settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau cărturarii care se certau adesea cu Isus?

Răspuns


În Israelul antic, cărturarii erau oameni învățați a căror activitate era să studieze Legea, să o transcrie și să scrie comentarii despre ea. De asemenea, erau angajați cu ocazia unor ocazii în care era nevoie de un document scris sau când era nevoie de o interpretare a unui aspect juridic. Ezra, "un învățător foarte versat în Legea lui Moise", era un scrib (Ezra 7:6).

Cărturarii își luau foarte în serios sarcina de a păstra Scriptura; copiau și recopiau Biblia cu meticulozitate, numărând chiar și literele și spațiile pentru a se asigura că fiecare copie este corectă. Le putem mulțumi scribilor evrei pentru că au păstrat partea din Vechiul Testament din Bibliile noastre.

Evreii au devenit din ce în ce mai cunoscuți ca "poporul Cărții", datorită studiului lor fidel al Scripturii, în special al Legii și al modului în care aceasta trebuie respectată. În epoca Noului Testament, scribii erau adesea asociați cu secta fariseilor, deși nu toți fariseii erau scribi (vezi Matei 5:20; 12:38). Ei erau învățători ai poporului (Marcu 1:22) și interpreți ai Legii. Erau respectați pe scară largă de către comunitate datorită cunoștințelor, dedicării și aparenței lor exterioare de respectare a Legii.

Cu toate acestea, cărturarii au mers dincolo de interpretarea Scripturii și au adăugat multe tradiții făcute de oameni la ceea ce spusese Dumnezeu. Ei au devenit profesioniști în a scrie litera Legii, ignorând însă spiritul din spatele ei. Lucrurile au devenit atât de grave încât reglementările și tradițiile pe care scribii le-au adăugat la Lege au fost considerate mai importante decât Legea însăși. Acest lucru a dus la multe confruntări între Iisus și farisei și cărturari. La începutul Predicii de pe Munte, Isus și-a șocat auditoriul declarând că neprihănirea cărturarilor nu era suficientă pentru a duce pe cineva în cer (Matei 5:20). O mare parte din predica lui Isus s-a ocupat apoi de ceea ce oamenii fuseseră învățați (de către cărturari) și de ceea ce Dumnezeu dorea de fapt (Matei 5:21-48). Spre sfârșitul slujbei lui Isus, El i-a condamnat temeinic pe cărturari pentru ipocrizia lor (Matei 23). Ei cunoșteau Legea și o învățau și pe alții, dar nu o respectau.

Scopul inițial al cărturarilor era serios: cunoașterea și păstrarea Legii și încurajarea altora să o respecte. Dar lucrurile au luat o întorsătură îngrozitor de proastă atunci când tradițiile făcute de om au eclipsat Cuvântul lui Dumnezeu și un simulacru de sfințenie a înlocuit o viață de evlavie adevărată. Cărturarii, al căror scop declarat era să păstreze Cuvântul, l-au anulat de fapt prin tradițiile pe care le transmiteau (Marcu 7:13).

Cum au ajuns lucrurile să se abată atât de mult de la curs? Probabil pentru că evreii, după ce au supraviețuit secolelor de persecuții și sclavie, s-au agățat cu mândrie de respectarea Legii și de modul în care aceasta îi caracteriza ca popor ales al lui Dumnezeu. Evreii din vremea lui Isus aveau cu siguranță o atitudine de superioritate (Ioan 7:49), căreia Isus i s-a opus (Matei 9:12). Problema mai mare era că scribii erau ipocriți în adâncul sufletului. Erau mai interesați să pară buni în fața oamenilor decât să Îl mulțumească pe Dumnezeu. În cele din urmă, aceiași cărturari au fost cei care au jucat un rol în arestarea și răstignirea lui Isus (Matei 26:57; Marcu 15:1; Luca 22:1-2). Lecția pe care fiecare creștin o poate învăța din ipocrizia cărturarilor este că Dumnezeu vrea mai mult decât acte exterioare de neprihănire. El vrea o schimbare interioară a inimii care să cedeze constant în dragoste și ascultare față de Hristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau cărturarii care se certau adesea cu Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries