settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost primul evreu?

Răspuns


O parte din dificultatea acestei întrebări este dată de faptul că cuvântul "evreu" nu apare în Biblie până la 2 Împărați 16:6 (KJV) și 2 Împărați 25:25 în majoritatea celorlalte traduceri biblice. (În traducerile Biblie în limba română acest cuvânt apare chiar în prima carte, Geneza, unde Avraam eate numit "evreu” - Geneza 14:13) În aceste cazuri, cuvântul ebraic ar fi probabil mai bine tradus "oameni din Iuda". Cuvântul evreu este mult mai frecvent în cărțile Ezra, Neemia și Estera. Folosirea cuvântului evreu în aceste cărți ajută la explicarea originii cuvântului și a motivelor pentru care a fost folosit.

Răspunsul la întrebarea "Cine a fost primul evreu?" depinde de ceea ce se înțelege exact prin cuvântul evreu. Inițial, poporul ales al lui Dumnezeu era cunoscut sub numele de evrei. Mai târziu, după ce s-au stabilit în Țara Promisă și au format o națiune, au fost cunoscuți sub numele de israeliți. Termenul "evreu" nu a intrat în uz decât după ce cele zece seminții din Nord au fost exilate în Asiria, iar Iuda a fost exilat în Babilon. În ultimele etape ale captivității (Estera) și în primele etape ale întoarcerii în țara lui Israel (Ezra și Neemia), seminția lui Iuda a fost dominantă. Cuvântul evreu s-a dezvoltat ca o prescurtare a cuvântului Iuda. Dar cuvântul evreu a fost folosit pentru a descrie mai mult decât seminția lui Iuda. Dominația seminției lui Iuda la întoarcerea în Țara Promisă a făcut ca toți israeliții, oameni din toate cele douăsprezece seminții, să fie numiți "evrei".

Așadar, cine a fost primul evreu? Dacă prin "evreu" înțelegem "evreu", Avraam a fost primul evreu. Dacă prin "evreu" înțelegem "din seminția lui Iuda", Iuda a fost primul evreu. Dacă prin "evreu" înțelegem "prima persoană din Biblie la care se face referire ca fiind evreu", evreii fără nume din 2 Regi capitolele 16-25 au fost primii evrei. În general, oamenii folosesc astăzi termenul evreu pentru a se referi la "o persoană care face parte din poporul ales al lui Israel". Ținând cont de acest lucru, Avraam ar trebui să fie considerat primul evreu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost primul evreu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries