settings icon
share icon
Întrebare

Este Diavolul/Satan o persoană sau o forță/personificare a răului?

Răspuns


Cu toate că i-a convins pe mulți oameni că nu există, Satan este în mod definitoriu o ființă reală, personală, sursa întregii necredințe și a fiecărui fel de rău moral și spiritual din lume. În Biblie este numit în mai multe feluri, inclusiv Satan (însemnând „adversarul" – Iov 1.6, Romani 16.20), Diavolul (adică „defăimătorul" – Matei 4.1, 1 Petru 5.8), Lucifer (Isaia 14.12), Șarpele (2 Corinteni 11.3, Apocalipsa 12.9) și multe altele.

Existența lui Satan ca ființă personală este dovedită de faptul că Domnul Isus Cristos l-a identificat în acest fel. Isus face referire la el pe nume în mod frecvent (de exemplu în Luca 10.18, Matei 4.10) și îl numește „stăpânitorul lumii acesteia" (Ioan 12.31, 14.30, 16.11).

Apostolul Pavel îl numește pe Satan „dumnezeul veacului acestuia" (2 Corinteni 4.4) și „domnul puterii văzduhului" (Efeseni 2.2). Apostolul Ioan a spus că „toată lumea zace în Cel rău" (1 Ioan 5.19) și că Satan „înșală întreaga lume" (Apocalipsa 12.9). Acestea cu greu ar putea fi descrieri ale unei forțe impersonale sau a unei simple personificări a răului.

Scripturile ne învață că, înainte ca omul și lumea să fie create, Dumnezeu a creat „zecile de mii de îngeri" (Evrei 12.22), o oaste cerească de ființe spirituale cu o mare putere și o mare inteligență. Cei cu cel mai înalt rang între aceste ființe sunt heruvimii, care sunt prezenți chiar lângă tronul lui Dumnezeu și heruvimul consacrat a fost la început Satan însuși (Ezechiel 28.14). El era „plin de înțelepciune și desăvârșit în frumusețe".

Însă Dumnezeu nu l-a creat pe Satan ca o ființă nelegiuită. Îngerii, la fel ca omul, au fost creați ca spirite libere, nu ca mașinării care nu pot gândi. Ei erau în stare pe deplin să respingă voia lui Dumnezeu și să se răzvrătească împotriva autorității Sale, dacă alegeau astfel.

Păcatul de bază atât la oameni, cât și la îngeri este păcatul îngemănat al necredinței și al mândriei. Satan și-a spus în inima lui: „Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu ... voi fi ca Cel Preaînalt." (Isaia 14.13, 14) Din nou, acestea nu prea ar putea fi acțiunile și motivațiile unei forțe impersonale.

Și Isus ne-a spus câteva caracteristici ale lui Satan: „El de la început a fost ucigaș și nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, căci este mincinos și tatăl minciunii." (Ioan 8.44)

Este foarte important ca creștinii să recunoască realitatea lui Satan și să înțeleagă să acesta „dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită" (1 Petru 5.8). E imposibil să biruim păcatul și ispita Diavolului prin noi înșine, dar Scriptura ne spune cum să fim tari. Trebuie să luăm toată armătura lui Dumnezeu și să rezistăm ispitei (Efeseni 6.13).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este Diavolul/Satan o persoană sau o forță/personificare a răului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries