, "a înălța". Un alt comentator crede că provine din salah, "a se opri". De la salah provine credința că selah este o notație muzicală care semnifică o pauză pentru cântăreții și/sau instrumentiștii care interpretau psalmii. Dacă acest lucru este adevărat, atunci de fiecare dată când selah apare într-un psalm, muzicienii au făcut o pauză, poate pentru a respira, pentru a cânta a cappella sau pentru a lăsa instrumentele să cânte singure. Poate că făceau o pauză pentru a-L lăuda pe Cel despre care spunea cântecul, poate chiar ridicându-și mâinile în semn de închinare. Această teorie ar cuprinde toate aceste sensuri - "laudă", "înălțare" și "pauză". Când luăm în considerare cele trei versete din Habacuc, vedem, de asemenea, cum selah ar putea însemna "a se opri și a lăuda". Rugăciunea lui Habacuc din capitolul 3 îl inspiră pe cititor să se oprească și să-L laude pe Dumnezeu pentru îndurarea, puterea, harul care îl susține și suficiența Sa.

Poate că cel mai bun mod de a ne gândi la selah este o combinație a tuturor acestor semnificații. Biblia Amplificată adaugă "fă o pauză și gândește-te liniștit la asta" la fiecare verset în care apare selah. Atunci când vedem cuvântul selah într-un psalm sau în Habacuc 3, ar trebui să ne oprim pentru a cântări cu atenție semnificația a ceea ce tocmai am citit sau auzit, ridicându-ne inimile în laudă la adresa lui Dumnezeu pentru marile Sale adevăruri. "Tot pământul se închină înaintea Ta şi cântă în cinstea Ta, cântă Numele Tău. Selah!" (Psalmul 66:4)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă selah?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries