settings icon
share icon
Întrebare

Ce este regenerarea baptismală?

Răspuns


Regenerarea baptismală este credința că botezul e necesar pentru mântuire, sau, mai precis, că regenerarea nu are loc până când persoana nu e botezată în apă. Regenerarea baptismală e o dogmă a numeroase denominații creștine, dar e cel mai intens promovat în biserici care fac parte din Mișcarea restaurării, mai specific Biserica lui Cristos și Biserica Internațională a lui Cristos.

Susținătorii regenerării baptismale indică versete din Scriptură cum sunt Marcu 16.16, Ioan 3.5, Fapte 2.38, Fapte 22.16, Galateni 3.27 și 1 Petru 3.21, ca suport biblic. Și, de acord, aceste versete par să indice faptul că botezul e necesar pentru mântuire. Însă există interpretări biblice și contextuale sănătoase pentru aceste versete, care nu susțin regenerarea baptismală.

Susținătorii regenerării baptismale în mod tipic au o formulă în patru puncte pentru felul în care se primește mântuirea. Ei cred că un om trebuie să creadă, să se pocăiască, să mărturisească și să fie botezat, pentru a fi salvat. Cred în acest fel pentru că sunt pasaje biblice care par să indice că fiecare dintre aceste acțiuni e necesară pentru salvare. De exemplu, Romani 10.9-10 leagă mântuirea de mărturisire. Fapte 2.38 leagă mântuirea de pocăință și botez.

Pocăința, înțeleasă biblic, e necesară pentru mântuire. Pocăința este schimbarea minții. Pocăința, raportat la mântuire, înseamnă să-ți schimbi gândirea de la a-L respinge pe Cristos la acceptarea Lui. Nu e un pas separat de credința salvatoare, ci e un aspect esențial al ei. Nu-L poți primi pe Isus Cristos ca Salvator, prin har, prin credință, fără o schimbare a minții referitor la cine este și ce a făcut El.

Mărturisirea, înțeleasă biblic, e o demonstrare a credinței. Dacă un om L-a primit cu adevărat pe Isus Cristos ca Mântuitor, rezultatul va fi proclamarea credinței în fața altora. Dacă cineva se rușinează de Cristos și/sau de mesajul Evangheliei, e foarte puțin probabil că acea persoană a înțeles Evanghelia sau a experimentat mântuirea pe care o dă Cristos.

Botezul, înțeles biblic, e o identificare cu Cristos. Botezul creștin ilustrează identificarea unui credincios cu moartea lui Cristos, îngroparea și învierea Lui (Romani 6.3-4). Cum se întâmplă și în cazul mărturisirii, dacă un om nu vrea să fie botezat – nevoind să-și identifice viața ca fiind răscumpărată de Isus Cristos – e foarte probabil că acel om nu a fost făcut o creație nouă (2 Corinteni 5.17) prin credința în Isus Cristos.

Cei care susțin regenerarea baptismală și/sau această formulă în patru părți pentru primirea mântuirii nu consideră aceste acțiuni fapte meritorii pentru obținerea mântuirii. Pocăința, mărturisirea etc. nu-l fac pe un om vrednic de a primi mântuirea. În schimb, părerea oficială este că credința, pocăința, mărturisirea și botezul sunt „fapte ale ascultării", lucruri pe care omul trebuie să le facă înainte ca Dumnezeu să-i dea mântuirea. Cu toate că înțelegerea protestantă standard este că credința este lucrul pe care Dumnezeu îl cere înainte să dea mântuirea, cei care susțin regenerarea baptismală cred că botezul – și, în cazul unora, pocăința și mărturisirea – sunt lucruri pe care Dumnezeu le cere înainte să acorde salvarea.

Problema cu acest punct de vedere este că sunt pasaje biblice care declară în mod clar și explicit că credința e singura cerință pentru mântuire. Ioan 3.16, unul dintre cele mai bine-cunoscute versete din Biblie, afirmă: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică." În Fapte 16.30, temnicerul din Filipi îl întreabă pe apostolul Pavel: „Ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?" Dacă era ca Pavel să aibă vreodată ocazia să prezinte o formulă în patru părți, acum era momentul. Însă răspunsul lui Pavel a fost simplu: „Crede în Domnul Isus și vei fi mântuit." (Fapte 16.31) Niciun botez, nicio mărturisire, numai credință.

Sunt literalmente zeci de versete în Noul Testament care atribuie mântuirea încrederii/credinței, fără să mai fie vreo cerință menționată în context. Dacă botezul sau orice altceva e necesar pentru mântuire, toate aceste versete sunt greșite, Biblia conține erori și, prin urmare, nu e demnă de încrederea noastră.

Nu e necesar un studiu exhaustiv al Noului Testament pe tema diverselor cerințe pentru mântuire. Primirea mântuirii nu e un proces sau o formulă în mai mulți pași. Mântuirea e un produs finit, nu o rețetă. Ce trebuie să facem pentru a fi mântuiți? Să credem în Domnul Isus Cristos, și vom fi mântuiți.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este regenerarea baptismală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries