settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre cum trebuie să tratăm rivalitatea între frați?

Răspuns


Rivalitatea între frați se regăsește înapoi în timp aproape de la începutul vremurilor, pornind de la primii doi frați menționați în Scriptură, Cain și Abel. Găsim și alți frați aflați în rivalitate în Biblie, inclusiv Ismael și Isaac, Esau și iacov, Lea și Rahela, Iosif și frații lui și Abimelec și frații lui. În fiecare caz, rivalitatea dintre frați a făcut ca unul sau mai mulți dintre frați să întreprindă acțiuni necugetate, păcătoase.

Dumnezeu dorește ca frații să trăiască în armonie și dragoste unii cu alții (Psalmul 133.1). Dragostea frățească e folosită ca exemplu pentru cum trebuie să se trateze credincioșii unii pe alții (Evrei 13.1, 1 Petru 3.8). Știm totuși că nu trăim întotdeauna așa cum trebuie și în general ne tratăm groaznic unii pe alții.

Slujba unui părinte este să crească copiii să fie asemenea lui Cristos, așadar trebuie să privim la Isus ca să vedem ce a spus El că este important legat de felul în care ne comportăm și îi tratăm pe alții.

Isus a spus că cele două cele mai importante dintre porunci sunt să-L iubim pe Dumnezeu și să-l iubim pe aproapele nostru (Matei 22.36-40). Știm că Isus a vrut ca aproapele să însemne cei din vecinătatea noastră, și nimeni nu e mai apropiat de noi decât frații și surorile noastre. Casa trebuie să fie un loc în care copiii învață să se iubească unii pe alții. „Dragostea acoperă toate greșelile” (Proverbele 10.12), inclusiv cauzele rivalității între frați.

Rivalitatea între frați poate izvorî din gelozie, egoism și favoritismul părinților (real sau perceput). Rivalitatea frățească dintre Cain și Abel pare să fi fost cauzată de gelozia lui Cain legată de acceptarea jertfei lui Abel (Genesa 4.3-5). Rivalitatea ucigașă dintre frați în familia lui Ghedeon a fost cauzată de dorința egoistă a lui Abimelec de a domni ca împărat (Judecătorii 9.1-6). Rivalitatea frățească dintre fiii lui Iacov a fost alimentată de favoritismul lui Iacov față de Iosif (Genesa 37.3-4).

Cauzele rivalității între frați pot fi biruite de bunătate, respect și, bineînțeles, de dragoste (1 Corinteni 13.4-7). Părinții trebuie să insiste ca copiii lor să se trateze unii pe alții cu bunătate, respect și dragoste – și părinții trebuie să fie un exemplu de acest fel.

Scriptura ne învață cum să ne relaționăm unii cu alții. Efeseni 4.31-32 abordează câteva comportamente negative pe care trebuie să le evităm și câteva comportamente pozitive pe care să le cultivăm: „Orice amărăciune, orice iuțime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire și orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Cristos.” De asemenea, Filipeni 2.3-4 este de ajutor: „Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.”

Istoria lui Iosif și a fraților lui implică inițial o rivalitate între frați bazată pe gelozie și ură și se întâmplă niște lucruri îngrozitoare cu Iosif. Dar istoria are un final fericit. De fapt, istoria lui Iosif se dovedește a fi una despre dragoste, iertare și bunătatea și suveranitatea lui Dumnezeu (vezi Genesa 37-50). Felul în care îi tratează Iosif pe frații săi în ultimul capitol din Genesa este un bun exemplu de bunătate, umilință și dragoste.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre cum trebuie să tratăm rivalitatea între frați?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries