settings icon
share icon
Întrebare

Ce este regenerarea, potrivit Bibliei?

Răspuns


Un alt cuvânt pentru regenerare este renaștere, care are legătură cu sintagma biblică „născut din nou". Renașterea noastră e distinctă față de prima noastră naștere, când am fost concepuți fizic și am moștenit natura noastră păcătoasă. Nașterea cea nouă e o naștere spirituală, sfântă și cerească, prin care primim viață spirituală. Omul în starea lui naturală e „mort în greșeli și în păcate", până când e „adus la viață" (regenerat) de Cristos. Acest lucru se întâmplă când își pune încrederea în Cristos (Efeseni 2.1)

Regenerarea e o schimbare radicală. Așa cum nașterea noastă fizică a avut ca rezultat un nou individ care a intrat pe tărâmul pământesc, nașterea noastră spirituală are ca rezultat o persoană nouă care intră pe tărâmul ceresc (Efeseni 2.6). După regenerare, începem să vedem și să auzim și să urmărim lucrurile divine; începem să trăim o viață de credință și sfințenie. Acum Cristos a luat chip în inimă; acum suntem părtași la natura divină, fiind făcuți făpturi noi (2 Corinteni 5.17). Dumnezeu, nu omul, este sursa acestei transformări (Efeseni 2.1, 8). Dragostea cea mare a lui Dumnezeu și darul fără plată, harul Lui bogat și îndurarea Lui din abundență, sunt cauza renașterii. Puterea cea mare a lui Dumnezeu – puterea care L-a înviat pe Cristos din morți – e arătată în regenerarea și în convertirea păcătoșilor (Efeseni 1.19-20).

Regenerarea e necesară. Carnea omenească păcătoasă nu poate sta în prezența lui Dumnezeu. În conversația Lui cu Nicodim, Isus a spus de două ori că un om trebuie să se nască din nou pentru a vedea Împărăția lui Dumnezeu (Ioan 3.3, 7). Regenerarea nu e opțională, pentru că „ce este născut din carne este carne și ce este născut din Duh este duh" (Ioan 3.6). Nașterea fizică ne face potriviți pentru pământ; renașterea spirituală ne face potriviți pentru cer. Vezi Efeseni 2.1, 1 Petru 1.23, Ioan 1.13, 1 Ioan 3.9, 4.7, 5.1, 4, 18.

Regenerarea e parte din ceea ce face Dumnezeu pentru noi în momentul mântuirii, împreună cu pecetluirea (Efeseni 1.14), adoptarea (Galateni 4.5), împăcarea (2 Corinteni 5.18-20) etc. Regenerarea e lucrarea lui Dumnezeu prin care îl face pe om viu spiritual, ca rezultat al credinței în Isus Cristos. Înainte de mântuire, nu eram copii ai lui Dumnezeu (Ioan 1.12-13), ci copii ai mâniei (Efeseni 2.3, Romani 5.18-20). Înainte de mântuire, eram degenerați; după mântuire suntem regenerați. Rezultatul regenerării este pacea cu Dumnezeu (Romani 5.1), viața nouă (Tit 3..5, 2 Corinteni 5.17) și calitatea de fii veșnici (Ioan 1.12-13, Galateni 3.26). Regenerarea pornește procesul sfințirii, prin care devenim oameni așa cum Dumnezeu vrea să fim (Romani 8.28-30).

Singurul mijloc prin care se realizează regenerarea e credința în lucrarea terminată a lui Cristos pe cruce. Nicio măsură de fapte bune și nici ținerea Legii nu pot regenera inima. „Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui [Dumnezeu] prin faptele Legii." (Romani 3.20) Numai Cristos oferă remediu pentru depravarea totală a inimii umane. Nu avem nevoie de renovare sau de reformă sau de reorganizare, ci avem nevoie de renaștere.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este regenerarea, potrivit Bibliei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries