Întrebare
Cum ne putem baza pe puterea lui Dumnezeu?
Răspuns
Auzim adesea despre puterea lui Dumnezeu, iar Scriptura este plină de exemple ale puterii Sale în acțiune. El este "Dumnezeul cel mare, puternic și înfricoșat" (Neemia 9:32). Suntem învățați să ne bazăm pe marea Sa putere pentru a trece peste încercări precum pierderea unui loc de muncă, un divorț dificil, falimentul, persecuțiile odioase, o boală debilitantă sau pierderea unei persoane dragi. A învăța să ne bazăm pe puterea lui Dumnezeu face parte din trăirea vieții creștine.
Apostolul Pavel ne dă o idee despre puterea lui Dumnezeu atunci când scrie despre "nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui, pe care a desfășurat-o în Hristos, prin faptul că L-a înviat din morți și L-a pus să șadă la dreapta Sa, în locurile cerești, mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie și de orice nume care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci și în cel viitor" (Efeseni 1:19-21). Cuvântul grecesc tradus prin "mare" este megethos, care înseamnă "puternic" sau "mare", și apare doar aici în Noul Testament. Este evident că acest cuvânt nu a fost suficient pentru Pavel pentru a exprima marea putere a lui Dumnezeu, așa că el adaugă cuvântul incomparabil sau, în greacă, hyperballon, legat de un verb care înseamnă literalmente "a arunca dincolo de semnul obișnuit" sau "a excela sau a depăși". Astfel, ideea completă a expresiei hyperballon megethos este aceea a unei puteri peste măsură, a unei puteri superabundente sau depășitoare, putere care este "mai mult decât suficientă".
Autoritățile grecești ne spun că, deoarece termenul megethos se găsește doar aici în tot Noul Testament, acesta reflectă întinderea minții lui Pavel atunci când încerca să descrie puterea lui Dumnezeu. Pavel "se întindea la cusături" în timp ce încerca să descrie puterea lui Dumnezeu și să confere mai mult sens cuvintelor sale. Ceea ce ne spune de fapt Pavel este că puterea lui Dumnezeu depășește sau întrece totul - este o putere inimaginabilă. Dumnezeu a dat naștere universului, L-a înviat pe Isus din morți și "a pus totul sub picioare și L-a dat căpetenie peste toate lucrurile Bisericii" (Efeseni 1:22), iar El are o putere care depășește cu mult orice posibilitate de a fi măsurată. Pavel pur și simplu nu putea spune suficient despre măreția și majestatea lui Dumnezeu și avea dificultăți în a găsi cuvintele pentru a-și exprima gândurile despre puterea Lui.
Cum putem învăța să ne bazăm pe puterea enormă a lui Dumnezeu? Mai întâi de toate, alegem să ne amintim de lucrurile pe care le-a făcut Dumnezeu: "Alergați la Domnul și la sprijinul Lui, căutați necurmat fața Lui! Aduceți-vă aminte de semnele minunate pe care le-a făcut, de minunile și de judecățile rostite de gura Lui." (Psalmul 105:4-5) Fiecare minune consemnată pentru noi în Biblie ar trebui să ne încurajeze că puterea Sa este mai mult decât suficientă pentru nevoile noastre.
De asemenea, pentru a ne baza pe puterea lui Dumnezeu, trebuie să învățăm să încetăm să ne mai încredem în eforturile noastre fragile și să ne predăm resursele Celui care poate face orice. Puterea lui Dumnezeu este desăvârșită în slăbiciunea noastră (2 Corinteni 12:9). Ucenicii au fost la capătul puterilor încercând să afle cum să-i hrănească pe cei 5 000; abia după ce i-au adus lui Hristos cantitatea mică de mâncare pe care o aveau, a fost hrănit cineva. Iosua a rămas neajutorat în fața zidurilor Ierihonului, dar a învățat să aibă încredere în planul de luptă al Domnului. Zorobabel s-a confruntat cu sarcina descurajantă de a reconstrui Templul, iar Dumnezeu i-a reamintit că lucrarea nu va fi făcută "nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu" (Zaharia 4:6).
Rugăciunea este o parte vitală a încrederii în puterea lui Dumnezeu, în timp ce ne rugăm: "Facă-se voia Ta." (Luca 11:2) Isus a spus: "Cereți, și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate i se deschide." (Matei 7:7-8) A fost după o întâlnire de rugăciune în Biserica Primară când "s-a cutremurat locul unde erau adunați; toți s-au umplut de Duhul Sfânt și vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală" (Fapte 4:31). A fost în timpul unei întâlniri de rugăciune când Petru a fost eliberat în mod miraculos din închisoare (Fapte 12).
Învierea lui Isus demonstrează cu siguranță marea putere a lui Dumnezeu și este marea speranță a tuturor credincioșilor. Pentru că El trăiește, vom trăi și noi (Ioan 14:19). Petru a spus că am fost "[născuți] din nou prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie și la o moștenire nestricăcioasă și neîntinată, și care nu se poate veșteji, păstrată în ceruri pentru [noi]" (1 Petru 1:3-4). Indiferent de ceea ce se întâmplă în această lume, avem puterea lui Dumnezeu și a învierii lui Isus; Domnul ne va acorda o moștenire și ne va susține de-a lungul veșniciei. Noi suntem "păziți de puterea lui Dumnezeu, prin credință, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi" (versetul 5). Așa cum cânta Martin Luther în timpul Reformei protestante: "Trupul îl pot ucide; / Adevărul lui Dumnezeu rămâne încă."
Indiferent cât de slabi sau prost echipați ne putem simți uneori, ne putem baza pe puterea lui Dumnezeu. Avem garanția că Dumnezeu "poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi" (Efeseni 3:20). Avem încredere că, în cele din urmă, Dumnezeu va realiza binele Său în viața noastră: "De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său." (Romani 8:28)
English
Cum ne putem baza pe puterea lui Dumnezeu?