settings icon
share icon
Întrebare

Care e scopul existenței răsplătirilor în cer?

Răspuns


Biblia menționează răsplătirile din cer de mai multe ori (Matei 5.12, Luca 6.23, 35, 1 Corinteni 3.14, 9.18). Dar de ce sunt necesare răsplătirile? Nu va fi suficient faptul că vom fi în cer cu Dumnezeu? Experimentarea Lui, a gloriei Lui și a bucuriilor cerului va fi un lucru atât de minunat, încât e greu să înțelegem de ce ar fi nevoie de răsplătiri suplimentare. De asemenea, având în vedere că credința noastră se bazează pe neprihănirea lui Cristos, nu pe a noastră (Romani 3.21-26), pare ciudat ca lucrările noastre să merite răsplătire.

Dumnezeu va da răsplătiri în cer la scaunul de judecată al lui Cristos, pe baza credincioșiei noastre în slujirea Lui (2 Corinteni 5.10). Răsplătirile vor arăta realitatea faptului că suntem fii (Galateni 4.7) și dreptatea lui Dumnezeu (Evrei 6.10). Dumnezeu va da răsplătiri în cer pentru a împlini legea semănatului și seceratului (Galateni 6.7-9) și pentru a-Și ține promisiunea că osteneala noastră în Domnul nu este zadarnică (1 Corinteni 15.58).

Un motiv pentru răsplătirile din cer este faptul că Isus Își împărtășește răsplătirea cu noi. Pavel a spus: „Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine. Și viața pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine.” (Galateni 2.20) Viața noastră este „ascunsă” cu Cristos, care este așezat la dreapta lui Dumnezeu (Coloseni 3.1-4). Murim împreună cu El și trăim cu El și luăm parte la bucuria Lui (Romani 6.8, Matei 25.21). În cer vom locui împreună cu El (Ioan 14.1-3). Viața noastră este legată indestructibil de cea a lui Cristos. Răsplata pe care o primește e împărtășită cu noi toți: „Dacă suntem copii, suntem și moștenitori: moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună-moștenitori cu Cristos, dacă suferim cu adevărat împreună cu El, ca să fim și proslăviți împreună cu El.” (Romani 8.17)

Răsplătirile noastre din cer depind de bunătatea și puterea lui Dumnezeu. Prin învierea lui Cristos dobândim o moștenire în cer; pe pământ credința noastră e testată și va avea ca rezultat lauda și gloria și cinstea când Cristos va fi arătat (1 Petru 1.3-9). Lucrurile pe care le facem în viața aceasta sunt permanente (adică ne urmează în cer) numai dacă sunt zidite pe temelie, care este Cristos (1 Corinteni 3.11-15).

Răsplătirile pe care le dobândim în cer nu sunt ca răsplătirile pe care le câștigăm aici pe pământ. Tindem să ne gândim în termeni materiali – palate, bijuterii etc. Dar aceste lucruri sunt doar reprezentări ale adevăratelor răsplătiri pe care le vom dobândi în cer. Un copil care câștigă o competiție prețuiește trofeul pe care îl primește nu de dragul trofeului în sine, ci pentru ceea ce înseamnă el. În același mod, orice răsplătire sau onoare pe care o câștigăm în cer ne va fi prețioasă pentru că poartă greutatea și înțelesul relației noastre cu Dumnezeu – și pentru că ne amintește de ceea ce a făcut prin noi pe pământ.

În acest fel, răsplătirile din cer Îl glorifică pe Dumnezeu și ne dau bucurie, pace și uimire, când ne gândim la lucrarea lui Dumnezeu în noi și prin noi. Cu cât mai aproape am fost de Dumnezeu în timpul acestei vieți, cu cât am fost mai centrați în El și conștienți de El, cu cât am fost mai dependenți de El, mai disperați după îndurarea Lui, cu atât mai mult va fi de sărbătorit acolo. Suntem ca personajele dintr-o poveste care suferă îndoieli, pierdere și teamă, și ne întrebăm dacă vom avea vreodată parte de împlinirea dorinței inimii. Când vine finalul fericit și dorința e împlinită, vine împlinirea finală. Povestea nu ar fi satisfăcătoare fără momentul împlinirii finale. Răsplătirile din cer sunt împlinirea finală a poveștii noastre de pe pământ, și acele răsplătiri vor aduce satisfacție pentru veșnicie (Psalmul 16.11)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e scopul existenței răsplătirilor în cer?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries