settings icon
share icon
Întrebare

De ce e important să ne rugăm pentru alții?

Răspuns


Rugăciunea pentru alții – și aceasta se aplică la rugăciune în general – e un lucru ușor de pus sub semnul întrebării. De ce trebuie să ne rugăm dacă Dumnezeu are pe inimă interesul nostru suprem? El e nemăsurat mai înțelept decât noi. De ce are nevoie să ne rugăm? Nu ar fi mai bine doar să ne încredem pur și simplu că va face ceea ce e cel mai bine? E adevărat că Dumnezeu e mai înțelept decât suntem noi (1 Corinteni 1.25) și că trebuie să ne încredem în El (Proverbele 3.5-6). Și tocmai din aceste motive trebuie să ne rugăm, fiindcă a ne ruga pentru noi și a ne ruga pentru alții e ceva ce Dumnezeu ne poruncește să facem.

Rugăciunea pentru alții e recomandată ca o sursă de vindecare (Iacov 5.16), împreună cu mărturisirea. Iacov ne spune că „rugăciunea celui neprihănit are mare putere și funcționează”. Acum, înseamnă oare acest lucru că numai rugăciunile oamenilor buni sunt ascultate? Nu, cuvântul neprihănit în Biblie se referă la cei care au credință și sunt acoperiți de neprihănirea lui Isus (Romani 5.1, 3.21-22, 4.2-3).

Isus ne-a spus să ne rugăm în Numele Lui (Ioan 14.13-14). Dacă faci ceva „în numele” altcuiva, înseamnă că faci acel lucru potrivit cu dorințele lui. Prin urmare, a-L cunoaște pe Dumnezeu și a-L înțelege e o parte integrantă a rugăciunii. Acum începem să vedem de ce rugăciunea pentru alții e importantă. Rugăciunea nu înseamnă să obținem tot ceea ce dorim sau să-i menținem pe alții în siguranță, sănătoși și fără probleme tot timpul. Rugăciunea e un mod plin de putere prin care ajungem să-L cunoaștem pe Salvatorul nostru, și ea îi aduce, de asemenea, pe credincioși împreună. Rugăciunea eficientă pentru alții ne va aduce mai aproape de Dumnezeu, fiindcă rugăciunea eficientă se bazează pe cunoașterea voii Lui (1 Ioan 5.14). De asemenea, ne va aduce mai aproape unii de alții, pe măsură ce aflăm mai multe lucruri despre ei și ne concentrăm asupra nevoilor lor.

Pentru majoritatea dintre noi, rugăciunea pentru alții tinde să meargă în următoarele direcții: Doamne, dă-i un loc de muncă prietenului meu, un mijloc bun de transport, sănătate și siguranță. Dacă cunoaștem foarte bine o persoană, ne putem ruga pentru căsnicia ei sau alte relații. Nu e deloc greșit să te rogi pentru aceste lucruri; de altfel, Biblia ne încurajează să ne rugăm pentru totul, și acest lucru va potoli temerile noastre (Filipeni 4.6). E bine să te rogi pentru sănătate și ca lucruri bune să se întâmple (3 Ioan 1.2).

Totuși, majoritatea rugăciunilor consemnate în Biblie sunt de alt fel. Când Domnul Isus S-a rugat pentru alții, S-a rugat pentru credința lor (Luca 22.32), S-a rugat împotriva ispitelor din viața lor (Luca 22.40), S-a rugat pentru unitatea lor (Ioan 17.11) și S-a rugat pentru sfințirea lor (Ioan 17.17). Pavel s-a rugat pentru mântuirea celor pierduți (Romani 10.1); s-a rugat ca frații să rămână pe calea dreaptă (2 Corinteni 13.7); s-a rugat ca credincioșii să fie întăriți în Duhul, înrădăcinați și zidiți în dragoste, capabili să înțeleagă dragostea lui Dumnezeu și umpluți de plinătatea lui Dumnezeu (Efeseni 3.14-19). Toate acestea sunt rugăciuni pentru binecuvântări spirituale; toate sunt „în Numele lui Isus” și potrivit cu voia Tatălui – rugăciuni care garantat vor primi un „da” în Cristos (2 Corinteni 1.20).

Rugăciunea pentru alții e importantă pentru că împlinește o poruncă nou-testamentară. Trebuie să ne rugăm pentru toți oamenii (1 Timotei 2.1). Trebuie să ne rugăm pentru conducătorii guvernamentali (1 Timotei 2.2). Trebuie să ne rugăm pentru cei nemântuiți (1 Timotei 2.3-4). Trebuie să ne rugăm pentru frații în credință (Efeseni 6.18). trebuie să ne rugăm pentru lucrătorii Evangheliei (Efeseni 6.19-20). Trebuie să ne rugăm pentru biserica persecutată (Evrei 13.3). Rugăciunea pentru alții ia atenția noastră de la noi și o îndreaptă asupra nevoilor din jurul nostru. În timp ce „ne purtăm poverile unii altora”, „împlinim legea lui Cristos” (Galateni 6.2). Începe astăzi să te rogi pentru alții și ajută la zidirea Trupului lui Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce e important să ne rugăm pentru alții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries