settings icon
share icon
Întrebare

Cum îmi pot restaura sufletul?

Răspuns


Singurul pasaj biblic care conține această sintagmă e Psalmul 23.3: „Îmi înviorează (restaurează) sufletul...” Acest lucru are loc în contextul Păstorului care Își conduce turma la „pășuni verzi”, la „ape de odihnă” și „pe cărări drepte”. Ca și creștini, suntem oile pășunii Domnului (Psalmul 100.3) și numai El poate restaura sufletul nostru. A restaura înseamnă „a repara, a renova sau a readuce la condiția anterioară”. Sufletul este cea mai profundă parte din noi, spiritul nostru și ființa noastră lăuntrică. Pentru că Dumnezeu e Cel care ne-a creat, numai El ne poate restaura, fiindcă numai El știe de ce avem nevoie pentru a ne fi restaurat sufletul.

Dumnezeu ne-a dat răspunsuri despre restaurarea sufletului în Biblie – Cuvântul lui Dumnezeu (2 Timotei 3.16-17), și aceasta conține răspunsuri și înțelepciune pentru a face față la orice lucru cu care ne vom confrunta. Ne poate da înțelepciunea care duce la mântuire (2 Timotei 3.15), ne poate sluji de încurajare atunci când suntem doborâți (2 Corinteni 1.3) și poate fi ghidul nostru spre o viață de pace și satisfacție (Psalmul 119.97-105). Deși există tot soiul de cărți scrise de oameni care oferă înțelepciune omenească, numai Cuvântul lui Dumnezeu e cu adevărat capabil să restaureze sufletul și să ofere nădejde în vremurile de necaz.

Bineînțeles, restaurarea sufletului e posibilă numai în cazul acelora al căror suflet a fost răscumpărat prin credința în Cristos. Isus le promite odihnă tuturor celor care vor veni la El (Matei 11.28-30), așadar e important să fim siguri de mântuirea noastră și de relația noastră cu Dumnezeu. Numai cei care sunt cu adevărat născuți din nou în Cristos pot experimenta pacea și bucuria pe care le-a promis Dumnezeu în Cuvântul Lui.

Din fericire, Dumnezeu ne dă ceea ce avem nevoie când ne confruntăm cu descurajare, încercări și ispite. El ne-a pus la dispoziție trei surse principale de încurajare și de putere. În primul rând, ne-a dat Cuvântul Lui să ne călăuzească, să ne încurajeze și să ne hrănească spiritual. Trebuie să petrecem timp citindu-l, ascultându-l predicat (Romani 10.17) și, cel mai important, să ascultăm de el (Psalmul 119.2, Proverbele 3.1-2, Iacov 1.25). În al doilea rând, Dumnezeu ne-a dat și privilegiul și puterea rugăciunii (Matei 7.7-11, Marcu 11.24-25, Ioan 15.7, Evrei 4.16, 1 Ioan 5-14). Trebuie să ducem problemele noastre, descurajarea și oboseala noastră înaintea lui Dumnezeu în rugăciune, știind că ne iubește și ne poartă de grijă (1 Petru 5.6-7). În al treilea rând, ne-a dat alți creștini care să ne încurajeze și să ne susțină (Eclesiastul 4.9-19, Efeseni 4.29, Evrei 3.13). E important să fii parte dintr-o biserică sănătoasă, echilibrată și să te închini și să ai părtășie în mod regulat cu alți credincioși (Evrei 10.23-25). Creștinii care au trecut prin lupte similare pot fi o mare sursă de încurajare și ajutor pentru noi atunci când trecem prin perioade întunecate (2 Corinteni 1.3-4).

Descurajarea în vremurile de greutăți și necazuri nu e un lucru neobișnuit. Pe tot parcursul Bibliei vedem exemple de bărbați și femei temători de Dumnezeu care au trecut prin împrejurări similare. Aceste exemple ne pot sluji ca încurajare în ziua de azi, pentru că același Dumnezeu care a fost credincios față de ei va fi credincios și față de noi astăzi. E de ajutor să începem prin a citi Psalmii, pentru că împăratul David a scris mulți dintre ei în perioade de întuneric din viața lui și ne pot sluji ca încurajare atunci când suntem deprimați, obosiți și descurajați. Fiindcă David a experimentat bucuria unui suflet restaurat de Dumnezeu, a putut scrie aceste minunate cuvinte în Psalmul 23: „Îmi înviorează sufletul.”

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum îmi pot restaura sufletul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries