settings icon
share icon
Întrebare

De ce a spus Dumnezeu „Să fie lumină” în timpul creației?

Răspuns


În prima zi a creației, Dumnezeu a spus: „Să fie lumină” (Genesa 1.3), și lumina a apărut ca un lucru separat de întuneric. Propoziția să fie lumină este traducerea propoziției din limba ebraică yehi ˈor, care în limba latină a fost tradusă cu „fiat lux”. O traducere literală ar fi o poruncă, ceva de felul: „Lumină, există!” Dumnezeu vorbește în neant și îi poruncește luminii să înceapă să existe. Biblia ne spune că Dumnezeu a creat cerurile și pământul și tot ceea ce există pur și simplu rostind, și ele luând ființă (Genesa 1). Personalitatea, puterea, creativitatea și frumusețea Lui au fost exprimate în creație în același fel în care personalitatea și atributele personale ale unui artist sunt exprimate prin artă sau muzică. Ideea de lumină, care a existat mai întâi în gândul lui Dumnezeu, a căpătat formă prin cuvintele „Să fie lumină” sau „Să existe lumina”.

Realitatea puterii de creație a vocii lui Dumnezeu are implicații spirituale puternice care trec mult dincolo de relatarea creației în sine. Lumina e folosită adesea ca metaforă în Biblie. Iluminarea („luminarea divină a inimii omenești cu adevărul”) are de-a face cu a aduce lucruri în lumină. Iluminarea spirituală e un fel de „creație” care are loc în inima omului. „Căci Dumnezeu, care a zis: «Să lumineze lumina din întuneric», ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoștinței slavei lui Dumnezeu pe fața lui Isus Cristos.” (2 Corinteni 4.6) Isus Însuși este „Lumina lumii” (Ioan 8.12).

Când Dumnezeu a zis: „Să fie lumină”, la creație, și lumina a apărut, lucrul acesta a arătat puterea de creație a lui Dumnezeu și controlul Lui absolut. Lumina fizică pe care a făcut-o Dumnezeu în prima zi de creație e o imagine extraordinară a ceea ce face El în fiecare inimă omenească ce își pune încrederea în Cristos, Adevărata Lumină. Nu trebuie să umblăm în întunericul păcatului și al morții; în Cristos, „nu [vom] umbla în întuneric, ci [vom] avea lumina vieții” (Ioan 8.12).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a spus Dumnezeu „Să fie lumină” în timpul creației?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries