settings icon
share icon
Întrebare

De ce ucenicii nu L-au recunoscut întotdeauna pe Isus după învierea Sa?

Răspuns


Biblia nu ne spune în mod specific de ce urmașii lui Hristos nu L-au recunoscut întotdeauna pe Isus după învierea Sa. Așadar, unele dintre următoarele idei sunt speculații. Ținând cont de acest lucru, există câteva lucruri care ar fi putut contribui la faptul că ucenicii nu L-au recunoscut imediat pe Isus atunci când Acesta le-a apărut pentru prima dată după învierea Sa. În primul rând, chiar dacă Isus a prezis că va învia a treia zi, ucenicii nu au înțeles pe deplin ce voia să spună (Marcu 9:32), deoarece, în mod clar, nu se așteptau să învie. Acest lucru poate explica o parte din surpriza și șocul lor când L-au văzut.

Unul dintre cazurile în care Isus nu a fost recunoscut a fost venirea Mariei Magdalena la mormânt dis-de-dimineață (Ioan 20:15). În loc să-L recunoască pe Isus, ea L-a confundat cu grădinarul. Un lucru important de reținut este că nu știm cât de departe era Maria de Isus când L-a identificat greșit. S-ar putea ca ea să fi fost pur și simplu prea departe pentru a recunoaște clar cine era El până când El i-a vorbit. În al doilea rând, trebuie să ne amintim că, întrucât era foarte devreme dimineața, lumina nu ar fi fost suficient de puternică, ceea ce ar fi putut, de asemenea, să facă mai dificil pentru ea să-L vadă clar. Când asociem acest lucru cu faptul că ea nu se aștepta să-L vadă în viață, este ușor de înțeles de ce nu L-a recunoscut de la distanță până când El nu i-a vorbit.

Un al doilea caz în care Isus nu a fost recunoscut imediat a fost atunci când ucenicii nu L-au recunoscut când erau la pescuit (Ioan 21:4). Acest lucru ar putea fi legat și de distanța la care s-ar fi putut afla Isus față de ei. Un al treilea caz este cel în care cei doi ucenici de pe drumul spre Emaus (Luca 24:13-35) nu L-au recunoscut pe Isus până când El nu a frânt pâinea. Cum au putut acești doi ucenici să meargă, să vorbească și să mănânce cu Isus fără să-L recunoască? În acest caz, se pare că au fost împiedicați în mod supranatural să-L recunoască pe Isus. Poate că Isus luase o altă înfățișare pentru a nu fi recunoscut. De ce ar fi făcut Isus acest lucru? Biblia nu o spune. Poate că Isus Și-a "voalat" identitatea pentru ca cei doi ucenici să se gândească cu adevărat la lucrurile pe care Isus le spunea, în loc să accepte învățătura orbește, așa cum probabil ar fi făcut-o dacă ar fi știut că este Isus.

Ceea ce putem ști cu certitudine este că Isus Însuși a fost Cel care li S-a arătat, datorită tuturor mărturiilor celor care L-au văzut pe Hristos înviat. În plus, a existat și mărturia schimbării remarcabile care a avut loc în viața ucenicilor. Imediat înainte și după răstignire, cei unsprezece apostoli s-au ascuns de frică, însă, după ce au petrecut un timp considerabil cu Hristos cel înviat, au devenit evangheliști neînfricați care au proclamat Evanghelia cu îndrăzneală, indiferent cât de puternică era opoziția. În plus, cu toții și-au dat în cele din urmă viața de dragul Evangheliei. Numai mărturia lui Isus Hristos cel înviat poate explica o astfel de schimbare radicală.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce ucenicii nu L-au recunoscut întotdeauna pe Isus după învierea Sa?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries