settings icon
share icon
Întrebare

Ce ar trebui să urmăresc la un prieten creștin?

Răspuns


Biblia nu menționează felul de relații bazate pe întâlniri pe care le vedem astăzi. În schimb, în termenii relației romantice, se concentrează asupra principiilor pentru căsătorie. În ziua de azi, întâlnirile sunt folosite ca un mijloc prin care să evaluăm dacă bărbatul și femeia ar fi potriviți ca parteneri de căsnicie. Rezultă așadar că un prieten creștin ar trebui să fie, înainte de toate, un bărbat care crezi că ar fi un bun soț creștin. O femeie creștină ar trebui să caute pe cineva care e serios cu privire la Dumnezeu și serios privitor la relația cu ea. Oricine poate spune că Îl iubește pe Isus sau că e creștin. Cum știi, atunci când te îndrăgostești de cineva, că e unul autentic?

În Biblie sunt o mulțime de versete care descriu cum ar trebui să fie un bărbat creștin, versete care sunt de folos și de încredere pentru o femeie care evaluează un potențial soț. În continuare, iată câteva principii directoare bazate pe aceste versete. Un prieten creștin trebuie să fie

Umil și învățabil: Biblia ne spune că un om neprihănit sau înțelept va primi indicațiile cu bucurie, chiar și atunci când îl va durea (Psalmul 141.5, Proverbele 9.9, 12.15). Un om neprihănit demonstrează o voință de a fi corectat de Scriptură și o tendință de a iubi și de a asculta de cei care îl pot învăța din ea.

Onest: Sunt în acord acțiunile cu cuvintele lui? Biblia spune că un om neprihănit e caracterizat de onestitate în relațiile personale și de afaceri (Efeseni 4.28). Pe lângă aceasta, atunci când face o promisiune, bărbatul creștin se ține de ea, și atunci când îl doare (Psalmul 15.2-5). Pe scurt, caracterul lui trebuie să fie unul integru.

Lipsit de egoism: Biblia li se adresează specific soților atunci când le spune să-și iubească soția așa cum își iubesc trupul, la fel cum Cristos Și-a iubit Biserica și S-a dat pe Sine Însuși pentru ea (Efeseni 5.25-28). Un prieten creștin ar trebui să înceapă să arate o astfel de dragoste și grijă față de prietena lui cu mult timp înainte de căsătorie. Dragostea e un lucru ușor în stadiul romantic de început, dar un prieten creștin trebuie să fie felul de bărbat al cărui comportament și ale cărui intenții vor fi pline de dragoste în orice fel de împrejurări (1 Ioan 3.18).

Capabil să poarte de grijă: Biblia spune că un bărbat care nu poartă de grijă de familia lui e mai rău decât un necredincios (1 Timotei 5.8). Purtarea de grijă nu înseamnă în mod necesar să aducă o grămadă de bani. Problema e dacă își asumă responsabilitatea pentru bunăstarea soției și a copiilor lui. E important ca o femeie să observe seriozitatea acestui verset. Un bărbat care nu vrea să poarte de grijă e foarte greu să fie respectat de o femeie, și dacă pentru o soție e greu să-și respecte soțul, problemele maritale vor depăși domeniul material. Respectul unei femei pentru soțul ei și dragostea unui bărbat pentru soția lui sunt interdependente și dau viață căsătoriei (Efeseni 5.25-32).

Gata să protejeze în mod proactiv: Atât fizic, cât și emoțional, femeile tind să fie mai slabe și mai ușor de rănit decât bărbații. Ele au nevoie să fie înțelese și protejate și îngrijite într-un mod proactiv. Un bun prieten creștin este un bărbat care va fi atent și va purta de grijă de prietena lui și va transfera această pasiune de a o proteja în căsnicie (1 Petru 3.7).

De asemenea, iată câteva lucruri negative cu privire la care trebuie atenție: materialismul (1 Ioan 2.15-16, 1 Timotei 6.10), minciuna (Proverbele 12.22, 19.22), necredincioșia sexuală (Eclesiastul 7.26, Proverbele 7) și tratarea inadecvată a membrilor familiei, mai ales a mamei sale (Proverbele 15.20, 19.26, 20.20, 23.22). De obicei, felul în care un bărbat își tratează mama indică foarte bine felul în care își va trata soția. De asemenea, fii atentă la tendințele iraționale și de control sau gelozie, pentru că acestea duc adesea la violență (Proverbele 6.34, 27.4).

În cele din urmă, un prieten creștin e unul cu care o femeie se potrivește în mod egal. În primul rând, în sens spiritual – relația unui cuplu cu Dumnezeu ar trebui să fie factorul primar în orice relație, și ei trebuie să fie potriviți în acest aspect. Credincioșilor li se poruncește să se căsătorească cu alți credincioși (2 Corinteni 6.14), așadar nu există niciun motiv să ai întâlniri cu un necredincios. Însă un cuplu trebuie să se potrivească, de asemenea, în aspectele mai practice, având temperamente compatibile, niveluri similare de energie și scopuri în viață și interese comune. Aceste lucruri adaugă enorm de mult la fericirea din cadrul unei relații.

Pe lângă toate acestea, dacă un bărbat are un bun simț al umorului și o dispoziție statornică, bună, lucrul acesta e deosebit de încurajator pentru soția lui. Nimeni nu poate fi „sus” tot timpul, dar un bărbat care e caracterizat de pacea și bucuria Duhului este un real câștig. Viața e grea, și mariajul e greu și el. Vor fi momente de tristețe și va exista conflict. Din cauza aceasta, un soț bine dispus, încurajator e o reală binecuvântare (Proverbele 16.24, 17.22, 15.30).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce ar trebui să urmăresc la un prieten creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries