settings icon
share icon
Întrebare

Ce este rugăciunea lui Iaebeț?

Răspuns


Rugăciunea lui Iaebeț se găsește într-o notă istorică din cadrul unei genealogii: „Iaebeț era mai cu vază decât frații săi; mamă-sa i-a pus numele Iaebeț (Trist), zicând: «Pentru că l-am născut cu durere.» Iaebeț a chemat pe Dumnezeul lui Israel și a zis: «Dacă mă vei binecuvânta și-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine și dacă mă vei feri de nenorocire, așa încât să nu fiu în suferință!…» Și Dumnezeu i-a dat ce ceruse." (1 Cronici 4.9-10) Rugăciunea a devenit bine-cunoscută prin publicarea bestsellerului The Prayer of Jabez: Breaking Through to the Blessed Life (2000) (Rugăciunea lui Iaebeț: Fiind victorios spre o viață binecuvântată, n.tr.), de Bruce Wilkinson, împreună cu David Kopp.

Nu se știu multe lucruri despre Iaebeț, decât că era un descendent al lui Iuda, că era un om onorabil și că mama lui l-a numit „Iaebeț" (însemnând „trist" sau „provocator de tristețe"), pentru că nașterea lui a fost una dureroasă. În rugăciunea lui, Iaebeț strigă la Dumnezeu să-i dea protecție și binecuvântare. Folosind un joc de cuvinte, Iaebeț, „omul tristeții", Îi cere lui Dumnezeu să-l ferească de acea tristețe pe care numele lui o amintea și o prevestea.

Rugăciunea lui Iaebeț din 1 Cronici 4.10 conține o cerere arzătoare pentru patru lucruri:

1) Binecuvântarea lui Dumnezeu. Iaebeț recunoaște că Dumnezeul lui Israel este sursa tuturor binecuvântărilor și-I cere lui Dumnezeu harul Său. Fără îndoială că cererea lui s-a bazat, cel puțin în parte, pe promisiunea binecuvântării lui Avraam și a urmașilor lui (Genesa 22.17).

2) O extindere a teritoriilor lui. Iaebeț se roagă pentru victorie și prosperitate în toate eforturile și ca viața lui să fie marcată de sporire.

3) Prezența mâinii lui Dumnezeu. Acesta a fost felul lui Iaebeț de a cere călăuzire din partea lui Dumnezeu și ca puterea Lui să fie evidentă în viața lui de zi cu zi.

4) Protecție de rău. Isus i-a învățat pe ucenici să se roage astfel: „Tatăl nostru care ești în ceruri ... izbăvește-ne de cel rău." (Matei 6.9, 13) Iaebeț privește la Dumnezeu cu încredere, ca la apărătorul Lui.

Scopul lui Iaebeț în rugăciunea lui a fost să trăiască fără tristețe și ultimul lucru pe care îl citim despre el e că Dumnezeu a auzit și a răspuns la rugăciunea lui. La fel cum s-a întâmplat cu rugăciunea umilă a lui Solomon pentru înțelepciune (1 Împărați 3.5-14), rugăciunea devotată a lui Iaebeț pentru binecuvântare a primit răspuns. Succesul de care s-a bucurat Iaebeț a întrecut tristețea de la început. Rugăciunea lui Iaebeț a întrecut numele de Iaebeț.

Rugăciunea lui Iaebeț e un exemplu bun pentru felul în care trebuie să facem rugăciunea o prioritate în viața noastră. Trebuie să căutăm ajutor întotdeauna la Dumnezeu în timp de nevoie și putem duce cererile noastre direct la tronul harului (Evrei 4.16). Alături de rugăciunea Anei, a lui Iona, a lui Ezechia și a lui Pavel – și, bineînțeles, alături de rugăciunea Domnului nostru pe care ne-a dat-o ca model (Matei 6.9-13) – rugăciunea lui Iaebeț ne oferă un exemplu extraordinar de copil al lui Dumnezeu care se apropie de Cel înălțat în mărire cu umilință, credință și încredere în bunătatea lui Dumnezeu.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este rugăciunea lui Iaebeț?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries