settings icon
share icon
Întrebare

Răspunde Dumnezeu la rugăciuni?

Răspuns


Răspunsul scurt la această întrebare este: „Da!” Dumnezeu a promis că atunci când cerem lucruri care sunt în acord cu voia Lui pentru viața noastră, ne va da ceea ce am cerut (1 Ioan 5.14-15). Totuși, e un avertisment de adăugat aici: se poate că nu ne va plăcea întotdeauna răspunsul.

Ne rugăm pentru o mulțime de lucruri – unele bune, altele rele, unele cu adevărat fără noimă. Însă Dumnezeu ascultă toate rugăciunile noastre, indiferent de ceea ce cerem (Matei 7.7). El nu Își ignoră copiii (Luca 18.1-8). Când vorbim cu El, a promis să asculte și să răspundă (Matei 6.6, Romani 8. 26-27). Răspunsul Lui poate fi o variație de „da” sau „nu” sau „așteaptă, nu acum”.

Ține cont că rugăciunea nu e felul nostru de a obține ca Dumnezeu să facă ceea ce vrem. Rugăciunile noastre trebuie să se concentreze asupra lucrurilor care Îl glorifică pe Dumnezeu și reflectă ceea ce Biblia descoperă clar că e voia lui Dumnezeu (Luca 11.2). Dacă ne rugăm pentru ceva care nu Îl onorează pe Dumnezeu sau nu e voia Lui pentru noi, e puțin probabil să ne dea ceea ce am cerut. Înțelepciunea lui Dumnezeu o depășește de departe pe a noastră și trebuie să avem încredere că răspunsurile Lui la rugăciunile noastre sunt cele mai bune soluții posibile.

Răspunde Dumnezeu la rugăciuni? – Când Dumnezeu spune „da”

În primele două capitole din 1 Samuel, Ana se roagă și-I cere lui Dumnezeu să-i dea un copil. Nu putea rămâne însărcinată, ceea ce, în vremurile Bibliei, era considerat un semn al rușinii pentru o femeie. Ana s-a rugat cu stăruință – atât de stăruitor, încât un preot care a văzut-o rugându-se a crezut despre ea că este beată. Însă Dumnezeu a auzit-o pe Ana și i-a îngăduit să dea naștere unui copil.

Isus a spus: „Orice veți cere în Numele Meu, voi face, pentru ca Tatăl să fie proslăvit în Fiul.” (Ioan 14.13) Dacă te-ai rugat în mod specific pentru ceva și Dumnezeu ți-a dat acel lucru, poți fi sigur că este voia Sa. Nimic nu se întâmplă fără ca Dumnezeu să permită să se întâmple (Romani 8.28).

Răspunde Dumnezeu la rugăciuni? – Când Dumnezeu spune „nu”

În Ioan 11, Maria și Marta au vrut ca Isus să le vindece fratele aflat pe moarte, însă Isus a permis ca Lazăr să moară. De ce le-a spus „nu” acestor surori îndurerate care Îl iubeau atât de mult? Fiindcă avea lucruri mai mari planificate pentru Lazăr, lucruri pe care nimeni nu și le-ar fi putut imagina.

„Nu” este unul dintre cele mai grele răspunsuri pe care le putem primi. Dar, din nou, e important să ne amintim că Dumnezeu e atoateștiutor și are în vedere întregul parcurs al istoriei. El știe fiecare rezultat posibil al fiecărei posibile alegeri în fiecare situație posibilă; noi nu știm. Vede imaginea în ansamblu; noi vedem doar o urmă parțială de pensulă. Proverbele 3.5 spune: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta!” Când primim un „nu” ca răspuns, trebuie să ne încredem că orice am fi cerut, nu a fost voia lui Dumnezeu.

Răspunde Dumnezeu la rugăciuni? – Când Dumnezeu spune „așteaptă, nu acum”

Uneori să auzim „așteaptă” e chiar mai greu decât să auzim „nu”, pentru că înseamnă că trebuie să avem răbdare (Romani 8.25). Deși așteptarea e dificilă, putem fi mulțumitori că Dumnezeu e în control și să ne încredem că timpul Lui va fi perfect (Romani 12.12, Psalmul 37.7-9)

Dumnezeu vrea cel mai bun lucru pentru viața ta. Nu vrea să suferi fără rost. Ieremia 29.11 spune: „«Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi», zice Domnul, «gânduri de pace, și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde.»” Ai răbdare și nu uita că El e Tatăl tău iubitor (Psalmul 46.10).

Când îți aduci cererile înaintea lui Dumnezeu, urmează ceea ce este scris în Filipeni 4.6: „Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri.” Apoi, când Dumnezeu răspunde, fii pregătit să accepți înțelepciunea Lui – fie că ei de acord sau nu cu răspunsul Lui.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Răspunde Dumnezeu la rugăciuni?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries