settings icon
share icon
Întrebare

Ce e rugăciunea de cufundare?

Răspuns


Începând cu anii '90, s-a observat o creștere a accentului pus pe misticism în cadrul diverselor segmente ale creștinismului. Apropiindu-se de ezoteric, aceste experiențe mistice au lărgit diviziunea dintre „credința faptică" și „credința simțită" și au amenințat să înlocuiască învățătura biblică sănătoasă cu un răspuns condus de emoții. Rugăciunea de cufundare e o astfel de activitate mistică. E descrisă ca fiind liniștire în prezența lui Dumnezeu. Se realizează prin ascultarea unor cântece line de închinare, fie șezând, fie stând întins și prin rostirea de rugăciuni scurte, simple timp mai îndelungat, în același timp ținându-ți mintea liberă de alte gânduri. În momentul în care simți prezența lui Dumnezeu printr-o manifestare de felul furnicăturilor, printr-o senzație de cald sau de frig sau chiar printr-o adiere ușoară care parcă străbate tot trupul, trebuie pur și simplu să te „cufunzi" în acea prezență.

Cu toate că unora acest lucru li se va părea puțin ciudat, nu le va lăsa imediat impresia că e ceva neapărat rău. Însă regula după care evaluăm experiențele noastre din viață e Biblia (2 Timotei 3.16-17), și când rugăciunea de cufundare e examinată corespunzător, descoperim că îi lipsește suportul biblic. Niciunde în Biblie nu poate fi găsit un model de rugăciune pe care îl urmează rugăciunea de cufundare.

Rugăciunea în cea mai simplă formă a ei din Biblie e chemare a Numelui Domnului (Genesa 4.26), și în fiecare caz unde e întâlnită în Scriptură, e o descriere a comunicării cu Dumnezeu. Rugăciunea de cufundare începe în acest fel, dar trece repede la o stare meditativă de felul transei. Aici rugăciunea de cufundare încetează să fie biblică și devine mai mult asemenea practicii New Age sau ceva la care ar participa și un adept al hinduismului.

Fără nicio îndoială că experimentarea prezenței lui Dumnezeu poate fi un lucru puternic, care să-ți schimbe viața. Nu scopul rugăciunii de cufundare e eronat din punct de vedere biblic, ci metodologia ei. Rugăciunea de cufundare se concentrează pe obținerea unei experiențe spirituale căutând prezența lui Dumnezeu prin experiențe mistice. Sub acest aspect se aseamănă cu „rugăciunea contemplativă" și cu spiritualitatea contemplativă, care sunt la fel de nebiblice. Rugăciunea biblică înseamnă să vorbești cu Dumnezeu având voia Lui în minte (1 Ioan 5.14). Un credincios care se roagă după model biblic deja înțelege că prezența lui Dumnezeu e întotdeauna cu el (Psalmul 139.7, Matei 28.20, 1 Corinteni 6.19, 1 Tesaloniceni 4.8, 2 Timotei 1.14) și nu are nevoie să experimenteze niciun fel de senzație fizică ca să aibă dovada acestui lucru.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e rugăciunea de cufundare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries