settings icon
share icon
Întrebare

Cum îmi pot restaura căsătoria?

Răspuns


Pentru că nevoia de restaurare a unei relații de căsătorie poate fi din diferite motive, vom privi la principiile de bază pe care Biblia le stabilește pentru relații în general și apoi pentru căsătorie în particular.

Locul din care începem e relația unu-la-unu între un om și Domnul Isus Cristos. Ca credincioși născuți din nou, succesul oricărei relații cu alții e corelat direct cu calitatea relație noastre personale cu Domnul Isus Cristos. Când ieșim din părtășia cu Domnul din cauza păcatului sau a atitudinilor mentale contrare perspectivei divine, descoperim că suntem într-o stare rea mai întâi în ceea ce ne privește, și apoi acest lucru se răsfrânge și asupra relațiilor cu ceilalți. Prin urmare, restaurarea părtășiei cu Domnul prin venirea în acord cu perspectiva Lui și rămânerea în iertarea Lui (1 Ioan 1.9) e punctul din care trebuie să începem.

Toate aceste lucruri pornesc de la premisa că individul are o relație personală cu Domnul Isus Cristos printr-o naștere din nou. Adică e născut din nou la o viață nouă, primind mântuirea prin darul vieții veșnice în Cristos. Dacă acest pas nu a fost făcut, atunci prima chestiune care trebuie abordată nu privește principiile biblice, ci mântuirea veșnică personală sau răscumpărarea.

Pentru credinciosul născut din nou, iertarea este poziția și privilegiul pe care le avem în Cristos, și datorită acelei iertări, ni se poruncește să-i iertăm și noi pe alții. „Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Cristos." (Efeseni 4.32) Dacă suntem credincioși, suntem iertați „în Cristos" și „în Cristos" îi iertăm și noi pe alții. Nicio relație nu poate fi restaurată fără iertare. Iertarea e o alegere pe care o facem pe baza realității condiției noastre de oameni iertați.

Pentru relația de căsnicie, Biblia ne-a dat un model clar care e opus concepției lumii. Odată ce iertarea a fost acordată și primită, aplicarea modelului lui Dumnezeu va începe să aducă cele două părți separate într-o unire care Îl onorează pe Dumnezeu. Acest lucru necesită o alegere făcută de ambele părți. Există o veche zicală: „Nu poți folosi ce nu cunoști." Prin urmare, ca să învățăm modelul lui Dumnezeu pentru căsnicie, trebuie să privim în Cuvântul lui Dumnezeu.

Dumnezeu a desemnat prima căsătorie în Grădina Edenului între Adam și Eva. Când a intrat păcatul, acea unire perfectă a fost distrusă. Ca urmare, Dumnezeu i-a spus Evei că Adam va fi „capul" care va stăpâni peste ea (Genesa 3.16). (Compară cu 1 Corinteni 11.3, Efeseni 5.22, Tit 2.5, 1 Petru 3.5-6.) Această „stăpânire" a fost respinsă de mișcarea modernă a femeilor liberale și a adus nespusă nefericire celor care cred „minciuna". Mai este și punctul de vedere al oamenilor că „toți sunt egali". Într-un fel, e adevărat. Noi toți avem acces egal la mântuirea prin Isus Cristos (Galateni 3.28). Dar să spui că toți oamenii din lume sunt egali din perspectiva oportunităților umane, a capacităților sau chiar a puterii e un lucru naiv. Dumnezeu a avut un scop pentru care a așezat soțiile sub autoritatea soților. Datorită păcatului, acea regulă a fost atât abuzată, cât și respinsă, iar rezultatul a adus haos în casă și în familie. Însă Dumnezeu spune că soțul trebuie „să-și iubească nevasta ca pe trupul lui" (Efeseni 5.28). Într-adevăr, cea mai mare parte a responsabilității e dată soțului. Femeia trebuie să-și asculte soțul ca pe Domnul, însă soțul trebuie să-și iubească soția „cum a iubit și Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea" (Efeseni 5.25-29).

1 Corinteni 7 stabilește câteva principii și sfaturi practice, personale și sub călăuzirea Duhului Sfânt pentru căsnicie. Din nou, acest lucru presupune că e vorba despre credincioși născuți din nou. Acest pasaj vorbește despre preacurvie, curvie, a rămâne necăsătorit și curat sau – ca să eviți capcanele pasiunii și ale curviei – a te căsători.

Modelul de căsnicie al lui Dumnezeu funcționează, însă e nevoie de un angajament din ambele părți. De obicei, dacă o relație de căsnicie s-a frânt, sunt chestiuni care trebuie iertate și lăsate în urmă, ca să se poată merge mai departe, și, din nou, pentru aceasta e nevoie de alegere și de angajament. Dacă nu ești dispus să ierți nu va veni restaurarea. Chestiunea majoră e responsabilitatea fiecăruia în fața Domnului. Umblarea în iertare și părtășie ar fi un loc minunat de pornire pentru reclădirea relației.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum îmi pot restaura căsătoria?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries