settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt mărgelele de rugăciune? E bine să folosim mărgele când ne rugăm?

Răspuns


Mărgelele de rugăciune, care se numesc uneori mărgele de rozariu, sunt folosite în practica meditației și a rugăciunii. Rugăciunile sunt repetate de un număr de ori, corespunzător cu numărul de mărgele. Mărgelele de rugăciune sau de rozariu au fost asociate în mod tradițional cu catolicismul, însă folosirea mărgelelor de rugăciune e larg răspândită, fiind cuprinsă în multe religii tradiționale.

Rozariul de bază e alcătuit din 59 de mărgele, legate împreună într-o formă ca de colier. Fiecare dintre mărgelele rozariului are ca scop rostirea unei rugăciuni în timp ce respectiva mărgea e ținută în mână. Dintre aceste mărgele, 53 sunt pentru ca în dreptul lor să fie rostită rugăciunea „Ave Maria". Celelalte șase sunt pentru rugăciunea „Tatăl nostru". Aceste mărgele oferă o metodă fizică de a ține numărul rugăciunilor, mutându-ți degetele de la o mărgea la alta în timp ce reciți rugăciunile.

Istoria rozariului în cercurile creștine poate fi observată în trecut până în vremea cruciadelor. Istoricii cred că cruciații au adoptat această practică de la arabi, care, la rândul lor, au copiat obiceiul folosirii mărgelelor din India. Descoperirile arheologice recente au arătat că efesenii antici foloseau astfel de mărgele în închinarea pe care o aduceau Dianei, cunoscută și ca Artemis, al cărei templu a fost una dintre cele șapte minuni ale lumii (Fapte 19.24-41).

Mărgelele de rugăciune sunt folosite, de asemenea, de romano-catolici, ca să-i ajute pe practicanți să țină rândul a unor aproximativ 180 de rugăciuni care alcătuiesc rozariul. Dintre acestea, câteva exemple sunt Tatăl Nostru, Ave Maria și Gloria. Practica rozariului se bazează pe credința că repetarea acestor rugăciuni din nou și din nou îl ajută pe practicant să-și asigure merit sau favoare în fața lui Dumnezeu, ca să scape de pedeapsa focului purgatoriului.

Folosirea mărgelelor de rugăciune nu e scripturală. Isus Însuși i-a mustrat pe liderii religioși din vremea Lui pentru că își repetau din nou și din nou rugăciunile. Ba chiar le-a spus ucenicilor Lui să nu se ia după ei „[bolborosind] aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați" (Matei 6.7). Rugăciunile nu trebuie pur și simplu recitate sau repetate lipsit de rațiune, ca și cum ar fi formule automate. Mulți dintre cei care folosesc mărgele de rugăciune în ziua de azi pretind că rozariul îi ajută să nu se mai concentreze la ei, ci la Cristos, însă e o chestiune care ține de eficiența repetării acelorași fraze din nou și din nou, ca niște mantre.

Rugăciunea e un privilegiu incredibil pentru creștin, de vreme ce suntem invitați de Creatorul Universului să venim „cu încredere" în prezența Lui (Evrei 4.16) și să comunicăm cu El. Rugăciunea e mijlocul prin care Îl lăudăm, Îi mulțumim, ne supunem Lui și Îi aducem cererile pentru noi și mijlocirile pentru alții. E greu de închipuit în ce fel comuniunea intimă cu El ar putea fi intensificată prin repetarea unor simple rugăciuni din nou și din nou, folosind mărgelele de rugăciune.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt mărgelele de rugăciune? E bine să folosim mărgele când ne rugăm?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries