Întrebare
Cum pot depăși rezistența la schimbare?
Răspuns
Schimbarea poate fi unul dintre cele mai stresante lucruri din viață, chiar și atunci când schimbarea este dorită. Rezistența la schimbare este naturală naturii umane. De fapt, există o vorbă în neuroștiințe care spune că "neuronii care se aprind împreună, se conectează împreună". Aceasta înseamnă că, cu cât facem ceva mai des, cu atât mai mult devine nu doar un obicei, ci și înrădăcinat biologic. Aceasta explică de ce schimbarea necesită atât de mult efort și de ce avem în mod natural o rezistență la schimbare.
Desigur, știm că schimbarea este inevitabilă. Ne confruntăm cu schimbări pe măsură ce ne maturizăm, pe măsură ce corpul nostru îmbătrânește și pe măsură ce interacționăm cu lumea. De asemenea, știm că schimbarea, în viața creștină, este de dorit. De fapt, acesta este planul lui Dumnezeu pentru noi. El face toate lucrurile noi (Apocalipsa 21:5), iar la cele vechi se renunță. Vrem să devenim mai mult ca Hristos; vrem să ne schimbăm. 2 Corinteni 4:16 spune: "Omul nostru dinăuntru se înnoiește din zi în zi." Atunci când ne supunem lui Dumnezeu, se întâmplă o schimbare bună. Așadar, cum ne învingem rezistența la schimbare?
Rezistența la schimbare - perspectiva este esențială.
Ne putem diminua rezistența la schimbare păstrând o perspectivă divină asupra vieții. Lucrarea de reînnoire a lui Dumnezeu în noi este comparată cu cea a focului unui rafinator (Zaharia 13:9; Maleahi 3:2; Isaia 48:10; 1 Petru 1:7) și cu foarfecele de tăiat al unui grădinar (Ioan 15:2). Procesul de rafinare sau de tăiere tinde să fie neplăcut, așa că ne împotrivim. Dar rezultatul focului unui rafinator este metalul prețios purificat. Rezultatul tăierii este o recoltă mai abundentă. Dacă avem încredere că Dumnezeu lucrează prin schimbări și că dorința Sa este să ne sfințească, atunci ne putem supune mai ușor. Această perspectivă este cea care i-a adus lui Iov pace, în Iov 23:10.
Recunoaștem lucrarea focului rafinatorului sau a foarfecelui grădinarului. De obicei, putem identifica trăsăturile de caracter pe care Dumnezeu le dezvoltă în noi sau le elimină din noi - este ușor să știm când ne dezvoltă răbdarea, de exemplu. Și sunt momente când simțim convingerea Duhului Sfânt și conlucrăm cu Dumnezeu pentru a face schimbări în noi înșine. Pe măsură ce ne supunem Duhului Sfânt, vom începe să ne învingem rezistența naturală la schimbare.
Dar cum rămâne cu schimbările nedorite? Nu avem niciun control asupra lor, nu le dorim, dar se întâmplă oricum. Ne pierdem un loc de muncă sau devenim bolnavi cronici. Un prieten se mută. Un lider al bisericii se retrage. Rezistența noastră la aceste tipuri de schimbări este și mai înrădăcinată. Rezultatul final al acestor schimbări poate să nu fie evident. Tocmai în aceste momente Romani 8:28 devine o temelie solidă. Știm că Dumnezeu lucrează toate lucrurile conform scopului Său și știm că scopul Său este întotdeauna bun. Așa că putem avea încredere că El folosește chiar și schimbările nedorite în beneficiul nostru. S-ar putea ca o boală să ne apropie mai mult de Dumnezeu sau să ne apropie mai mult familia. S-ar putea ca Dumnezeu să aibă o nouă chemare pentru o nouă etapă a vieții.
Este tentant să împrumuți din Star Trek și să concluzionezi că "rezistența este inutilă", deoarece schimbarea va avea loc, indiferent de situație. Adaptarea la schimbare pare să fie mai puțin dureroasă decât rezistența la schimbare. Dar există modalități prin care ne putem învinge rezistența la schimbare și să o primim cu bucurie, în loc să ne împotmolim în ea. A vorbi cu Dumnezeu despre lupta noastră este esențial pentru o perspectivă sănătoasă. Psalmii sunt un exemplu frumos de cât de sinceri putem fi cu Dumnezeu. Îl putem anunța despre problemele noastre și Îi putem împărtăși dezgustul nostru față de schimbare. Exprimarea recunoștinței este o altă strategie bună în cucerirea rezistenței noastre la schimbare. Încă o dată, cartea Psalmilor oferă exemple excelente despre ce înseamnă să fii recunoscător în mijlocul conflictelor și nemulțumirilor. Atunci când Îl lăudăm pe Dumnezeu, ne reajustăm atenția și ne amintim că El este în control. El nu Se schimbă, dar este prezent în mijlocul schimbărilor noastre.
Creșterea necesită schimbare; rezistența noastră la schimbare ar putea fi de fapt o rezistență la creștere. Așadar, atunci când apare o schimbare, consideră că este o etapă de creștere. Când natura noastră umană protestează împotriva schimbării și ne roagă să rezistăm, amintește-ți că Dumnezeu nu S-a schimbat. El pune la cale ceva bun.
English
Cum pot depăși rezistența la schimbare?