settings icon
share icon
Întrebare

Cine este prorocul mincinos din vremurile sfârșitului?

Răspuns


Prorocul mincinos din vremurile din urmă este descris în Apocalipsa 13.11-15. Mai este numit și „a doua fiară" (Apocalipsa 16.13, 19.20, 20.10). Împreună cu Anticristul și cu Satan, care le dă putere amândurora, prorocul mincinos este cea de-a treia parte în trinitatea demonică.

Apostolul Ioan descrie această persoană și ne dă indicii ca să o putem identifica atunci când va apărea. Mai întâi, ea vine din pământ. Acest lucru poate însemna că vine din adâncul iadului, având în comanda sa toate puterile iadului. Poate însemna și că vine dintr-un mediu modest, ascuns și necunoscut, până când apare pe scena lumii, la dreapta Anticristului. Este descris ca având coarne ca ale unui miel și în același timp vorbește ca un balaur. Coarnele mielului sunt doar mici protuberanțe pe capul lor, până când mielul crește și ajunge berbec. În loc să aibă numărul mare de capete și coarne a Anticristului, care îi arată puterea și măreția și ferocitatea, prorocul mincinos vine ca un miel, în mod cuceritor, cu cuvinte înduplecătoare care produc în ceilalți simpatie și aprobare. Poate fi un predicator sau un orator extraordinar, ale cărui cuvinte rostite cu putere demonică vor amăgi masele. Dar vorbește ca un balaur, însemnând că mesajul lui este mesajul unui balaur. Apocalipsa 12.9 spune că balaurul este Diavolul, Satan.

Versetul 12 ne arată misiunea prorocului mincinos pe pământ, și anume să oblige omenirea să se închine Anticristului. El are toată autoritatea Anticristului pentru că, la fel ca acesta, prorocul mincinos își primește puterea de la Satan. Nu e foarte clar dacă oamenii sunt forțați să se închine Anticristului sau dacă sunt atât de fascinați de aceste ființe puternice, încât cad pradă amăgirii și se închină de bunăvoie. Faptul că cea de-a doua fiară folosește semne și minuni miraculoase, inclusiv coborârea focului din cer, ca să asigure credibilitate pentru amândoi, pare să indice că oamenii vor cădea înaintea lor, adorându-le puterea și mesajul. Versetul 14 continuă spunând că amăgirea va fi atât de mare, încât oamenii vor întocmi un idol al Anticristului și se vor închina acestuia. Acest lucru duce cu gândul la chipul imens din aur al lui Nebucadnețar (Daniel 3), înaintea căruia toți trebuiau să îngenuncheze și să se închine. Însă Apocalipsa 14.9-11 descrie soarta cumplită care-i așteaptă pe aceia care se închină icoanei Anticristului.

Acei care supraviețuiesc grozăviilor Necazului până în acest moment vor avea de făcut două alegeri grele. Aceia care vor refuza să se închine icoanei fiarei vor fi dați la moarte (v. 15), dar aceia care se vor închina vor suporta mânia lui Dumnezeu. Icoana va fi extraordinară prin faptul că va putea „vorbi". Acest lucru nu înseamnă că va prinde viață – cuvântul grecesc de aici e pneuma, însemnând „respirație" sau „curent" de aer, nu bios („viață") – dar înseamnă că va avea un fel de capacitate de a transmite mesajul Anticristului și al prorocului mincinos. Pe lângă că va fi purtătorul lor de cuvânt, icoana îi va condamna, de asemenea, la moarte pe aceia care vor refuza să se închine acestei perechi demonice. În lumea noastră tehnologică, nu e greu să ne închipuim un astfel de scenariu.

Oricine se va dovedi a fi prorocul mincinos, cea din urmă înșelare a omenirii și cea din urmă apostazie vor fi extraordinare și întreaga lume va fi prinsă în lațul. Amăgitorii și învățătorii falși pe care îi vedem astăzi sunt premergătorii Anticristului și ai prorocului mincinos și nu trebuie să ne lăsăm înșelați de ei. E plin de învățători falși și ei ne direcționează înspre o împărăție satanică finală. Trebuie să vestim cu credincioșie Evanghelia salvatoare a lui Isus Cristos și să salvăm sufletul oamenilor de la dezastrul care va urma.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine este prorocul mincinos din vremurile sfârșitului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries