settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre sarcină?

Răspuns


Sarcina începe în momentul în care o celulă spermatozoidală masculină fertilizează un ovul feminin în trupul femeii. În acel moment se formează un embrion. În câteva zile, embrionul se implantează în uter și începe să crească și să se dezvolte. Pentru ființele umane, durata sarcinii e în jur de 280 de zile sau 36 de săptămâni. Pentru că rasa umană se propagă prin sarcini, potrivit cu binecuvântarea și porunca lui Dumnezeu din Genesa 1.28, trebuie să ne așteptăm ca Biblia să aibă ceva de spus cu privire la sarcină – și face acest lucru.

Prima sarcină umană consemnată a avut loc când Eva l-a născut pe Cain (Genesa 4.1). Multe sarcini au urmat, pe măsură ce omenirea a sporit în număr pe pământ, dar Biblia nu ne dă detalii despre acele sarcini, până la relatarea despre Avram (Avraam) și Sarai (Sara) din Genesa 11.30: „Avraam și Sara erau bătrâni, înaintați în vârstă, și Sarei nu-i mai venea rânduiala femeilor” (Genesa 18.11), pentru a ne arăta că urma să facă ceva special. Dumnezeu le-a dat lui Avraam și Sarei un fiu, pe Isaac, care a fost cu adevărat un miracol.

Ceea ce învățăm din Scriptură despre sarcină este că Dumnezeu este Autorul vieții. El este implicat îndeaproape în conceperea și dezvoltarea fiecărei ființe umane. Psalmul 139.13-16 vorbește despre implicarea Lui directă: „Tu mi-ai întocmit rărunchii, Tu m-ai țesut în pântecele mamei mele: Te laud că sunt o făptură așa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale și ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine când am fost făcut într-un loc tainic, țesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului. Când nu eram decât un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau și în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.”

Pasajul acesta nu lasă nicio îndoială referitoare la faptul că Dumnezeu este Cel care întocmește fiecare copil. Dumnezeu vorbește despre El în Isaia 44.24: „Așa vorbește Domnul, Răscumpărătorul tău, Cel ce te-a întocmit din pântecele mamei tale: «Eu, Domnul, am făcut toate aceste lucruri, Eu singur am desfășurat cerurile, Eu am întins pământul.»”

Biblia ne dă câteva exemple specifice care demonstrează cunoașterea mai dinainte a lui Dumnezeu în crearea anumitor oameni pentru scopuri precise. În Ieremia 1.5, Dumnezeu spune: „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale te cunoșteam și mai înainte ca să fi ieșit tu din pântecele ei, Eu te pusesem deoparte și te făcusem proroc al neamurilor.” Isaia 49.1 ne descoperă faptul că Dumnezeu poate chema copii nenăscuți în slujirea Lui în timpul sarcinii. Vedem lucrul acesta întâmplându-se din nou înainte de a fi Elisabeta însărcinată, înainte ca Ioan Botezătorul să fie măcar conceput (Luca 1.13-17).

Sarcina este felul în care Dumnezeu aduce noi ființe umane în lume. Fiecare persoană poartă chipul lui Dumnezeu (Genesa 1.27). Pentru că Dumnezeu este Autorul vieții și pentru că sarcina unei femei reprezintă un parteneriat sacru cu Dumnezeu, femeia nu are „dreptul” să încheie ceea ce a început Dumnezeu. Avortul este terminarea violentă a unei vieți umane pe care Dumnezeu a creat-o. Este uciderea unui nevinovat purtător de chip al lui Dumnezeu. Astfel de fapte stârnesc mânia lui Dumnezeu. Dumnezeu a condamnat hotărât practica de a jertfi copii mici idolilor (Ieremia 32.35, Leviticul 20.2, Deuteronomul 12.31) și El le-a judecat pe națiunile care au făcut astfel de lucruri. Dumnezeu consideră sarcina atelierul Lui, și o femeie Îl cinstește atunci când cooperează cu El în a-i face parte de siguranță și hrănire vieții din interiorul ei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre sarcină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries