settings icon
share icon
Întrebare

De ce Dumnezeu a schimbat uneori numele unei persoane în Biblie?

Răspuns


Când Dumnezeu a schimbat numele unei persoane și i-a dat un nume nou, a fost de obicei pentru a stabili o nouă identitate. Dumnezeu a schimbat numele lui Avram, care însemna "tată înalt", în "Avraam", care înseamnă "tatăl unei mulțimi" (Geneza 17:5). În același timp, Dumnezeu a schimbat numele soției lui Avraam din "Sarai", care însemna "prințesa mea", în "Sara", care înseamnă "mamă de națiuni" (Geneza 17:15). Această schimbare de nume a avut loc atunci când Dumnezeu i-a dat lui Avraam legământul circumciziei. De asemenea, Dumnezeu și-a reafirmat promisiunea de a-i da lui Avraam un fiu, în special prin Sara, și i-a spus să îl numească pe fiul său Isaac, ceea ce înseamnă "râs". Avraam a mai avut un fiu, Ismael, prin intermediul roabei Sarei, Agar. Dar promisiunea lui Dumnezeu de a binecuvânta națiunile prin Avraam avea să se împlinească prin linia lui Isaac, din care descinde Isus (Matei 1:1-17; Luca 3:23-38). Isaac a fost tatăl lui Iacov, care a devenit "Israel". Cei doisprezece fii ai săi au format cele douăsprezece triburi ale lui Israel - evreii. Descendenții fizici ai lui Avraam și ai Sarei au format multe națiuni. În sens spiritual, urmașii lor sunt și mai numeroși. În Galateni 3:29 se spune că toți cei care aparțin lui Isus Hristos - evrei, neamuri, bărbați sau femei - sunt "urmașii lui Avraam, moștenitori conform promisiunii".

Dumnezeu a schimbat numele lui Iacov, care însemna "supărător", în "Israel", ceea ce înseamnă "având putere la Dumnezeu" (Geneza 32:28). Acest lucru s-a întâmplat după ce Iacov a luat dreptul de întâi născut al lui Esau (Geneza 25) și a furat binecuvântarea lui Esau (Geneza 27), a fugit de fratele său la unchiul său Laban (Geneza 28), s-a căsătorit cu Lea și Rahela (Geneza 29), a fugit de Laban (Geneza 31) și apoi s-a luptat cu Dumnezeu în timp ce se pregătea să se întâlnească cu Esau. Iacov își păcălise fratele, fusese păcălit de unchiul său, își păcălise unchiul (Geneza 30), iar acum trecea prin teritoriul fratelui său pentru a scăpa de unchiul său furios. Auzise că Esau urma să iasă în întâmpinarea lui și se temea pentru viața lui. În acea noapte, Iacov s-a luptat cu un bărbat, care mai târziu s-a identificat ca fiind Dumnezeu și este considerat o teofanie sau poate o apariție preîncarnată a lui Hristos. Iacov s-a ținut de bărbat până când a obținut o binecuvântare. În acest moment, Dumnezeu i-a schimbat numele. Iacov nu va mai fi un suplinitor și un înșelător. Mai degrabă, el va fi identificat ca fiind cel care "s-a luptat cu Dumnezeu și cu oamenii și ... ... a biruit" (Geneza 32:28).

În Noul Testament, Isus a schimbat numele lui Simon, care înseamnă "Dumnezeu a auzit", în "Petru", care înseamnă "stâncă", atunci când l-a chemat pentru prima dată ca ucenic (Ioan 1:42). Petru a fost cel care a declarat că Isus era "Mesia, Fiul Dumnezeului celui viu" (Matei 16:16). Isus i-a răspuns că este "Simon, fiul lui Iona", spunându-i că este binecuvântat pentru că Dumnezeu i-a dezvăluit identitatea lui Isus ca Mesia. Apoi s-a referit la el ca fiind "Petru" și a spus că declarația lui Petru era baza sau "stânca" pe care avea să-Și zidească Biserica (Matei 16:17-18). De asemenea, Petru este adesea văzut ca fiind liderul apostolilor. În alte ocazii, Isus l-a numit pe Petru "Simon". De ce? Probabil pentru că Simon se purta uneori ca vechiul său sine în loc de stânca pe care Dumnezeu l-a chemat să fie. Același lucru este valabil și pentru Iacov. Dumnezeu a continuat să-i spună "Iacov" pentru a-i aminti de trecutul său și pentru a-i reaminti să depindă de puterea lui Dumnezeu.

De ce a ales Dumnezeu nume noi pentru unii oameni? Biblia nu ne dă motivele Sale, dar poate că a fost pentru a le da de înțeles că erau destinați unei noi misiuni în viață. Noul nume era o modalitate de a le dezvălui planul divin și, de asemenea, de a-i asigura că planul lui Dumnezeu se va împlini în ei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce Dumnezeu a schimbat uneori numele unei persoane în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries