settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să rămâi în Cristos?

Răspuns


Să „rămâi” înseamnă să locuiești, să continui sau să te menții; așadar a rămâne în Cristos înseamnă să trăiești în El sau să continui să stai în El. Când un om e mântuit, se spune despre el că este „în Cristos” (Romani 8.1, 2 Corinteni 5.17), păstrat în siguranță într-o relație permanentă (Ioan 10.28-29). Prin urmare, rămânerea în Cristos nu e un nivel special de experiență creștină, care pentru puțini e la dispoziție, ci e poziția în care trebuie să se afle toți credincioșii adevărați. Deosebirea dintre cei care rămân în Cristos și cei care nu rămân este deosebirea dintre cei mântuiți și cei nemântuiți.

Despre rămânerea în Cristos suntem învățați în 1 Ioan 2.5-6, unde aceasta e sinonimă cu „cunoașterea” lui Cristos (versetele 2 și 3). Mai târziu în același capitol, Ioan pune semnul egal între „rămânerea” în Tatăl și în Fiul și a avea promisiunea vieții veșnice (versetele 24 și 25). Din punct de vedere biblic, „locuirea” în Cristos, „rămânerea” în El și „cunoașterea” Lui sunt referiri la același lucru: mântuirea.

Sintagma rămânerea în Cristos ilustrează o relație intimă, strâns apropiată, nu doar o cunoaștere superficială. În Ioan 15.4-7, Isus le spune ucenicilor Lui că e esențial să-Și tragă viața din El, folosind imaginea mlădițelor care sunt unite cu o vie: „Rămâneți în Mine, și Eu voi rămâne în voi. După cum mlădița nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi nu puteți aduce rod dacă nu rămâneți în Mine. Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine și în cine rămân Eu aduce multă roadă, căci, despărțiți de Mine, nu puteți face nimic. Dacă nu rămâne cineva în Mine, este aruncat afară, ca mlădița neroditoare, și se usucă, apoi mlădițele uscate sunt strânse, aruncate în foc și ard. Dacă rămâneți în Mine și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereți orice veți vrea și vi se va da.” Fără acea uniune vitală cu Cristos pe care o asigură mântuirea, nu poate exista viață și productivitate. În alt loc, Biblia aseamănă relația noastră cu Cristos cu cea dintre trup și cap (Coloseni 1.18) – o altă uniune esențială.

Unii oameni consideră că avertizarea din Ioan 15.6 (mlădițele care nu rămân în viță sunt aruncate afară și arse) înseamnă că creștinii sunt întotdeauna în pericolul de a-și pierde mântuirea. Cu alte cuvinte, spun că e posibil să fim salvați, dar să nu „rămânem”, situație în care vom fi aruncați afară. Dar lucrul acesta poate fi adevărat numai dacă „rămânerea” ar fi separată de mântuire, făcând referire la o stare de intimitate cu Cristos la care trebuie să ne străduim să ajungem după mântuire. Biblia arată clar că mântuirea vine prin har și e menținută prin har (Galateni 3.2-3). De asemenea, dacă o mlădiță ar putea într-un fel să cadă din viță, rezultând pierderea mântuirii, alte pasaje foarte clare din Scriptură ar fi contrazise (vezi Ioan 10.27-30).

Cel mai bine e să interpretăm metafora Adevăratei Vițe în felul următor: Isus e adevărata Viță, evident. Mlădițele care „rămân” în El sunt cu adevărat mântuite – au o conexiune reală și vitală cu Salvatorul. Mlădițele uscate care nu „rămân” în El sunt simulatorii nemântuiți care afișează un atașament față de Viță, dar nu-și trag viața din El. La final se va vedea ce au fost acești simulatori: adepți care nu au fost atașați autentic de Isus Cristos. Pentru o vreme, atât Petru, cât și Iuda au părut identici în umblarea lor cu Cristos. Dar Petru era atașat de Viță, pe când Iuda nu era.

Ioan reafirmă principiul mlădiței uscate în felul următor: „Ei [oamenii care nu se opuneau lui Cristos] au ieșit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noștri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci au ieșit ca să se arate că nu toți sunt dintre ai noștri.” (1 Ioan 2.19)

Una dintre dovezile mântuirii e perseverarea sau rămânerea susținută în Cristos. Cei mântuiți vor continua umblarea lor cu Cristos (vezi Apocalipsa 2.26). Aceasta înseamnă că vor „locui” sau vor rămâne în El. Dumnezeu Își va desăvârși lucrarea în ei (Filipeni 1.6) și aceștia vor aduce mult rod spre slava lui Dumnezeu (Ioan 15.5). Cei care cad, Îi întorc spatele lui Cristos sau nu rămân în El pur și simplu dovedesc lipsa credinței mântuitoare. Rămânerea nu e ceea ce ne salvează, dar e unul dintre semnele mântuirii.

Dovezile rămânerii în Cristos (adică dovezile că cineva e mântuit cu adevărat, nu doar simulează) includ ascultarea de poruncile lui Cristos (Ioan 15.10, 1 Ioan 3.24); urmarea exemplului lui Isus (1 Ioan 2.6); trăirea în mod liber de păcatul ca obișnuință (1 Ioan 3.6) și conștientizarea prezenței divine în viața personală (1 Ioan 4.13).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să rămâi în Cristos?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries