settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt soluțiile-cheie de a rezista ispitei?

Răspuns


Ispita poate fi definită ca fiind „o ademenire sau o invitație la a păcătui, cu promisiunea implicită a unui bine mai mare care vine din urmarea căii neascultării”. Rezistarea în fața ispitei începe cu cunoașterea faptului că Satan este „ispititorul” suprem (Matei 4.3, 1 Tesaloniceni 3.5), care a ispitit omenirea începând din Grădina Edenului (Genesa 3, 1 Ioan 3.8). Totuși, în cele din urmă știm că puterea lui Satan asupra creștinilor a fost efectiv distrusă fiindcă războiul a fost deja câștigat prin moartea și învierea Salvatorului, care a biruit puterea păcatului și a morții pentru totdeauna. Cu toate acestea, Satan încă colindă pământul, căutând să stârnească discordie între Dumnezeu și copiii Lui, și ispitele lui sunt din nefericire o parte din viața noastră (1 Petru 5.8). Totuși, prin puterea Duhului Sfânt și cu ajutorul adevărului din Cuvântul lui Dumnezeu, vom putea rezista în mod eficient ispitei.

Apostolul Pavel ne încurajează cu aceste cuvinte: „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească.” (1 Corinteni 10.13) Într-adevăr, fiecare dintre noi se confruntă cu ispite de un fel sau altul: nici chiar Isus nu a fost scutit, El fiind „ispitit în toate lucrurile ca și noi” (Evrei 4.15). Deși Satan poate fi forța supremă a întunericului din spatele ispitei, natura noastră umană căzută și coruptă e cea care permite ca aceste ispite să prindă rădăcină și să ne facă să acționăm în direcția lor, în acest fel „dând naștere păcatului” (Iacov 1.15). Dar puterea Duhului Sfânt e cea care ne face în stare să ne eliberăm de păcat și de ispitele cu care ne luptăm în viața de zi cu zi. Așadar, dacă Duhul lui Cristos locuiește în inima noastră, avem deja ceea ce e necesar pentru a rezista în fața săgeților arzătoare pe care Diavolul le trimite în direcția noastră. Așa cum le-a spus Pavel galatenilor: „Umblați cârmuiți de Duhul și nu împliniți poftele firii pământești.” (Galateni 5.16)

Cuvântul lui Dumnezeu a fost întotdeauna cea mai bună apărare împotriva ispitelor lui Satan, și cu cât mai bine știm Cuvântul Lui, cu atât mai ușor va fi să revendicăm victoria asupra bătăliilor noastre zilnice. Psalmistul ne spune: „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!” (Psalmul 119.11) Când Cristos a fost ispitit de Satan în pustiu, primul lucru pe care l-a făcut a fost să citeze versete (Matei 4.4-11), lucru care a făcut ca în cele din urmă Satan să plece de la El. Într-adevăr, creștinii trebuie să fie sârguincioși în studierea Cuvântului lui Dumnezeu. „Cât de mult iubesc Legea Ta! Toată ziua mă gândesc la ea. Poruncile Tale mă fac mai înțelept decât vrăjmașii mei...” (Psalmul 119.97-98)

Pe lângă Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunea ne poate ajuta să rezistăm în fața ispitelor. În noaptea în care a fost trădat, Isus S-a rugat în Grădina Ghetsimani și i-a spus lui Petru să se roage „ca să nu cadă în ispită” (Marcu 14.38). De asemenea, în „Rugăciunea Domnească”, Isus ne-a învățat să ne rugăm ca să nu fim duși în ispită (Matei 6.13, Luca 11.4). Totuși, când cădem în ispită, știm că „Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să [fim] ispitiți peste puterile [noastre]” și că ne va pune la dispoziție o cale de ieșire (1 Corinteni 10.13). Aceasta este o promisiune din partea lui Dumnezeu, și la fel ca Avraam, creștinii trebuie să fie „deplin încredințați” că Dumnezeu are puterea de a face ceea ce a promis (Romani 4.21).

O altă cale care ne ajută să rezistăm ispitei este să ne amintim ceea ce a făcut Isus Cristos pentru noi. Chiar dacă nu a comis niciodată vreun păcat, de bunăvoie a îndurat tortura crucii pentru noi, pe când eram încă păcătoși (Romani 5.8). Fiecare păcat pe care l-am comis vreodată sau pe care îl vom comite a avut partea lui în țintuirea Salvatorului nostru pe cruce. Felul în care răspundem la ademenirile lumești ale lui Satan este un bun indicator pentru cât de mult loc ocupă dragostea lui Isus Cristos în inima noastră.

Acum, deși creștinii au deja la dispoziție uneltele necesare victoriei, trebuie să ne folosim bunul simț și să nu ne punem în situații care ne vânează sau ne stimulează slăbiciunile. Suntem deja bombardați în fiecare zi cu imagini și mesaje care ne ațâță poftele păcătoase. Nu e nevoie să facem lucrurile mai dificile decât sunt deja. Chiar dacă Duhul lui Cristos locuiește în inima noastră, carnea noastră poate fi foarte slabă uneori (Matei 26.41). Când știm că un lucru este sau poate fi păcătos, Pavel ne avertizează să „fugim de el” (1 Corinteni 6.18, 1 Timotei 6.11, 2 Timotei 2.22). Amintește-ți că „ispititorul” e și maestrul raționalizării și nu există limite pentru argumentele pe care Diavolul ni le poate oferi pentru justificarea comportamentului nostru păcătos.

Înarmați cu Duhul lui Dumnezeu și cu adevărul Cuvântului Lui, suntem bine echipați să biruim atacurile lui Satan (Efeseni 6). Indiferent ce încercări și ispite vin în calea noastră, Cuvântul lui Dumnezeu și Duhul Lui Sfânt sunt infinit mai puternice decât oricare stratagemă a lui Satan. Când umblăm în Duhul, putem considera ispitele ca fiind oportunități prin care să-I arătăm lui Dumnezeu că e într-adevăr Domnul vieții noastre.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt soluțiile-cheie de a rezista ispitei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries