settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt responsabilităţile diaconilor în biserică?

Răspuns


În Noul Testament, cuvântul tradus de obicei cu „a sluji" este cuvântul grecesc diakoneo, care în mod literal înseamnă „prin murdărie". Se referă la un servitor, un ospătar sau cineva care îl slujeşte pe un altul. Din acest cuvânt obţinem cuvântul englezesc diacon. Prima dată vedem cuvântul diacon folosit cu referire la cei care ajutau în biserică în cartea Faptele. „Cei doisprezece au adunat mulţimea ucenicilor şi au zis: «Nu este potrivit pentru noi să lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu ca să slujim la mese.»" (Fapte 6.2) Bărbaţii care hrăneau turma prin predicare şi învăţare şi-au dat seama că nu era potrivit pentru ei să părăsească acele activităţi ca să servească la mese, aşa că au găsit câţiva alţi bărbaţi care erau dispuşi să slujească şi i-au pus să slujească nevoilor fizice ale bisericii, în timp ce ei slujeau nevoilor spirituale. A fost o folosire mai bună a resurselor şi o întrebuinţare mai bună a darurilor fiecăruia. Şi, de asemenea, a însemnat implicarea mai multor oameni în slujire şi în ajutorarea celorlalți.

Astăzi, în biserica biblică, aceste roluri sunt în esenţă aceleaşi. Bătrânii bisericii şi pastorii trebuie să „propovăduiască Cuvântul ... să mustre, să certe, să îndemne cu toată blândeţea şi învăţătura" (2 Timotei 4.2) şi diaconii trebuie să se îngrijească de orice altceva este nevoie. Responsabilităţile unui diacon pot include preluarea sarcinilor administrative sau organizaţionale, slujba de uşier, îngrijirea clădirii sau slujba voluntară de casier al bisericii. Acest lucru depinde de nevoile bisericii şi de darurile bărbaţilor disponibili.

Responsabilităţile diaconului nu sunt enumerate sau evidenţiate în mod desluşit în Scriptură; se presupune că acestea sunt toate cele care nu includ responsabilităţile unui bătrân al bisericii sau ale unui pastor. Dar condiţiile pentru a fi diacon sunt evidenţiate clar în Scriptură. Ei trebuie să fie fără prihană, bărbaţi ai unei singure neveste, să ştie să-şi cârmuiască bine casa, să fie respectabili, cinstiţi, nedependenţi de alcool, să nu fie lacomi (1 Timotei 3.8-12). Potrivit Cuvântului, slujba de diacon este o cinste şi o binecuvântare. „Pentru că cei care slujesc bine ca diaconi dobândesc un loc de cinste şi o mare îndrăzneală în credinţa care este în Cristos Isus." (1 Timotei 3.13)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt responsabilităţile diaconilor în biserică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries