settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre recăsătorire după moartea partenerului tău de căsnicie?

Răspuns


Este o persoană eligibilă pentru recăsătorire după ce a rămas văduvă? Biblia nu numai că nu vorbește împotriva recăsătoririi după moartea unui soț, ci în unele cazuri chiar o încurajează (1 Corinteni 7.8-9, 1 Timotei 5.14). Cultura iudaică din vremurile Bibliei încuraja și ea acest lucru, din diverse motive. În majoritatea cazurilor, Biblia se adresează problemei legate de văduve, nu de văduvi. Însă nimic din contextul acestor pasaje nu ne fac să credem că standardul era specific unui gen.

Adresarea cu prioritate văduvelor e probabil să fi fost din trei motive. Primul era acela că bărbații lucrau de obicei în afara casei, îndeplinind uneori sarcini periculoase. Bărbații din timpurile Biblie, la fel ca acum, aveau durata de viață în medie mai scurtă decât soțiile lor. Prin urmare, văduvele erau mult mai des întâlnite decât văduvii.

Al doilea motiv era faptul că femeile rareori aveau vreun mijloc de a se susține atât pe ele, cât și pe copii lor în timpurile Bibliei. Recăsătorirea era calea principală prin care o soție își recâștiga protecția și asigurarea nevoilor pentru ea și pentru copii. Odată ce Cristos a întemeiat Biserica, aceasta a devenit responsabilă de purtarea de grijă de văduve în anumite situații (1 Timotei 5.3-10).

Cea de-a treia chestiune privea continuarea liniei familiale și a numelui soțului, care era o preocupare a culturii iudaice. Drept urmare, dacă un soț murea fără să lase în urmă copii care să-i poarte numele, fratele său era încurajat să se căsătorească cu văduva și să aibă copii. Alți bărbați din familie aveau și ei această opțiune, dar exista o ordine potrivită în care fiecare bărbat putea îndeplini sau da mai departe această responsabilitate (vezi cartea Rut pentru un exemplu de acest fel). Chiar și în rândul preoților (care trebuiau să urmeze un standard mai înalt), recăsătorirea după moartea unuia dintre soți era permisă. În cazul preoților, era stipulat că se puteau căsători doar cu văduva altui preot (Ezechiel 44.22). Așadar, bazat pe toate instrucțiunile Bibliei privitoare la subiect, recăsătorirea după moartea partenerului de căsnicie este permisă de Dumnezeu.

Romani 7.2-3 ne spune: „Căci femeia măritată este legată prin Lege de bărbatul ei câtă vreme trăiește el, dar, dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de legea bărbatului ei. Dacă, deci, când îi trăiește bărbatul, ea se mărită după altul, se va chema preacurvă, dar, dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de Lege, așa că nu mai este preacurvă dacă se mărită după altul.” Chiar dacă divorțul are loc în 50% dintre căsătoriile din ziua de azi, majoritatea jurămintelor de căsătorie conțin în continuare formula „până când moartea ne va despărți”. Această formulă probabil că nu e specific din Biblie, dar principiul este biblic.

Când un bărbat și o femeie se căsătoresc, Dumnezeu îi unește ca un singur trup (Genesa 2.24, Matei 19.5-6). Singurul lucru care poate rupe legătura de familie, în ochii lui Dumnezeu, este moartea. Dacă partenerul de căsnicie al unei persoane moare, văduva/văduvul e absolut liber să se recăsătorească. Apostolul Pavel le-a permis văduvelor să se recăsătorească, în 1 Corinteni 7.8-9, și în 1 Timotei 5.14, le-a încurajat pe văduvele mai tinere să se recăsătorească. Recăsătorirea după moartea partenerului de căsnicie e absolut permisă de Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre recăsătorire după moartea partenerului tău de căsnicie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries