settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt diferitele secte ale iudaismului?

Răspuns


La fel ca majoritatea religiilor majore, iudaismul mondial este compus din mai multe secte diferite. Cu toate acestea, ramurile iudaismului active în prezent nu sunt aceleași cu cele prezentate în Biblie, astfel încât epoca antică și cea modernă trebuie înțelese separat. Atunci când analizăm diferitele secte ale iudaismului, trebuie să observăm, de asemenea, că termenul evreu se poate referi la o identitate religioasă, o identitate etnică sau o identitate rasială. Din punct de vedere istoric, acestea au fost întrepătrunse până la punctul de a fi aproape identice. Cu toate acestea, din punct de vedere religios, diferitele secte sunt separate exclusiv pe baza opiniilor lor teologice.

Secte ale iudaismului în epoca antică

În Biblie, sectele iudaismului erau divizate în principal de viziunea lor asupra unei vieți de apoi literale și a învierii corporale sau de faptul că se simțeau sau nu chemate să joace un rol activ sau pasiv în evenimentele de la sfârșitul lumii. Josephus, un istoric evreu timpuriu din Iudeea, a definit patru secte majore ale iudaismului: Fariseii, Saducheii, Esenienii și Zeloții. Din punct de vedere literal, creștinismul a început, de asemenea, ca o "sectă" a iudaismului. Această perspectivă - iudaică, dar care îl acceptă pe Iisus ca Mesia - este cunoscută astăzi ca iudaism mesianic. Au existat și alte grupuri, mai mici, cu credințe unice. Totuși, cele patru menționate de Josephus erau diviziunile majore.

Deși termenul fariseu este adesea folosit astăzi într-un sens depreciativ, fariseii din vremea Noului Testament erau profund dedicați comportamentului moral și unei abordări erudite a Scripturilor. Poziția lor privind moralitatea includea o aderență rigidă la aspectele comportamentale ale Legii mozaice. Cu toate acestea, deoarece unele dintre aceste legi biblice erau vagi, fariseii au dezvoltat o "Tora orală": un set de tradiții care au creat o zonă tampon în jurul legii lui Moise, asigurând pietatea. Fariseii credeau într-o viață de apoi literală și în învierea trupească a morților. Dintre cele patru secte majore ale iudaismului, fariseii aveau cea mai puternică credință în determinism. Interpretarea rabinică ulterioară a apărut din secta fariseilor. Iisus nu numai că i-a criticat pe farisei pentru legalismul lor deșănțat (Matei 23:2-7), dar și pentru denaturarea poruncilor lui Dumnezeu prin intermediul tradițiilor lor (Marcu 7:8-9).

Saducheii se deosebeau semnificativ de farisei în ceea ce privește teologia lor. Saducheii nu credeau într-o viață de apoi literală sau într-o înviere trupească. De fapt, interesul principal al saducheilor era politica, ceea ce îi făcea să fie canale utile pentru autoritatea romană. Ei vedeau Legea Vechiului Testament într-o lumină mai puțin rigidă decât fariseii, deși erau dedicați, în felul lor, conceptelor sale fundamentale. Dintre cele patru secte majore ale iudaismului, saducheii erau de departe cei mai cooperanți cu Imperiul Roman. Aveau tendința de a fi aristocrați și controlau înalta preoție. Ana și Caiafa, menționați în Noul Testament (Luca 3:2), erau saduchei.

Esenienii erau un grup monastic. Spre deosebire de farisei, saduchei și zeloți, esenienii se simțeau chemați să se separe de societate în vederea pregătirii pentru sfârșitul lumii. În linii mari, esenienii ar putea fi considerați o sectă apocaliptică. Ei considerau că sfârșitul vremurilor era iminent și că era de datoria lor să aștepte apocalipsa cu răbdare și pasivitate. Esenienii au produs materiale scrise găsite milenii mai târziu, cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moartă. Aceste documente extrem de importante arată cu câtă atenție și acuratețe au fost păstrate Scripturile Vechiului Testament de-a lungul secolelor.

De cealaltă parte a monedei apocaliptice se aflau zeloții, de departe cel mai mic dintre cele patru grupuri. Ca și esenienii, zeloții erau un fel de sectă apocaliptică a iudaismului. Cu toate acestea, zeloții credeau că acțiunile lor vor influența în mod direct când și cum va avea loc această apocalipsă. Mai exact, ei credeau că au fost chemați să comită acte de violență împotriva ocupanților romani și să îi incite pe alții la revoluție. Din punct de vedere teologic, zeloții erau aproape identici cu fariseii, cu excepția militantismului lor fanatic, antiroman. Acest punct de vedere nu numai că i-a adus în conflict cu saducheii favorabili romanilor, dar a accelerat agresiunea romană împotriva evreilor, culminând cu distrugerea templului.

Secte ale iudaismului în tranziție

Distrugerea templului de către Roma în anul 70 d.Hr. a început o eră de divizare între sectele iudaismului. De la acel eveniment, nu a mai existat niciun templu, niciun preot și nicio jertfă în numele națiunii lui Israel. Într-un sens foarte real, iudaismul modern nu este - și nu poate fi - la fel ca iudaismul biblic. Schimbările politice și religioase din primele câteva secole d.Hr. au dus la dominarea unei anumite interpretări, cunoscută astăzi drept iudaismul rabinic.

Școala rabinică a fost rezultatul unei consolidări a puterii în cadrul sectelor iudaismului după distrugerea templului și revolta Bar Kokhba, aproximativ 60 de ani mai târziu. Această școală s-a dezvoltat din farisei și a păstrat accentul lor puternic pe savanți și rabini. Ea învăța că există o Tora scrisă, precum și o "Tora orală", care necesită o autoritate de predare bazată pe tradiție pentru a fi interpretată corect. În acest fel, iudaismul rabinic propune ceva similar cu magisteriul Bisericii Romano-Catolice. Secta rabinică a produs cantități enorme de literatură care definește halakha, sau interpretările Legii.

Pe măsură ce iudaismul rabinic a crescut, creștinismul a fost considerat mai puțin ca o sectă și mai mult ca o erezie de către iudaismul principal. Creștinismul și iudaismul se îndepărtau deja din ce în ce mai mult în ceea ce privește abordarea lor spirituală înainte de revolta lui Bar Kokhba. Însă atunci când evreii care îl urmau pe Hristos au refuzat să îl proclame pe Simon bar Kokhba drept Mesia, ei au fost catalogați drept eretici de către iudaismul rabinic principal. Din acel moment, creștinismul și iudaismul au fost considerate teologii complet separate. O altă mică sectă apărută în această perioadă a fost iudaismul karait, care accepta doar cărțile canonice scrise ale Vechiului Testament și respingea scrierile rabinice și tradițiile orale. Perioada rabinică a durat până spre sfârșitul secolului al XVII-lea.

Secte ale iudaismului în epoca modernă

În prima parte a secolului al XVIII-lea, iudaismul a început să se fragmenteze pe măsură ce au apărut abordări moderne ale Scripturii și societății. Sectele iudaismului care au rezultat îi împart în esență pe evreii moderni în trei grupuri: Ortodox, Conservator și Reformator. Ca întotdeauna, există numeroase secte mai mici, mai puțin influente ale iudaismului, cum ar fi iudaismul Torah și iudaismul reconstrucționist. Majoritatea covârșitoare a evreilor din lume sunt ortodocși, deși conservatorii și reformatorii sunt mai răspândiți în Statele Unite și în anumite părți ale Europei.

Iudaismul reformat, care a apărut în Germania la începutul anilor 1800, este de departe cea mai liberală sectă din punct de vedere teologic. Iudaismul reformat este în primul rând un "monoteism etic", bazat pe interpretarea practicilor tradiționale mai degrabă decât pe aderarea strictă la acestea. Concepte precum rugăciunile în ebraică, legile alimentare kosher și separarea genurilor în timpul cultului sunt respinse ca fiind irelevante sau chiar retrograde. Scripturile, conform iudaismului reformat, sunt evoluții umane, supuse interpretărilor și failibilităților noastre.

Ca răspuns la ascensiunea iudaismului reformat, unii evrei au dublat abordarea iudaismului rabinic, accentuând ritualurile, interpretările și practicile tradiționale. Susținerea lor principală este că Tora, transmisă direct lui Moise de către Dumnezeu, este aplicabilă în toate modurile și în orice moment. Acest grup este denumit astăzi "ortodox", un termen folosit inițial ca o critică de către evreii cu o mentalitate mai liberală. Majoritatea evreilor practicanți din lumea de astăzi, cu excepția Statelor Unite și a unor părți din Europa, ar fi considerați ortodocși.

Tensiunea dintre reforma de orientare liberală și ortodocșii profund conservatori a dus la dezvoltarea celei de-a treia secte majore a iudaismului, denumită conservatoare. Acest grup este mult mai răspândit în Statele Unite. Iudaismul conservator respectă legile Torei și ale Talmudului, dar face anumite concesii preferințelor culturale moderne. Interesul principal al iudaismului conservator este centralitatea religiei și a identității religioase evreiești. Iudaismul conservator menține legile dietetice kosher și Sabatul regulat, dar folosește atât limba locală, cât și limba ebraică pentru liturghie și nu separă genurile în timpul cultului. Cu toate acestea, la fel ca reforma, iudaismul conservator nu consideră Scripturile ca fiind inspirate sau inerrante.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt diferitele secte ale iudaismului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries