settings icon
share icon
Întrebare

De ce e importantă rugăciunea zilnică?

Răspuns


Foarte simplu, pentru urmașii lui Isus Cristos, rugăciunea e cel mai bun mod de a comunica cu Dumnezeu. Rugăciunea e mijlocul prin care dialogăm zilnic cu Cel care ne-a creat. Importanța comunicării zilnice prin rugăciune nu poate fi supraestimată. E atât de importantă, încât e menționată de peste 250 de ori în Scriptură. Așadar de ce e rugăciunea zilnică atât de importantă? În primul rând, rugăciunea zilnică ne dă ocazia să împărtășim toate aspectele vieții noastre cu Dumnezeu. În al doilea rând, rugăciunea zilnică ne dă șansa să ne exprimăm mulțumirea pentru lucrurile pe care ni le dă. În al treilea rând, rugăciunea zilnică ne oferă cadrul pentru a ne mărturisi păcatele și a cere ajutor în biruirea lor. În al patrulea rând, rugăciunea zilnică e un act de închinare și ascultare. Și, în cele din urmă, rugăciunea zilnică e un mod de a recunoaște cine e cu adevărat în controlul vieții noastre. Să privim puțin mai în detaliu la fiecare dintre aceste motive importante.

Rugăciunea zilnică ne dă ocazia să împărtășim toate aspectele vieții noastre cu Dumnezeu. Împrejurările vieții se schimbă în fiecare zi. În mod real, lucrurile pot trece de la bine la rău și la și mai rău într-un timp foarte scurt. Dumnezeu ne cheamă să aducem îngrijorările noastre înaintea Lui pentru orânduire și posibilă binecuvântare. El ne cheamă și să împărtășim cu El și bucuriile și victoriile noastre. De altfel, Ieremia 33.3 afirmă: „Cheamă-Mă, și-ți voi răspunde și îți voi vesti lucruri mari, lucruri ascunse, pe care nu le cunoști.” Dumnezeu vrea să apelăm la El, ca să poată răspunde la rugăciuni. El vrea, de asemenea, să împărtășească cu noi binecuvântări incredibile, pe care le-am fi pierdut dacă nu am fi apelat la El prin rugăciune. Și, în cele din urmă, Iacov 4.8 ne spune: „Apropiați-vă de Dumnezeu și El Se va apropia de voi.” Dumnezeu vrea să fim aproape de El tot timpul.

Rugăciunea zilnică ne dă șansa să ne exprimăm mulțumirea pentru lucrurile pe care ni le dă. Nu este niciun secret faptul că trebuie să-I mulțumim Domnului pentru toate lucrurile pe care ni le dă și pentru toate lucrurile pe care le face pentru noi. Trebuie să recunoaștem zilnic bunătatea și iubirea Lui față de noi. În 1 Cronici 16.34, ni se poruncește: „Lăudați pe Domnul, căci este bun, căci îndurarea Lui ține în veac!” Psalmistul ne spune în Psalmul 9.1: „Voi lăuda pe Domnul din toată inima mea, voi istorisi toate minunile Lui.” Ne rugăm în fiecare zi pentru a recunoaște credincioșia și purtarea Lui de grijă din abundență în viața noastră de zi cu zi.

Rugăciunea zilnică ne oferă cadrul pentru a ne mărturisi păcatele și a cere ajutor în biruirea lor. Să fim onești, cu toții păcătuim în fiecare zi, fie că suntem conștienți sau nu de acest lucru. Așadar, ca urmași ai lui Isus Cristos, ce trebuie să facem? Scriptura arată foarte clar: „Atunci Ți-am mărturisit păcatul meu și nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: «Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!» (Oprire) Și Tu ai iertat vina păcatului meu.” (Psalmul 32.5) Spune-I lui Dumnezeu ceea ce știe deja și fă acest lucru în fiecare zi. Timpul de rugăciune zilnică e un loc extraordinar în care să te descarci de povara efectelor istovitoare ale păcatului. Mult prea adesea creștinii umblă cu păcate nemărturisite care împiedică relația personală cu Isus Cristos, când ar trebui să ne supunem cu umilință și să cerem iertare în rugăciune. Un alt element important al rugăciunii zilnice este să-I cerem lui Dumnezeu puterea să ne pocăim de păcatele noastre. Numai Dumnezeu ne poate ajuta să ne întoarcem de la păcatele noastre și, ca să se întâmple acest lucru, trebuie să audă cererea noastră de pocăință.

Rugăciunea zilnică e un act de închinare și ascultare. Poate că niciun alt verset nu rezumă mai bine motivul pentru care trebuie să ne rugăm zi de zi decât 1 Tesaloniceni 5.16-18: „Bucurați-vă întotdeauna. Rugați-vă neîncetat. Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi.” Voia lui Dumnezeu pentru copiii Lui e să se bucure în El, să se roage Lui și să-I aducă mulțumiri. Să te rogi fără încetare înseamnă pur și simplu că trebuie să facem din rugăciune un obicei regulat, pe care să nu-l întrerupem niciodată. Rugăciunea e și un act de închinare, fiindcă rugându-ne Lui, Îi arătăm cât de mult Îl adorăm. Rugăciunea zilnică e, de asemenea, un act de ascultare care Îi aduce bucurie Domnului, când vede că copiii Lui Îi urmează poruncile.

Rugăciunea zilnică e un mod de a recunoaște cine e cu adevărat în controlul vieții noastre. Creștini fiind, știm cine e cu adevărat în control. Dumnezeu e suveran. Nimic nu se întâmplă fără ca Dumnezeu să știe acel lucru (Isaia 46.9-10, Daniel 4.17). Pentru că e suveran peste toate lucrurile, I se cuvine închinarea și lauda noastră. „Ale Tale sunt, Doamne, mărirea, puterea și măreția, veșnicia și slava, căci tot ce este în cer și pe pământ este al Tău! A Ta, Doamne, este domnia, căci Tu Te înalți ca un stăpân mai presus de orice!” (1 Cronici 29.11) Dumnezeu este marele nostru Împărat, și astfel controlează fiecare aspect al vieții noastre. În fiecare zi trebuie să recunoaștem locul care I se cuvine în viața noastră cu umilință și cu o reverență rezervată pentru un astfel de Împărat măreț și uimitor.

În cele din urmă, rugăciunea e ceva ce toți trebuie să vrem să facem zi de zi. Totuși, pentru mulți creștini poate fi o provocare să se smerească zilnic în rugăciune. În cazul celor care umblă cu Domnul de mulți ani, rugăciunea zilnică poate deveni searbădă și lipsită de convingerea sau reverența potrivită. Fie că ești un nou-credincios sau unul consacrat, rugăciunea trebuie considerată întotdeauna cel mai bun mod de a vorbi cu Dumnezeu. Imaginează-ți cum ar fi să nu vorbești cu o persoană dragă sau cu un prieten apropiat. Cât de mult ar rezista acea relație? Rugăciunea zilnică adusă înaintea lui Dumnezeu este o părtășie zilnică cu Tatăl nostru din ceruri. E cu adevărat uimitor că Dumnezeu vrea la urma urmei să aibă părtășie cu noi. De altfel psalmistul întreabă: „Ce este omul, ca să Te gândești la el? Și fiul omului, ca să-l bagi în seamă?” (Psalmul 8.4) Rugăciunea zilnică e un mod bun de a înțelege acest adevăr incredibil și privilegiul extraordinar pe care ni l-a dat Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce e importantă rugăciunea zilnică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries