settings icon
share icon
Întrebare

Ce este o prorociță? Menționează Biblia vreo prorociță?

Răspuns


O prorociță este o femeie-profet. Cuvântul profet provine din cuvântul grecesc prophetes, care înseamnă "purtător de cuvânt". Un profet în Biblie este o persoană care proclamă Cuvântul lui Dumnezeu și, prin urmare, vorbește în Numele lui Dumnezeu - un purtător de cuvânt al lui Dumnezeu. O prorociță era, prin urmare, o purtătoare de cuvânt a lui Dumnezeu. Prorocul sau prorocița credincioasă era cea care, indiferent dacă era ascultată sau nu, spunea tot ceea ce Dumnezeu îi spunea să spună. Există mai multe prorocițe menționate în Biblie.

În Vechiul Testament o avem pe Miriam, sora lui Aaron și a lui Moise, care a fost prorociță (Exodul 15:20). Debora a fost o altă prorociță și a fost, de asemenea, singura femeie despre care știm că a judecat Israelul (Judecători 4:4). O altă prorociță din Biblie este Hulda, care a trăit în Ierusalim în timpul domniei regelui Iosia (2 Regi 22:14; 2 Cronici 34:22). În timp ce Iosia făcea reforme în Iuda, a găsit o copie a Legii în templu. El a citit-o și s-a tulburat din cauza neascultării națiunii sale. Iosia a întrebat pe Domnul prin intermediul prorociței Hulda. Hulda a profețit un dezastru pe care Dumnezeu îl va aduce asupra lui Iuda pentru idolatria sa, dar Iosia, din cauza umilinței și a inimii sale blânde în fața lui Dumnezeu, va merge în pace în mormânt și nu va vedea dezastrul (2 Cronici 34:19-28). O prorociță fără nume este menționată în Isaia 8:1-4. Această prorociță l-a născut pe fiul lui Isaia, pe Maher-Șalal-Haș-Baz, al cărui nume era profetic.

În Noul Testament, o altă prorociță, Ana, este menționată în Luca 2. Ana era o văduvă care își petrecea zilele în Templu, postind și rugându-se (Luca 2:36-37). Când Maria și Iosif L-au dus pe Pruncul Isus la Templu, Ana L-a recunoscut imediat pe Isus că este Mesia. Ea a început să-I mulțumească lui Dumnezeu și să le vorbească despre Isus tuturor celor care așteptau răscumpărarea Ierusalimului (versetul 38). În Fapte 21:9 sunt menționate încă patru prorocițe. Cele patru fiice fecioare ale evanghelistului Filip erau cunoscute pentru profețiile lor. Nu ni se spune conținutul profețiilor lor, dar este probabil ca unele dintre profeții să se refere la vizita lui Pavel la Ierusalim și la arestarea sa iminentă.

Biblia menționează, de asemenea, două false prorocițe, femei care pretindeau că spun cuvântul lui Dumnezeu, dar care mințeau. Una dintre aceste prorocițe false este o femeie pe nume Noadia, care făcea parte din conspirația menită să-l facă pe Neemia să se teamă să-L urmeze pe Dumnezeu (Neemia 6:14). Cealaltă este o prorociță falsă fără nume la care se face referire ca fiind "Izabela" în Apocalipsa 2:20; această femeie asemănătoare cu Izabela învăța Biserica din Tiatira să urmeze idolii și îi conducea în imoralitate sexuală.

Biblia ne spune că, în zilele din urmă, profețiile vor fi rostite atât de bărbați și femei, tineri și bătrâni, indiferent de statutul social, pe măsură ce Dumnezeu Își va revărsa Duhul Său (Ioel 2:28; Fapte 2:17). Acest lucru s-a văzut în ziua Cincizecimii, când Dumnezeu a ocolit preoții și cărturarii și le-a vorbit oamenilor din Ierusalim prin intermediul oamenilor "de rând" din Biserica aflată la început de drum, spre uimirea tuturor (Fapte 2:12; 4:13).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este o prorociță? Menționează Biblia vreo prorociță?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries