settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o sărbătoare a dragostei?

Răspuns


Un ospăț al dragostei sau ospăț agape era o masă de părtășie consumată de creștinii din Biserica Primară. Există dovezi biblice ale practicării acestor mese comune, în timpul cărora creștinii se adunau nu doar pentru a se hrăni și a socializa, ci și pentru a avea părtășie (Faptele Apostolilor 2:46-47; 1 Corinteni 11:17-34). Termenul de sărbătoare a dragostei apare în Biblie în cartea Iuda. Autorul epistolei vorbește despre învățătorii falși care vin în părtășia credincioșilor, prefăcându-se - ei sunt lupi în haine de oaie. Acești învățători falși sunt descriși ca fiind "nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste" (Iuda 1:12). ESV îi numește "recife ascunse", subliniind natura periculoasă a învățătorilor falși și potențialul lor de a-i face pe creștini să naufragieze.

Hippolytus din Roma și Tertulian au scris amândoi despre mesele comune, deși Hippolytus nu folosește termenul agape, ci numește mesele pur și simplu "sărbători ale dragostei". În unele tradiții, aceste mese au fost asociate cu alte ritualuri, cum ar fi Euharistia. Este posibil ca termenul de ospăț agape să fi ieșit din uz deoarece a fost asociat cu anumite abuzuri care aveau loc în timpul ospățurilor - inclusiv cu lăcomia și favoritismul, pe care Pavel le abordează în 1 Corinteni 11:17-34. Cu toate acestea, creștinii au practicat dintotdeauna mese comune de diferite tipuri. Comuniunea, sau Masa Domnului, este o rânduială pe care Isus a dat-o Bisericii, poruncind să ne împărtășim din pâine și din pahar în amintirea Lui. Acest lucru se făcea în Biserica Primară la sărbătorile de dragoste (Luca 22:19). În contextul din 1 Corinteni 11, este clar că Pavel echivalează mesele comune cu amintirea lui Hristos în acest mod, iar acesta este unul dintre motivele pentru care abuzul de masa comună era atât de ofensator (1 Corinteni 11:20-34).

Astăzi, sărbătorile dragostei sunt încă respectate de către moravieni, creștini după Evenghelie, baptiștii germani vechi, Frații Dunkard și alte câteva confesiuni. În unele cazuri, părtășia include o ceremonie de spălare a picioarelor, o masă și luarea Cinei Domnului. Unele biserici de casă au încercat să reînvie practica ospățului dragostei, deși nu este întotdeauna numit ospăț al dragostei. Împărtășirea unei mese poate avea o semnificație spirituală datorită ultimei cine pe care a avut-o Isus cu ucenicii Săi, unde i-a învățat să se slujească unii pe alții. Mâncarea întărește trpul, iar vinul aduce bucurie (Psalmul 104:15; Eclesiastul 9:7), iar acestea pot fi simboluri ale darului fără plată al lui Hristos, care este Pâinea vieții și dătătorul bucuriei (Ioan 6:35; Romani 14:17).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o sărbătoare a dragostei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries