settings icon
share icon
Întrebare

Ce este sclavia spirituală?

Răspuns


Expresia exactă sclavie spirituală nu apare în Biblie, dar Scriptura vorbește despre faptul că necredincioșii sunt în sclavie față de păcat (Fapte 8:23; Romani 6:6, 16, 19; 7:14; 2 Petru 2:19). Isus a spus: "Adevărat, adevărat vă spun... că oricine trăiește în păcat este rob al păcatului" (Ioan 8:34) și că El a venit să ne elibereze (versetul 32). Răul are un mod de a se impune în viața unei persoane, iar obiceiurile proaste sunt greu de rupt. Pentru o persoană nemântuită, păcatul formează un lanț pe care doar Mântuitorul îl poate rupe.

Așadar, există ceva adevăr biblic în ideea de sclavie spirituală. Este posibil să "dăm prilej diavolului" (Efeseni 4:27) prin adăpostirea în inima noastră a unor păcate precum mânia. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne gândim la sclavia spirituală ca la faptul că creștinii sunt legați de demoni. Lucrările care se concentrează în întregime pe ruperea legăturii demonice adesea aplică greșit textele biblice pentru a-și susține învățăturile. De exemplu, există o diferență între o persoană care trăiește conform cărnii (un necredincios) și una care trăiește conform Duhului (un credincios), conform cu Romani 8:5-13. Una este în robie; cealaltă nu este. Un credincios poate fi vinovat de neascultarea de Dumnezeu, dar nu poate practica neascultarea (1 Ioan 3:4-10). Adică, un credincios nu este în robie față de păcat. Un credincios poate avea o constrângere de a fura și poate chiar să săvârșească un furt, dar se va pocăi. Ceea ce nu poate face un credincios este să se identifice ca hoț, să se bucure că este hoț și să nu simtă nicio remușcare. Romani 8 nu susține ideea sclaviei spirituale pentru un credincios; pur și simplu delimitează diferența dintre un credincios și un necredincios.

Nu există nicio îndoială că demonii îi asupresc și îi ispitesc pe credincioși și că există unele stări ale duhului care sunt teren fertil pentru ispită (Matei 6:13; 1 Corinteni 7:5; Galateni 6:1). Dar nu există nicio dovadă care să sugereze că suntem în vreun fel legați de demoni sau neputincioși în războiul spiritual. O căutare a cuvântului oprimare în Biblie arată că oprimarea semenilor săi de către om este o problemă mult mai frecventă. Aici este pericolul real: să devenim obsedați de sclavia spirituală și de propriile noastre mecanisme interioare, până la punctul în care păcatul devine centrul atenției noastre, mai degrabă decât Hristos.

Cuvântul religie provine dintr-un cuvânt latin care înseamnă "a lega". Ideea din spatele termenului religie este că devotatul este legat de o obligație de orice fel. Religia se poate transforma cu ușurință într-un tip de sclavie spirituală atunci când permitem fricii de iad, de judecată sau de activitate demonică să ne controleze sau când adoptăm o mentalitate religioasă care spune: "Dacă nu îndeplinesc un astfel de ritual, vor exista consecințe rele." Acesta nu este adevărul biblic. "Dragostea desăvârșită izgonește frica." (1 Ioan 4:18) Nu suntem salvați prin ritualurile pe care le îndeplinim; de fapt, Isus a spus că religia ritualistă nu face altceva decât "să puneți pe spinarea oamenilor sarcini grele de purtat" (Luca 11:46). Cei care cred în Hristos primesc odihnă și sunt protejați spiritual (Matei 11:28; Romani 8:37-39; Iuda 1:24).

Știm că păcatul este dăunător, iar unele păcate sunt destul de obișnuite. Dar nu există nimic în Biblie care să sugereze că atunci când păcătuim suntem legați de demoni sau prinși în legături spirituale.

Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii (Iov 28:28; Psalmul 111:10; Proverbele 1:7), iar încrederea în Dumnezeu este calea spre siguranță (Proverbele 3:5-6). Acest lucru poate părea contraintuitiv. Cum ne putem încrede în Cel de care ne temem? Ceea ce înseamnă este că Dumnezeu - nu demonii, nu alți oameni - are putere omnipotentă în univers. El este Regele. Dacă ne punem împotriva Lui, ne punem în singurul pericol real care există. Dar dacă ne încredem în El, suntem în siguranță. Copiii lui Dumnezeu sunt liberi: "Și voi n-ați primit un duh de robie, ca să mai aveți frică; ci ați primit un duh de înfiere care ne face să strigăm: «Ava!», adică: «Tată!»" (Romani 8:15)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este sclavia spirituală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries