Întrebare
Ce înseamnă că credincioșii trebuie să fie sare și lumină (Matei 5:13-16)?
Răspuns
Isus a folosit conceptele de sare și lumină de mai multe ori pentru a se referi la rolul urmașilor Săi în lume. Un exemplu se găsește în Matei 5:13: "Voi sunteți sarea pământului. Dar dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decât să fie lepădată afară și călcată în picioare de oameni." Sarea avea două scopuri în Orientul Mijlociu al primului secol. Din cauza lipsei refrigerării, sarea era folosită pentru a conserva alimentele, în special carnea, care s-ar fi stricat rapid în mediul deșertic. Credincioșii în Hristos sunt conservanți pentru lume, păstrând-o de răul inerent societății oamenilor neevlavioși a căror natură nemântuită e coruptă de păcat (Psalmul 14:3; Romani 8:8).
În al doilea rând, sarea era folosită atunci, ca și acum, pentru a spori aroma. În același mod în care sarea sporește aroma mâncării pe care o condimentează, urmașii lui Hristos se deosebesc ca fiind cei care "sporesc" aroma vieții în această lume. Creștinii, care trăiesc sub călăuzirea Duhului Sfânt și în ascultare de Hristos, vor influența inevitabil lumea în bine, așa cum sarea are o influență pozitivă asupra aromei alimentelor pe care le condimentează. Acolo unde există conflicte, trebuie să fim făcători de pace; acolo unde există durere, trebuie să fim slujitorii lui Hristos, vindecând rănile, și acolo unde există ură, trebuie să exemplificăm dragostea lui Dumnezeu în Hristos, întorcând bine pentru rău (Luca 6:35).
În analogia luminii pentru lume, faptele bune ale urmașilor lui Hristos trebuie să strălucească pentru a fi văzute de toți. Următoarele versete din Matei 5 evidențiază acest adevăr: "Voi sunteți lumina lumii. O cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. Și oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeșnic, și luminează tuturor celor din casă. Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri." (Matei 5:14-16) Ideea de aici este similară - prezența luminii în întuneric este ceva ce este inconfundabil. Prezența creștinilor în lume trebuie să fie ca o lumină în întuneric, nu numai în sensul că adevărul Cuvântului lui Dumnezeu aduce lumină în inima întunecată a omului păcătos (Ioan 1:1-10), ci și în sensul că faptele noastre bune trebuie să fie evidente pentru a fi văzute de toți. Și, într-adevăr, faptele noastre vor fi evidente dacă sunt săvârșite în conformitate cu celelalte principii pe care Isus le menționează în acest pasaj, cum ar fi Fericirile din Matei 5:3-11. Observă în special că preocuparea nu este ca creștinii să iasă în evidență de dragul lor, ci ca cei care privesc să "slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri" (v. 16).
Având în vedere aceste versete, ce fel de lucruri îl pot împiedica pe creștin să își îndeplinească rolul de sare și lumină în lume? Pasajul afirmă clar că diferența dintre creștin și lume trebuie păstrată; prin urmare, orice alegere din partea noastră care estompează distincția dintre noi și restul lumii este un pas în direcția greșită. Acest lucru se poate întâmpla fie prin alegerea de a accepta căile lumii de dragul confortului sau al convenienței, fie prin încălcarea legii supunerii față de Hristos.
Marcu 9:50 sugerează că sarea poate fi pierdută în special prin lipsa păcii unii cu alții; aceasta rezultă din porunca de a "avea sare în voi înșivă și să trăiți în pace unii cu alții". Iar în Luca 14:34-35, găsim din nou o referire la metafora sării, de data aceasta în contextul uceniciei ascultătoare față de Isus Hristos. Pierderea sării apare în eșecul creștinului de a-și lua zilnic crucea și de a-L urma pe Hristos din toată inima.
Se pare, așadar, că rolul creștinului de sare și lumină în lume poate fi împiedicat prin orice alegere de a face compromisuri sau de a se mulțumi cu ceea ce este mai convenabil sau confortabil, mai degrabă decât cu ceea ce este cu adevărat mai bun și plăcut Domnului. Mai mult, statutul de sare și lumină este ceva ce rezultă în mod natural din ascultarea umilă a creștinului față de poruncile lui Hristos. Atunci când ne îndepărtăm de stilul de viață condus de Duhul Sfânt al uceniciei autentice, distincțiile dintre noi și restul lumii devin neclare și mărturia noastră este împiedicată. Numai dacă rămânem concentrați pe Hristos și ne supunem Lui ne putem aștepta să rămânem sare și lumină în lume.
English
Ce înseamnă că credincioșii trebuie să fie sare și lumină (Matei 5:13-16)?