settings icon
share icon
Întrebare

Este recăsătorirea după divorț întotdeauna preacurvie?

Răspuns


Înainte să începem să răspundem la întrebare, să repetăm: „Dumnezeu urăște despărțirea în căsătorie" (Maleahi 2.16). Durerea, confuzia, și frustrarea pe care majoritatea oamenilor le experimentează după divorț sunt în mod sigur parte din motivul pentru care Dumnezeu urăște divorțul. Și mai dificil din punct de vedere biblic decât chestiunea divorțului este cea a recăsătoririi. Marea majoritate a oamenilor care au divorțat fie se recăsătoresc, fie se gândesc la recăsătorire. Ce spune Biblia despre acest lucru?

Matei 19.9 spune: „Eu însă vă spun că oricine își lasă nevasta, afară de pricină de curvie, și ia pe alta de nevastă preacurvește." Vezi și Matei 5.32. Aceste versete afirmă clar că recăsătorirea după divorț e preacurvie, în afara situației în care a fost vorba despre „necredincioșie maritală". Cu privire la această „clauză excepțională" și la implicațiile ei, te rugăm să citești următoarele articole:

What does the Bible say about divorce and remarriage? (Ce spune Biblia despre divorț și recăsătorire?)

I am divorced. Can I remarry? (Sunt divorțat. Conform Bibliei, mă pot re-căsători?)

Punctul nostru de vedere este că sunt anumite situații în care divorțul și recăsătorirea sunt permise, fără ca recăsătorirea să fie considerată preacurvie. Aceste situații ar include adulterul fără exprimarea pocăinței, abuzul fizic al soției sau al copiilor și abandonarea unui soț credincios de către unul necredincios. Nu spunem că un om aflat în astfel de situații ar trebui să se recăsătorească. Biblia îndeamnă în mod clar să rămâi singur sau să cauți să te împaci (1 Corinteni 7.11). În același timp, părerea noastră este că Dumnezeu oferă îndurare și har părții nevinovate din cadrul unui divorț și îi permite persoanei să se recăsătorească fără ca acest lucru să fie considerat preacurvie.

Un om care a divorțat dintr-un alt motiv decât cele enumerate mai sus și se recăsătorește preacurvește (Luca 16.18). Întrebarea devine: E recăsătorirea un „act de preacurvie" sau „o stare" de preacurvie? Timpul prezent al cuvântului grecesc din Matei 5.32, 19.9 și Luca 16.18 poate indica o stare continuă de preacurvie. În același timp, timpul prezent în greacă nu înseamnă întotdeauna o acțiune continuă. Uneori înseamnă pur și simplu că ceva a avut loc (aorist, punctiliar sau prezent gnomic). De exemplu, cuvântul „își lasă" din Matei 5.32 e un timp prezent, însă divorțul nu e o acțiune continuă. Considerăm că recăsătorirea, indiferent de împrejurări, nu e o stare continuă de preacurvie. Numai actul de recăsătorire în sine e preacurvie.

În Legea Vechiului Testament, pedeapsa pentru preacurvie era moartea (Leviticul 20.10). În același timp, Deuteronomul 24.1-4 menționează recăsătorirea după divorț, nu o numește preacurvie și nu cere pedeapsa cu moartea pentru partenerul de căsnicie recăsătorit. Biblia spune în mod explicit că Dumnezeu urăște divorțul (Maleahi 2.16), însă nu afirmă nicăieri explicit că Dumnezeu urăște recăsătorirea. Biblia nu dictează nicăieri unui cuplu căsătorit să divorțeze. Deuteronomul 24.1-4 nu prezintă recăsătorirea ca fiind invalidă. Să închei o recăsătorire prin divorț ar fi tot atât de păcătos cât să închei prima căsătorie prin divorț. Ambele ar include încălcarea jurămintelor în fața Domnului, în cadrul cuplului și în fața martorilor.

Indiferent de împrejurări, odată ce un cuplu e recăsătorit, trebuie să lupte să-și trăiască căsnicia în fidelitate, într-un fel care Îl onorează pe Dumnezeu, Cristos fiind în centrul căsătoriei. Căsătoria e căsătorie. Dumnezeu nu privește noua căsătorie ca fiind invalidă sau adulteră. Partenerii unui cuplu recăsătorit trebuie să se dedice lui Dumnezeu și unul celuilalt – și să-L onoreze pe El, făcând căsnicia lor să fie una de durată și avându-L în centru pe Cristos (Efeseni 5.22-33).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este recăsătorirea după divorț întotdeauna preacurvie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries