settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre punerea mâinilor?

Răspuns


„Punerea mâinilor" este o acțiune biblică; totuși, nu există mandat biblic care să ceară punerea fizică a mâinilor pentru o lucrare spirituală anume. Domnul Isus cu siguranță Și-a pus mâinile peste mulți dintre cei pe care i-a vindecat; totuși, a vindecat și fără să-Și pună mâinile peste oameni. De fapt, au fost momente când nici măcar nu S-a aflat în apropierea celor pe care i-a vindecat. Matei 8.8 Îl descrie pe Isus cum îl vindecă pe slujitorul centurionului fără să Se apropie măcar de casa acestuia.

În cele ce urmează, sunt două exemple care trebuie luate în considerare: într-un caz, Duhul Sfânt revarsă darul vorbirii în limbi împreună cu actul punerii mâinilor de către un apostol, iar în celălalt caz, face acest lucru fără punerea mâinilor, ci pur și simplu prin predicarea apostolului.

„Atunci Pavel a zis: «Ioan a botezat cu botezul pocăinței și spunea norodului să creadă în Cel ce venea după el, adică în Isus.» Când au auzit ei aceste vorbe, au fost botezați în Numele Domnului Isus. Când și-a pus Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt S-a coborât peste ei și vorbeau în alte limbi și proroceau." (Fapte 19.4-6)

„Pe când rostea Petru cuvintele acestea, S-a coborât Duhul Sfânt peste toți cei ce ascultau Cuvântul. Toți credincioșii tăiați împrejur care veniseră cu Petru au rămas uimiți când au văzut că darul Duhului Sfânt s-a vărsat și peste neamuri. Căci îi auzeau vorbind în limbi și mărind pe Dumnezeu." (Fapte 10.44-46)

În 1 Timotei 5.22, ideea nu e atât de mult avertizarea cu privire la acțiunea punerii mâinilor, cât faptul că delegarea unei responsabilități de conducere spirituală (oricum ar fi făcută) e o acțiune care trebuie abordată cu grijă. Nu trebuie făcută „cu grabă" sau fără considerația corespunzătoare: „Să nu-ți pui mâinile peste nimeni cu grabă și să nu te faci părtaș păcatelor altora; pe tine însuți păzește-te curat."

Fără îndoială, punerea mâinilor în Biserica Primară era un mijloc de a conecta mesajul cu mesagerul sau darul spiritual cu dătătorul. Oferea un „semn" care îl autentifica, prin care manifestarea fizică a unui dar spiritual era încredințată. Trebuie să înțelegem că nu există formule biblice magice pentru lucrarea din Biserică. Punerea mâinilor nu are putere în sine. Punerea mâinilor e folosită de Dumnezeu numai când e făcută în acord cu Cuvântul Lui.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre punerea mâinilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries