settings icon
share icon
Întrebare

De ce puritatea sexuală atât de importantă?

Răspuns


Dumnezeu le-a dat bărbatului și femeii bucuria și plăcerea relațiilor sexuale în cadrul granițelor familiei, și Biblia vorbește clar despre importanța menținerii purității sexuale între limitele acelei uniuni dintre bărbat și soție (Efeseni 5.31). Oamenii sunt foarte conștienți de efectul plăcut al acestui dar din partea lui Dumnezeu, dar l-au extins cu mult dincolo de căsnicie și practic în orice circumstanță. Filosofia lumii seculare care spune „dacă te face să te simți bine, fă acel lucru” a impregnat cultura, mai ales în Vest, până la punctul în care puritatea sexuală e văzută ca fiind arhaică și nenecesară.

Și totuși, să ne uităm la ce spune Dumnezeu despre puritatea sexuală. „Voia lui Dumnezeu este sfințirea voastră: să vă feriți de curvie; fiecare din voi să știe să-și stăpânească vasul în sfințenie și cinste, nu în aprinderea poftei, ca neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu. … Căci Dumnezeu nu ne-a chemat la necurăție, ci la sfințire.” (1 Tesaloniceni 4.3-5, 7) Acest pasaj subliniază motivele lui Dumnezeu pentru care poruncește puritatea sexuală în viața copiilor Săi.

În primul rând, suntem „sfințiți”, și din această cauză trebuie să evităm imoralitatea sexuală. Cuvântul grecesc tradus cu „sfințiți” înseamnă literalmente „purificați, făcuți sfinți, consacrați [lui Dumnezeu]”. Creștini fiind, trebuie să trăim o viață curățită, pentru că am fost făcuți sfinți prin schimbul de la cruce dintre păcatul nostru și neprihănirea lui Cristos și am fost făcuți făpturi cu totul noi în Cristos (2 Corinteni 5.17-21). Natura noastră veche, cu toate necurățiile ei, sexuale și de alt fel, a murit, și acum viața pe care o trăim o trăim prin credința în Cel care a murit pentru noi (Galateni 2.20). Să continuăm să trăim în necurăție sexuală (curvie) înseamnă să negăm acest lucru, și a acționa astfel este realmente un motiv legitim să ne punem întrebarea dacă am fost cu adevărat născuți din nou. Sfințirea, procesul prin care devenim din ce în ce mai asemănători cu Cristos, este dovada esențială a realității mântuirii noastre.

Vedem, de asemenea, în 1 Tesaloniceni 4.3-5, necesitatea de a ne controla trupul. Când cedăm imoralității sexuale, dovedim că Duhul Sfânt nu ne umple, pentru că nu posedăm una dintre roadele Lui – autocontrolul. Toți credincioșii prezintă roada Duhului Sfânt (Galateni 5.22-23) într-o măsură mai mare sau mai mică, ce depinde de faptul că Îl lăsăm sau nu pe Duhul Sfânt să aibă controlul. „Poftele pasionale” necontrolate sunt o lucrare a cărnii (Galateni 5.19), nu a Duhului. Așadar controlarea poftelor noastre și trăirea în puritate sexuală sunt esențiale pentru toți cei care spun că Îl cunosc pe Cristos. Făcând aceasta, Îl onorăm pe Dumnezeu cu trupul nostru (1 Corinteni 6.18-20).

Știm că regulile lui Dumnezeu și disciplinarea Lui reflectă dragostea Lui pentru noi. A urma ceea ce spune El ne poate fi doar de ajutor în timpul vieții noastre pământești. Prin faptul că ne păstrăm puri din punct de vedere sexual înainte de căsătorie, evităm încurcăturile emoționale care pot afecta în mod negativ relațiile viitoare și căsătoria. Mai mult, prin faptul că păstrăm patul conjugal curat (Evrei 13.4), putem experimenta dragoste fără rezerve față de partenerul nostru de căsnicie, lucru întrecut numai de dragostea enormă a lui Dumnezeu pentru noi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce puritatea sexuală atât de importantă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries