settings icon
share icon
Întrebare

Ce este prima înviere? Ce este cea de-a doua înviere?

Răspuns


Daniel 12.2 rezumă cele două destine diferite de care va avea parte omenirea: „Mulți dintre cei ce dorm în țărâna pământului se vor scula: unii pentru viața veșnică și alții pentru ocară și rușine veșnică." Toți vor fi înviați din morți, însă nu toți vor avea parte de același destin. Noul Testament dă și mai multe detalii cu privire la învierile separate, cea pentru credincioși și cea pentru necredincioși.

Apocalipsa 20.4-6 menționează o „primă înviere" și îi numește pe cei implicați „fericiți și sfinți". Moartea a doua (iazul de foc, Apocalipsa 20.14) nu are nicio putere asupra acestor oameni. Prin urmare, prima înviere este ridicarea din mormânt a tuturor credincioșilor. Ea corespunde cu învățătura Domnului Isus cu privire la „învierea celor neprihăniți" (Luca 14) și „învierea pentru viață" (Ioan 5.29).

Prima înviere are loc în etape diferite. Isus Cristos Însuși („pârga celor adormiți", 1 Corinteni 15.20), a deschis calea pentru învierea tuturor celor care cred în El. A fost o înviere a sfinților din Ierusalim (Matei 27.52-53), pe care ar trebui să o considerăm ca făcând parte din prima înviere. Trebuie să urmeze învierea celor „morți în Cristos", la revenirea Domnului (1 Tesaloniceni 4.16), și învierea martirilor de la sfârșitul Necazului (Apocalipsa 20.4).

Apocalipsa 20.12-13 îi arată pe cei cuprinși în a doua înviere ca fiind cei nelegiuiți judecați de Dumnezeu la marele scaun alb de judecată, înainte să fie aruncați în iazul de foc. Prin urmare, cea de-a doua înviere este ridicarea din mormânt a tuturor necredincioșilor; cea de-a doua înviere are legătură cu moartea a doua. Ea corespunde cu învățătura Domnului Isus cu privire la „învierea pentru judecată" (Ioan 5.29).

Evenimentul care desparte prima și cea de-a doua înviere pare să fie împărăția milenară. Ultimii neprihăniți sunt înviați ca să împărățească „cu Cristos o mie de ani" (Apocalipsa 20.4), însă „ceilalți morți [adică cei nelegiuiți] n-au înviat până nu s-au sfârșit cei o mie de ani " (Apocalipsa 20.5).

Ce bucurie nemăsurată va însoți prima înviere! Ce durere imensă va fi la cea de-a doua! Ce responsabilitate avem să vestim Evanghelia! „Căutați să mântuiți pe unii, smulgându-i din foc." (Iuda 23)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este prima înviere? Ce este cea de-a doua înviere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries