settings icon
share icon
Întrebare

Care sunt cele mai cunoscute religii ale lumii?

Răspuns


Sunt nenumărate religii în lume, majoritatea religiilor având subsecte în cadrul lor. General vorbind, toate religiile încearcă să-i ajute pe oameni să înțeleagă scopul și motivul existenței lor în lume, să explice ce se întâmplă în viața de după moarte și să declare dacă există sau nu o divinitate, și dacă da, cum ne relaționăm la ea. Cele șapte religii ale lumii din lista de mai jos cuprind peste 95% dintre adepții religiilor lumii.

Romano-catolicismul și creștinismul
Sunt aproximativ 1,2 miliarde de oameni declarați romano-catolici la nivel mondial. Cu toate că Biserica Romano-Catolică a fost întotdeauna identificată cu creștinismul, există deosebiri fundamentale între cele două. În general, romano-catolicii se identifică ca creștini, dar în scopul de a distinge cele două diviziuni ale credinței creștine, adepții romano-catolicismului sunt numiți aici catolici, iar adepții necatolici ai credinței creștine sunt numiți creștini. Există aproximativ 900 de milioane de oameni în toată lumea care se declară creștini necatolici. Numele derivă de la faptul că primii urmași ai lui Isus din Nazaret au fost numiți creștini (Fapte 11.26), care în mod literal înseamnă „mici Cristoși". „Cristos" e termenul grecesc pentru evreiescul Mesia, „Unsul". Cu toate că creștinii se identifică în mod frecvent cu denominații particulare cum sunt baptiștii, metodiștii, prezbiterienii, luteranii, penticostalii și nazarinenii, în mod universal își atribuie și numele de creștini. Creștinismul e adesea numit în mod colectiv „biserica". Acesta e un termen vag datorită faptului că e folosit atât pentru congregații locale și clădiri, cât și pentru denominații specifice.

Islamul
Cuvântul „islam" în mod literal înseamnă „supunere" și, prin urmare, musulmanul e „un om care se supune lui Dumnezeu". Islamul se bazează în primul rând pe scrierile lui Mahomed, consemnate în Qur'an. Sunt aproximativ 1,3 miliarde de musulmani în lume la ora actuală. Islamul e reprezentat în toată lumea. Cu toate că majoritatea lumii îl asociază cu Orientul Mijlociu, cea mai mare populație de musulmani e în Asia. Indonezia, Malaysia, Pakistan, Bangladesh și India au populații însemnate de musulmani.

Hinduismul
Hinduismul este un cuvânt creat de lumea vestică pentru a cuprinde sistemul religios și social dominant din India. În mod tradițional, cei pe care îi numim hinduși își numesc religia „dharma", însemnând „calea" sau „religia". În lume sunt aproximativ 900 de milioane de hinduși. În mod evident, cel mai mare număr de hinduși e localizat în India. Totuși, pentru că indienii au emigrat în toată lumea, există multe comunități de hinduși în alte țări. Numărul total de hinduși în India e pradă controversei, pentru că include până la 300 de milioane de „cei de neatins" (daliți), care în mod oficial sunt socotiți ca parte din structura socială hindusă, dar sunt împiedicați să participe în întregime în hinduism.

Budismul
Budismul se bazează pe învățăturile persoanei numite Buddha, care înseamnă „cel iluminat". Această religie are diverse ramuri, dar budismul e singurul termen potrivit și atotcuprinzător, și adepții lui, indiferent de credințe, se bucură să fie cunoscuți sub numele de budiști. Budismul are aproximativ 360 de milioane de adepți, plasându-se al patrulea după creștinism, islam și hinduism. Budismul își are originea în India. E dominant în formele lui cele mai tradiționale în Sri Lanka și majoritatea Asiei de Sud (Thailanda, Myanmar, Laos și Cambodgia). Pe lângă acestea, a adoptat forme variate în multe țări din Asia, cel mai însemnat în Tibet, Coreea, China și Japonia. Astăzi, budismul e adoptat frecvent de vestici, chiar dacă adesea în detrimentul credincioșiei față de formele tradiționale ale acestei religii.

Iudaismul
Iudaismul e denumit după seminția lui Iuda, una dintre cele douăsprezece seminții de demult ale lui Israel. Așadar, în mod literal, este religia acelora care descind din seminția lui Iuda, care se numesc iudei. Totuși, a fi iudeu se referă la o identitate etnică, cât și la o credință, și astăzi sunt mulți iudei care nu practică iudaismul, chiar dacă sunt bucuroși să fie cunoscuți ca iudei din punct de vedere etnic și cultural. Se estimează că sunt în jur de 15 milioane de iudei religioși în lume astăzi, dar mulți alții nu practică nicio religie.

Baha'i
Termenul Baha'i literalmente înseamnă „urmaș al lui Baha" și se referă la Baha'ulla, fondatorul religiei. Baha'i are peste șapte milioane de membri. Avându-și originea în Iran, Baha'i e reprezentată în mult peste 200 de țări din lume, aflându-se doar în spatele creștinismului (în peste 250 de țări), dar cu mult înaintea islamului, care e în aproximativ 175 de țări.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care sunt cele mai cunoscute religii ale lumii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries