settings icon
share icon
Întrebare

Ce este satanismul?

Răspuns


Satanismul nu e ușor de definit. Există câteva „diviziuni" ale satanismului. În contrast cu creștinii, sataniștii nu cad de acord tocmai asupra principiilor lor fundamentale. Creștinii pot avea păreri sau convingeri diferite cu privire la interpretarea anumitor pasaje biblice, dar cred același principiu fundamental că Isus este Fiul lui Dumnezeu care a plătit prețul pentru păcatele noastre murind pe cruce și înviind din morți. Sataniștii se dispută între ei dacă Satan chiar există și dacă i se închină lui sau se închină lor înșiși. În esență, sunt un grup de oameni confuzi, înrobiți de minciuni. Ioan 8.44 probabil se poate aplica sataniștilor: „Voi aveți de tată pe Diavolul și vreți să împliniți poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaș și nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, căci este mincinos și tatăl minciunii."

Din cauza acestor minciuni, există un număr vast de ideologii în cadrul satanismului. Unele dintre practicile satanismului sunt constante și unitatea sataniștilor se găsește mai mult în ritualuri decât într-un sistem fundamental de credințe. Sataniștii fac anumite lucruri; ei nu trebuie să creadă anumite lucruri.

Majoritatea sataniștilor, a închinătorilor Diavolului, a diavoliștilor, a luciferienilor și a membrilor Bisericii lui Satan pretind că se trag din satanismul LeVayan, numit după Anton LeVey, autorul Bibliei Satanice și fondatorul primei Biserici a lui Satan. LeVey a fondat Prima Biserică a lui Satan în jurul anului 1966. Ca autoritate autoproclamată în tot ceea ce e rău, a început să prezinte discursuri săptămânale, la un cost de 2$ de persoană. Și astfel s-a născut Biserica lui Satan.

Trăsătura comună de bază în toate ramurile satanismului este promovarea sinelui. Toate formele de satanism afirmă că viața există în scopul consumului și că egoismul e o virtute. Unii sataniști susțin că singura existență pe care o vor cunoaște vreodată este aici pe pământ. Prin urmare, închinătorii Diavolului trăiesc clipa și crezul lor e lăcomia și dezmățul.

Satanismul îi jură fidelitate lui Satan, chiar și în cazul celor din Biserica lui Satan care nu cred că există nici Dumnezeu, nici Diavol. Majoritatea celor din Biserica lui Satan cred, de asemenea, că nu există răscumpărător pentru ei sau pentru altcineva. Fiecare persoană este în întregime responsabilă de traiectoria propriei vieți. Totuși, ei se roagă lui Satan în timpul ritualurilor, cerându-i să-și manifeste mâna suverană în viața lor. Acest fel de gândire arată influența minciunilor și amăgirile din cadrul filosofiei lor. Dacă sataniștii cred sau nu în el e irelevant pentru Satan. Rezultatul final e același – sufletul lor e rob lui și, dacă nu intervine harul lui Dumnezeu, vor avea parte de veșnicia petrecută în iad.

Pe scurt, satanismul poate sau nu să implice închinarea adusă lui Satan, dar este un efort conștient de a NU te închina adevăratului Dumnezeu. Romani 1 ne oferă o privire clară asupra inimii și a motivelor unui satanist. Ei sunt lăsați în „voia minții lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite. Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire" (vs. 28-29). Oamenilor care au fost duși în rătăcire de Satan înspre acest fel de viață le este greu să înțeleagă conceptul lui Dumnezeu de har și libertate. În schimb, ei trăiesc pentru ei înșiși, prin ei înșiși.

2 Petru 2 conține o avertizare pentru oricine care ar urma satanismul sau orice altceva în afara lui Dumnezeu: „Oamenii aceștia sunt niște fântâni fără apă, niște nori alungați de furtună: lor le este păstrată negura întunericului. Ei vorbesc cu trufie lucruri de nimic, momesc cu poftele cărnii și cu desfrânări pe cei ce de abia au scăpat de cei ce trăiesc în rătăcire. Le făgăduiesc slobozenia, în timp ce ei înșiși sunt robi ai stricăciunii. Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit." (vs. 17-19)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este satanismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries