settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt soluțiile biblice pentru rezolvarea problemelor maritale?

Răspuns


Căsătoria este cea mai intimă relație pe care două ființe umane o pot experimenta, pe locul doi doar după relația cu Dumnezeu. Căsătoria scoate ceea ce e mai bun și ceea ce e mai rău din majoritatea oamenilor, pe măsură ce doi indivizi separați se luptă să trăiască ca un „singur trup” (Matei 19.6, Marcu 10.8). La rădăcina majorității problemelor maritale e egoismul. Când unul sau ambii parteneri de căsnicie aleg să trăiască de parcă nevoile personale merită considerația de top, rezultă conflicte.

Există versete specifice care se adresează atât comportamentului soților, cât și al soțiilor. Unele dintre acestea sunt 1 Petru 3.1-8, Coloseni 3.18-19 și Tit 2.3-5. Deși nu se adresează direct căsătoriei, Filipeni 2.3-13 este o rețetă excelentă pentru rezolvarea problemelor maritale. Acest pasaj ne spune să adoptăm atitudinea de care a dat dovadă Cristos atunci când a lăsat deoparte drepturile și privilegiile Lui de Fiu al lui Dumnezeu și a venit pe pământ ca un slujitor umil. Versetele 3 și 4 spun: „Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.” Când îndemnul este aplicat căsătoriei, aproape orice obstacol poate fi depășit.

Cu siguranță, e un lucru biblic să cauți sfat de la un pastor sau consilier marital creștin (Proverbele 19.20). Primirea consilierii e o cale excelentă de a clarifica înțelegerile greșite cu privire la rolurile maritale, pentru a vedea o situație dintr-un alt punct de vedere și pentru a distinge între standardele lui Dumnezeu și cele ale lumii.

Efeseni 5.21-33 oferă instrucțiuni specifice atât pentru soți, cât și pentru soții. Un soț trebuie să-și iubească soția „cum a iubit și Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea” (versetul 25). O astfel de dragoste cu jertfire de sine creează o atmosferă în care o soție se poate supune mult mai ușor conducerii soțului ei. Când un soț e dedicat demonstrării dragostei pentru soția lui, iar o soție e dedicată în a-i permite cu bunăvoință soțului ei să conducă, mariajul va funcționa.

De asemenea, este înțelept să fii foarte atent la versetele chiar dinaintea instrucțiunilor specifice referitoare la căsătorie. Efeseni 5.18-21 spune: „Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh. Vorbiți între voi cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești și cântați și aduceți din toată inima laudă Domnului. Mulțumiți totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile în Numele Domnului nostru Isus Cristos. Supuneți-vă unii altora în frica lui Cristos.”

Observă toate poruncile care precedă instrucțiunile pentru căsătorie. Toți creștinii trebuie să

• refuze să se îmbete
• fie plini de Duhul Sfânt
• se încurajeze unul pe altul
• cânte psalmi și cântări de laudă
• aibă o atitudine de închinare continuă
• trăiască într-un duh de mulțumire
• se supună cu bunăvoință unul celuilalt.

Pierdem adevăr de importanță vitală atunci când sărim direct la instrucțiunile adresate căsătoriei, fără să le aplicăm pe cele practice din versetele precedente. Când ambii soți aplică aceste adevăruri în viața personală și se străduiesc să facă din relația personală cu Domnul atenția principală, problemele maritale trec în planul al doilea. Când cei doi creștini dedicați își propun să caute inima lui Dumnezeu și să urmeze voia Lui orice ar fi, nu e problemă pe care să nu o poată rezolva.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt soluțiile biblice pentru rezolvarea problemelor maritale?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries