settings icon
share icon
Întrebare

Mai sunt proroci în Biserica din zilele noastre?

Răspuns


Darul prorociei pare să fi fost un dar temporar dat de Cristos Bisericii care se întemeia. Prorocii au avut rol de temelie pentru Biserică (Efeseni 2.20). Prorocul vestea mesajul lui Dumnezeu primilor credincioși. Uneori mesajul unui proroc era revelator (revelație nouă și adevăr de la Dumnezeu) și uneori era prezicător (vezi Fapte 11.28 şi 21.10). Primii creștini nu aveau Biblia completă și unii dintre ei nu aveau acces la nicio carte a Noului Testament. Prorocii Noului Testament au „stat în spărtură", vestindu-le mesajul lui Dumnezeu oamenilor care nu aveau altfel acces la el. Ultima carte a Noului Testament (Apocalipsa) nu a fost finalizată decât târziu în secolul I. Astfel că Dumnezeu a trimis proroci să vestească Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor Săi.

Mai există astăzi proroci adevărați? Dacă scopul unui proroc era să descopere adevăr din partea lui Dumnezeu, de ce am avea nevoie de proroci astăzi, devreme ce avem revelația completă din partea lui Dumnezeu în Biblie? Dacă prorocii au fost „temelia" Bisericii Primare, mai clădim noi astăzi „temelia"? Îi poate Dumnezeu da cuiva un mesaj pe care să îl transmită altcuiva? Cu siguranță! Îi revelează Dumnezeu cuiva adevăr într-un mod supranatural și îl face în stare să le transmită altora acel mesaj? În mod absolut! Dar este acesta darul biblic al prorociei? Nu.

Ori de câte ori cineva pretinde că vorbește din partea lui Dumnezeu (esența prorociei), cheia este să compari ce spune acesta cu ceea ce Biblia spune. Dacă Dumnezeu ar vorbi astăzi printr-o persoană, mesajul ar fi în acord total cu ceea ce a spus deja în Biblie. Dumnezeu nu Se contrazice pe Sine. 1 Ioan 4.1 ne învață: „Preaiubiților, să nu dați crezare oricărui duh, ci să cercetați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieșit mulți proroci mincinoși." 1 Tesaloniceni 5.20-21 spune: „Nu disprețuiți prorociile. Ci cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun." Așadar, fie că este un „cuvânt din partea Domnului", fie că este o presupusă prorocie, răspunsul nostru trebuie să fie același. Compară ceea ce se spune cu ceea ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă contrazice Biblia, respinge mesajul. Dacă este în acord cu Biblia, roagă-te pentru înțelepciune și discernământ, ca să știi cum să aplici mesajul (2 Timotei 3.16-17, Iacov 1.5).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Mai sunt proroci în Biserica din zilele noastre?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries