settings icon
share icon
Întrebare

Este războiul din cer din Apocalipsa 12 o descriere a căderii de la început a lui Satan sau este o bătălie angelică din vremurile sfârșitului?

Răspuns


Cea din urmă mare bătălie și expulzarea finală a lui Satan din cer sunt descrise în Apocalipsa 12.7-12. În acest pasaj, Ioan vede un mare război care îi implică pe Mihail și îngerii lui Dumnezeu versus balaurul (Satan) și îngerii lui căzuți, sau demonii. Acest eveniment va avea loc în vremurile sfârșitului, în timpul Necazului celui mare. Satan, în marea lui mândrie și amăgire că poate fi ca Dumnezeu, va conduce o rebeliune finală împotriva lui Dumnezeu. Va fi o nepotrivire cosmică. Balaurul și demonii lui vor pierde bătălia și vor fi aruncați din cer pentru totdeauna.

Știm că bătălia aceasta încă face parte din viitor, datorită contextului din Apocalipsa 12. Versetul 6 spune că femeia (Israel) fuge de balaur (Satan) „în pustie, într-un loc pregătit de Dumnezeu, ca să fie hrănită acolo o mie două sute șaizeci de zile”. Versetul 7 începe cu cuvântul Și. În timp ce Israel fuge, izbucnește războiul în locurile cerești. Fuga femeii din Apocalipsa 12.6 corespunde cu atenționarea lui Isus ca iudeii care locuiesc în Iudeea să „fugă în munți” când vor vedea urâciunea pustiirii (Matei 24.16). La mijlocul Necazului celui mare, Anticristul își va arăta adevărata culoare, Satan va fi consemnat pe pământ, iar Israelul va fi protejat în mod divin timp de 1.260 de zile (trei ani și jumătate, sau a doua jumătate a Necazului celui mare).

O înțelegere greșită des întâlnită e că Satan și demonii lui au fost închiși în iad după căderea lui Satan. Din multe pasaje biblice reiese în mod clar că lui Satan nu i s-a interzis accesul în cer după prima lui rebeliune. În Iov 1.1-2.8, el apare înaintea lui Dumnezeu să-l acuze pe Iov de motivații ascunse în închinarea lui înaintea lui Dumnezeu. În Zaharia 3, Satan se arată din nou înaintea lui Dumnezeu să-l acuze pe Iosua, marele preot. De asemenea, profetul Mica relatează o vedenie în care duhurile rele stau în prezența lui Dumnezeu, în 1 Împărați 22.19-22. Așadar, și după cădere Satan mai are o măsură de acces în cer.

În această perioadă, Satan și îngerii lui au încă acces limitat în cer și se opun îngerilor lui Dumnezeu (Daniel 10.10-14). Însă în bătălia consemnată în Apocalipsa 12, Satan și subalternii săi vor pierde orice acces în cer (versetul 8) și for fi consemnați pe această planetă (versetul 9). Odată ce libertatea îi va fi restrânsă, Satan va fi „cuprins de o mânie mare, fiindcă știe că are puțină vreme” (versetul 12).

Va fi mare bucurie în cer, fiindcă vechiului acuzator îi va fi interzis pentru totdeauna să îi mai ponegrească pe cei aleși. Totuși, locuitorii pământului vor suferi teribil după acest eveniment datorită mâniei lui Satan și a judecăților lui Dumnezeu care mai rămân să fie revărsate asupra pământului.

Bătălia dintre Mihail și Satan va fi de importanță crucială. Când îngerii cei sfinți ai lui Dumnezeu vor învinge hoardele demonice, o voce puternică din cer va spune: „Acum au venit mântuirea, puterea și împărăția Dumnezeului nostru și stăpânirea Cristosului Lui.” (Apocalipsa 12.10) Sfinții lui Dumnezeu vor lua și ei parte la această victorie: „Ei l-au biruit prin sângele Mielului și prin cuvântul mărturisirii lor.” (versetul 11)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este războiul din cer din Apocalipsa 12 o descriere a căderii de la început a lui Satan sau este o bătălie angelică din vremurile sfârșitului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries