settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să folosești repetiții fără rost în rugăciune?

Răspuns


În Predica de pe munte, Isus a spus: „Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați.” (Matei 6.7) Isus ne avertizează că repetarea expresiilor fără valoare în rugăciunile noastre nu va face să fie auzite de Dumnezeu. Tatăl nostru ceresc nu e preocupat de numărarea cuvintelor, a expresiilor poetice sau a formulelor de tip mantra; El dorește ca „adevărul să fie în adâncul inimii” (Psalmul 51.6).

Isus a arătat faptul că folosirea cuvintelor repetitive sau a expresiilor de tip formule e o practică „păgână” și nu trebuie să fie parte din rugăciunea creștinului. Rugăciunile noastre trebuie să se asemene mai mult cu rugăciunea scurtă, simplă a lui Ilie pe Muntele Carmel și mai puțin cu rugăciunile prelungite, repetitive ale prorocilor lui Baal (vezi 1 Împărați 18.25-39).

Când ne rugăm, vorbim cu Dumnezeu și ne închinăm înaintea Lui. E ca o conversație, din inimă. Multe religii – inclusiv unele ramuri ale creștinismului – au rugăciuni de memorat care sugerează să fie repetate din nou și din nou. Unele biserici merg până acolo încât le cer membrilor lor să recite o anumită rugăciune de un anumit număr de ori pentru a fi absolviți de păcat. Acesta e păgânism și superstiție; astfel de rugăciuni de tip formulă sunt bolboroseli fără rost care nu-și au locul în biserică. Isus a făcut deja ispășirea pentru păcatele noastre o dată pentru totdeauna (Evrei 10.10), și ne putem apropia de tronul harului cu încredere, pe baza meritului jertfei lui Cristos (Evrei 4.15-16), nu pe baza multelor noastre cuvinte (Matei 6.7).

E ușor să fim prinși în repetiții fără rost, spunând din nou și din nou aceleași cuvinte în rugăciunile noastre, în loc să ne gândim la cuvintele noastre și să lăsăm ca acestea să vină din inimă. Trebuie să fim concentrați asupra lui Dumnezeu în rugăciune și să-L cinstim în inima noastră. În Isaia 29.13, Dumnezeu spune: „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinstește cu gura și cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. ...”

Avertizarea lui Isus împotriva repetițiilor înseamnă că trebuie să evităm cuvintele fără rost și fără înțeles și repetiția în rugăciunile noastre. Repetarea lucrurilor umple timpul, dar nu dovedește devotamentul nostru, nici nu sporește șansele să fim ascultați de Dumnezeu. Trebuie să-i învățăm pe copii noștri la o vârstă fragedă să se roage într-o manieră naturală, de conversație, cu reverență față de Cel căruia se adresează.

A fi stăruitor în rugăciune nu e același lucru cu a folosi repetiții fără rost. Nu e deloc greșit să te rogi pentru același lucru mai mult decât o dată (vezi 2 Corinteni 12.8). La urma urmei, Isus ne-a învățat că trebuie „să ne rugăm necurmat și să nu ne lăsăm” (Luca 18.1). Dar înțelegerea e că rugăciunile noastre sunt din inimă, spontane și Îl cinstesc pe Dumnezeu, nu sunt o repetare de cuvinte scrise de altcineva.

Biblia ne învață să ne rugăm cu credință (Iacov 1.6), adresându-ne direct lui Dumnezeu (Matei 6.9) și în Numele lui Isus (Ioan 14.13). Trebuie să aducem rugăciunile noastre cu reverență și umilință (Luca 18.13), cu perseverență (Luca 18.1) și în supunere față de voia lui Dumnezeu (Matei 6.10). Biblia ne învață să evităm rugăciunile ipocrite, destinate să fie auzite numai de oameni (Matei 6.5), sau bazarea pe repetiții fără rost (Matei 6.7).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să folosești repetiții fără rost în rugăciune?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries