settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația rodiilor în Biblie?

Răspuns


Rodia era un fruct familiar în țara lui Israel (vezi Numeri 13:23; Deuteronom 8:8). Arborele sau arbustul de rodie are frunze lucioase de culoare verde închis și flori frumoase cu petale încrețite, de culoare de la roz pal la roșu-portocaliu aprins. La maturitate, fructul rodiei este de culoare roșu aprins și are aproximativ dimensiunea unei portocale. Pulpa stacojie a fructului are un gust dulce-acrișor și conține multe substanțe nutritive. Atunci când este complet coaptă, rodia se sparge, iar numeroasele semințe se varsă afară.

Rodiile sunt menționate pentru prima dată în Biblie în Exodul 28:33-35 ca parte a instrucțiunilor lui Dumnezeu pentru confecționarea hainelor preoțești. Dumnezeu a spus: "Pe margine, de jur împrejurul tiviturii, să pui nişte rodii de culoare albastră, purpurie şi cărămizie, presărate cu clopoţei de aur: un clopoţel de aur şi o rodie, un clopoţel de aur şi o rodie, pe toată marginea mantiei, de jur împrejur. Aaron se va îmbrăca cu ea ca să facă slujba; când va intra în Locaşul Sfânt înaintea Domnului, şi când va ieşi din el, se va auzi sunetul clopoţeilor, aşa că el nu va muri." Mai târziu, modelele cu rodii de aramă au fost prezentate în mod special în construirea Templului lui Solomon: "Acoperişurile de pe cei doi stâlpi erau înconjurate de două sute de rodii sus, lângă umflătura care era peste reţea, de asemenea erau două sute de rodii înşirate în jurul celui de al doilea acoperiş." (1 Regi 7:20) Aceste sculpturi ornamentate cu rodii făceau parte din prada dusă în Babilon când Templul a fost distrus (2 Regi 25:17; Ieremia 52:22-23).

Motivul pentru care modelele de rodie au fost alese ca decorațiuni în Templu și pe hainele preoților nu este clar, dar unele tradiții evreiești susțin că cele 613 semințe ale rodiei corespund celor 613 legi din Tora. Alții afirmă că rodia reprezintă Israelul. Ei erau loviți la exterior la fel ca coaja rodiei, dar capabili să-i binecuvânteze pe alții din interior. Dumnezeu nu ne dă o perspectivă asupra motivelor pentru care a folosit rodiile ca simbol, dar știm că tot ceea ce face El are un scop (Isaia 46:9-11).

Alte locuri din Biblie se referă la rodii cu referire la rodnicie, binecuvântare și prosperitate (Numeri 13:23; Deuteronom 8:8). Prezența pomilor roditori era un simbol al bogăției financiare și materiale a unei națiuni (Ioel 1:12; Hagai 2:19). Israeliții nemulțumiți menționau lipsa rodiilor ca fiind un semn că Dumnezeu i-a părăsit: "Pentru ce aţi adus adunarea Domnului în pustia aceasta, ca să murim în ea, noi şi vitele noastre? Pentru ce ne-aţi scos din Egipt şi ne-aţi adus în acest loc rău, unde nu este nici loc de semănat, nici smochin, nici viţă, nici rodiu, nici apă de băut?" (Numeri 20:4-5)

Autorul Cântarii Cântărilor se folosește cu generozitate de rodii pentru a descrie frumusețea miresei (Cântarea Cântărilor 6:11; 7:12; 8:2). Mirele îi spune Sulamitei: "Buzele tale sunt ca un fir de cârmâz şi gura ta este drăguţă; obrazul tău este ca o jumătate de rodie, sub marama ta." (Cântarea Cântărilor 4:3) Roșeața modestă de pe obrajii miresei îi amintește mirelui că adevărata ei frumusețe se află în interior.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația rodiilor în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries