settings icon
share icon
Întrebare

Trebuie să fim conștienți de războiul spiritual care are loc în jurul nostru?

Răspuns


E de importanță crucială ca fiecare creștin să înțeleagă că se află într-un război spiritual. Nu e cale de ieșire din el. Conștientizarea războiului spiritual din jurul nostru e un lucru foarte important. Nu numai conștientizarea, ci și vigilența, pregătirea, curajul și arsenalul potrivit sunt elemente cruciale în implicarea în războiul spiritual.

Cum spune Pavel în 2 Corinteni 10.3-5: „Măcar că trăim în firea pământească, totuși nu ne luptăm călăuziți de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Noi răsturnăm izvodirile minții și orice înălțime care se ridică împotriva cunoștinței lui Dumnezeu, și orice gând îl facem rob ascultării de Cristos.” E clar că „războiul nostru” ca și creștini e spiritual. Nu purtăm o luptă fizică sau una omenească. E într-un nivel spiritual – dușmanii, prerogativele, întăriturile și armele sunt toate spirituale. Dacă încercăm să luptăm în plan spiritual cu arme omenești, vom eșua și dușmanul va avea victorie.

E important să observăm că Pavel nu vorbește aici despre lupta cu demoni. Când Isus și apostolii au scos afară demoni, a fost, împreună cu alte semne și minuni pe care le-au înfăptuit, în primul rând pentru a demonstra autoritatea a ceea ce au spus. A fost important în acea vreme ca Dumnezeu să le dea apostolilor o „dovadă” puternică a faptului că sunt din partea lui Dumnezeu și sunt purtătorii Lui de cuvânt. Fidelitatea Scripturii depinde de autoritatea apostolilor, astfel că Dumnezeu le-a dat apostolilor puterea Lui pentru a le autentifica învățăturile. Intenția, pe tot acest parcurs, a fost arătarea faptului că autoritatea supremă – și arma noastră spirituală supremă – este Scriptura. Felul de bătălie spirituală în care se implică fiecare creștin e în primul rând o bătălie a minții și a inimii.

Bătălia spirituală e foarte personală pentru fiecare creștin. Diavolul e ca un „leu care răcnește” și caută să devoreze, și trebuie să rămânem vigilenți împotriva lui (1 Petru 5.8). Dușmanul sufletului nostru are „săgeți arzătoare” care pot fi stinse numai cu scutul credinței, care e mânuit de un credincios echipat cu întreaga armură a lui Dumnezeu (vezi Efeseni 6.10-17). Isus ne-a spus să „veghem și să ne rugăm”, ca să nu cădem în ispită (Marcu 14.38).

Potrivit cu 2 Corinteni 10.4-5, există întărituri spirituale în lumea aceasta, constând din „izvodirile minții” și din „întărituri”. Sintagma „izvodirile minții” în limba greacă e logismos și înseamnă „idei, concepte, raționamente, filosofii”. Oamenii lumii au construit aceste logismos pentru a se proteja împotriva adevărului lui Dumnezeu. Din păcate, aceste întărituri adesea devin închisori și în cele din urmă morminte. Ca și creștini, avem chemarea de a sparge aceste întărituri și de a-i salva pe locuitorii lor. E o lucrare periculoasă și dificilă, dar avem la dispoziție întotdeauna un arsenal divin. Din nefericire, una dintre stratagemele cele mai bune ale dușmanului e să ne facă să luptăm cu arme omenești în loc de cele divine.

Când luptăm împotriva filosofiilor lumești, inteligența și arsenalul omenesc nu sunt de folos. Tehnicile de marketing, contrafilosofiile, cuvintele convingătoare ale înțelepciunii umane (1 Corinteni 2.4), raționamentele, organizarea, abilitățile, divertismentul, misticul, luminile mai bune, muzica mai bună – toate acestea sunt arme omenești. Niciuna dintre ele nu va câștiga războiul spiritual. Singurul lucru care e eficient – singura armă ofensivă pe care o avem în posesiune – este sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu (Efeseni 6.17). Această sabie ne dă multe libertăți ca și soldați în această bătălie spirituală. Suntem liberi de frică, știind că Dumnezeu luptă pentru noi (Iosua 1.7-9) și că nu ne va părăsi. Suntem liberi de vinovăție, știind că nu suntem responsabili de sufletul celor care resping mesajul lui Dumnezeu după ce li l-am vestit (Marcu 6.11). Suntem liberi de disperare, știind că, dacă suntem persecutați și urâți, Cristos a fost persecutat și urât mai întâi (Ioan 15.18) și că rănile noastre din bătălie vor primi îngrijire iubitoare din belșug în cer (Matei 5.10).

Toate aceste libertăți vin din folosirea armei puternice a lui Dumnezeu – Cuvântul Lui. Dacă folosim arme umane pentru a lupta împotriva ispitelor celui rău, vom avea parte de eșecuri și dezamăgiri. În mod contrar, victoriile lui Dumnezeu aduc speranță deplină. „Să ne apropiem cu o inimă curată, cu credință deplină, cu inimile stropite și curățite de un cuget rău și cu trupul spălat cu o apă curată. Să ținem fără șovăire la mărturisirea nădejdii noastre, căci credincios este Cel ce a făcut făgăduința.” (Evrei 10.22-23) Inima celor care aud și acceptă mesajul adevărat și complet al Evangheliei așa cum e dat de apostoli e „stropită și curățită” și „spălată cu o apă curată”. Ce este această apă? Este Cuvântul lui Dumnezeu care ne întărește în timp ce luptăm (Efeseni 5.26, Ioan 7.38).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Trebuie să fim conștienți de războiul spiritual care are loc în jurul nostru?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries