settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre răzbunare?

Răspuns


Biblia are multe de spus despre răzbunare. Cuvintele din ebraică și din greacă traduse cu „răzbunare” au în înțelesul de bază ideea de pedepsire. Lucrul acesta e deosebit de important pentru a înțelege de ce Dumnezeu Își păstrează pentru Sine dreptul de a răzbuna.

Versetul-cheie privitor la acest adevăr se găsește în Vechiul Testament și e pomenit de două ori în Noul Testament. Dumnezeu spune: „A Mea este răzbunarea și Eu voi răsplăti când va începe să le alunece piciorul! Căci ziua nenorocirii lor este aproape și ceea ce-i așteaptă nu va zăbovi.” (Deuteronomul 32.35, Romani 12.19, Evrei 10.30) În Deuteronomul, Dumnezeu vorbește despre israeliții încăpățânați, răzvrătiți, idolatri, care L-au respins și au atras mânia Lui cu nelegiuirea lor. El a promis să Se răzbune asupra lor la timpul Lui și potrivit cu motivele Lui perfecte și pure. Cele două pasaje din Noul Testament privesc comportamentul creștinului, care nu trebuie să uzurpe autoritatea lui Dumnezeu. În schimb, trebuie să-I permitem să judece drept și să-Și reverse pedeapsa divină împotriva dușmanilor Lui așa cum consideră potrivit.

Spre deosebire de noi, Dumnezeu nu Se răzbună niciodată din motive necurate. Răzbunarea Lui e cu scopul de a-i pedepsi pe cei care I-au adus ofensă și L-au respins. Totuși, putem să ne rugăm ca Dumnezeu să Se răzbune în perfecțiune și sfințenie împotriva dușmanilor Lui și să-i răzbune pe cei asupriți de rău. În Psalmul 94.1, psalmistul se roagă lui Dumnezeu să-l răzbune pe cel neprihănit, nu dintr-un sentiment necontrolat de răzbunare, ci ca o justă pedeapsă din partea Judecătorului etern, ale cărui judecăți sunt perfecte. Chiar și atunci când cel inocent suferă și cel rău pare să prospere, ține numai de Dumnezeu să pedepsească. „Domnul este un Dumnezeu gelos și răzbunător; Domnul Se răzbună și este plin de mânie; Domnul Se răzbună pe potrivnicii Lui și ține mânie pe vrăjmașii Lui.” (Naum 1.2)

Numai de două ori în Biblie Dumnezeu le dă oamenilor permisiunea să facă răzbunare în Numele Lui. În primul caz, după ce madianiții au comis acte de violență înfiorătoare împotriva israeliților, potirul mâniei lui Dumnezeu împotriva madianiților e plin și îi poruncește lui Moise să conducă poporul într-un război sfânt împotriva lor. „Domnul a vorbit lui Moise și a zis: «Răzbună pe copiii lui Israel împotriva madianiților, apoi vei fi adăugat la poporul tău.»” (Numeri 31.1-2) Aici, din nou, Moise nu a acționat de capul lui, ci a fost pur și simplu o unealtă care să ducă la îndeplinire planul perfect al lui Dumnezeu sub călăuzirea și instrucțiunile Sale. În a doua situație, creștinii trebuie să se supună conducătorilor pe care i-a pus Dumnezeu peste ei, pentru că acești conducători sunt uneltele Lui ca să-i „pedepsească pe făcătorii de rele” (1 Petru 2.13-14). Cum este și în cazul lui Moise, acești conducători nu trebuie să acționeze de capul lor, ci trebuie să îndeplinească voia lui Dumnezeu de a-i pedepsi pe cei răi.

E tentant să încerci să iei rolul lui Dumnezeu și să cauți să-i pedepsești pe cei care merită acest lucru. Dar pentru că suntem creaturi păcătoase, e imposibil să ne răzbunăm din motivații pure. De aceea Legea mozaică include porunca „Să nu te răzbuni și să nu ții necaz pe copiii poporului tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul.” (Leviticul 19.18) Chiar și David, un „om după inima lui Dumnezeu” (1 Samuel 13.14), a refuzat să se răzbune pe Saul, chiar dacă David era partea inocentă împotriva căreia s-a păcătuit. David s-a supus poruncii lui Dumnezeu de a renunța la a pedepsi și a se încrede în El: „Judece Domnul între mine și tine și Domnul să mă răzbune pe tine, dar eu nu voi pune mâna pe tine.” (1 Samuel 24.12)

Creștini fiind, trebuie să urmăm porunca Domnului Isus, care spune „iubiți pe vrăjmașii voștri ... și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc” (Matei 5.44), lăsând răzbunarea în seama lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre răzbunare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries